BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Şiddet gören kadına dayalı döşeli ev!

Hayati tehlikesi bulunun kadınlar için her türlü önlem alınacak

Abone ol

Hayati tehlikesi bulunan kadınlar ve beraberindeki çocuklar hakkında kolluk kuvvetleri ve kadın sığınmaevleri tarafından her türlü tedbir alınacak. 12 yaşından büyük erkek çocuğu olan şiddet mağduru kadınlara mobilyalı, beyaz eşyalı ev kiralanacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından "Konukevleri Yönetmeliği Taslağı" hazırlandı. Yönetmelik taslağında, şiddet, kişinin, fiziksel, cinsel, ekonomik veya psikolojik zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranış olarak tanımlanıyor.

50 BİNİ GEÇEN BELEDİYE KONUK EVİ AÇACAK

Nüfusu 50 binin üzerinde bulunan yerlerde belediyelerin kadın konukevi açmaları zorunlu olacak. Gerçek kişiler, kadın konukevi açamayacak. Kadın konukevlerine kabulünü isteyen kadınlar, bakanlık il müdürlüğüne, kadın danışma merkezlerine ve benzeri görevleri yapan kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili yönlendirici birimlerine ve kolluk güçlerine başvuruda bulunabilecekler. Kadına uygulanan şiddetten haberdar olan üçüncü kişilerin bildirimleri ihbar kabul edilecek.

AYRIM YAPILMAYACAK

Bütün başvurular, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'ne yönlendirilecek. Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi tarafından kadının yazılı başvurusu alınacak ve yapılan değerlendirme sonucunda bütün başvuruların derhal ilk kabul birimine gönderilecek. Şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan bütün kadınlar ve beraberindeki çocukları hiçbir ayrım yapılmadan kuruluşa kabul edilecek.

PSİKİYATRİK DESTEK

Ancak 18 yaşından küçük şiddet mağduru çocuklar il müdürlüğü tarafından uygun bir sosyal hizmet kuruluşuna yerleştirilerek Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bildirilecek. 18 yaşından küçük kız çocukları anneleri ile kuruluş hizmetinden yararlanabilecek. 12 yaşından büyük erkek çocuğu olan kadınlar ise her türlü mobilya beyaz eşya, kira, cari gideri ve iaşesi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanmak üzere bağımsız bir ev kiralanacak Evlerin kuruluşa yakın çevreden ve en az bir kişi için 20 metrekare alan biçiminde hesaplanarak, bulunduğu ilin rayiç fiyatları üzerinden kiralanmasına özen gösterilecek.

- Alkol ve madde bağımlıları tedaviye başlamaları koşulu ile kuruluşa kabul edilecek.

- Herhangi bir suç nedeniyle haklarında adli mercilerce arama, yakalama ve tutuklama kararı verilmiş olduğu anlaşılan kadınlar hakkında genel hükümler çerçevesinde işlem yapılacak.

- Hayati tehlikesi bulunan kadınlar ve beraberindeki çocuklar hakkında her türlü tedbir alınarak, koruma planı hazırlanacak.

- Hayati tehlikesi bulunan kadının ikameti veya işyeri önünde ve/veya belirli zamanlarda kolluk kuvvetleri tarafından personel görevlendirilecek.

- Tedbirlerin uygulanacağı bölgelerde görevli kolluk kuvvetleri tarafından kontroller sıklaştırılacak, kadının işyerine, okula ve benzeri yerlere gidiş gelişlerinde veya kuruluştan dışarı çıktıklarında görevli ekibin refakat etmesi sağlanarak önleyici kolluk tedbirleri uygulanacak.

- Panik butonu ve mobil cihaz da dahil olmak üzere teknik araç ve gereçlerle takibi yapılmak kaydıyla izlenebilecek.

- Öğrenim gören çocukların eğitim ve öğretimlerine ilişkin masrafları karşılanacak. Öğrenim çağındaki çocuklara Bakanlığa bağlı çocuklara verilen miktar kadar net aylık harçlık verilecek.

- Kadına verilen harçlıktan başka öngörülemeyen ihtiyaçlar için, gerekli nakdi yardım il Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından sağlanacak.