BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Sezer'in elleri neden titredi?

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Rauf Denktaş'ın yakasına 'Devlet Şeref Madalyası'nı takarken ellerinin titremesi akıllara şu soruyu getirdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı'nın ellerinin titrediği görüntüler, daha önce de kameralara yansımıştı. Ancak önceki gün Çankaya Köşkü'ndeki ödül töreninde elleri zangır zangır titriyordu. Öyle ki madalyayı takmakta bir hayli zorlandı.

Sezer'in ellerini, Dünden Bugüne Tercüman Gazetesi'ndeki köşesine taşıyan Murat Çelik şöyle diyor:

"Ankara'da herkes aynı konuyu konuşuyor. Cumhurbaşkanı Sezer'in ellerinin aşırı düzeyde titremesi. Konunun uzmanı nörologlar 'iki ihtimal var' diyor. Ya parkinson başlangıcı ya da esansiyel tremor. Yani Türkçesi 'titreme.' Sebebi tam olarak bilinmeyen titreme... Ve Sezer'de gözlenen durum kuvvetle muhtemel bu." Biz de uzmanlara bu iki ihtimali sorduk...

Uzmanlar ne diyor?

Parkinson olsa her yeri titrer

* Murat Emre (Alzheimer Vakfı Başkanı) Cumhurbaşkanı'nı son aylarda televizyonda görmedim, muayene etmeden konuşmak yanlış olur. Ama şunu söyleyebiliriz; Parkinson hastalığında titreme istirahatte görülür ve daha geniş salınımlıdır. Yani hasta kişinin titremesi Papa'da olduğu gibi geniş hareketlerledir. Esansiyelde ise titreme eller kullanıldığında ortaya çıkar ve daha hızlıdır.

Kullandığı ilaçların yan etkisi olabilir

* Dr. Başar Bilgiç (Nöroloji uzmanı) Cumhurbaşkanı Sezer'in ellerinin titremesinde parkinson hastalığını düşündüren bir bulgu yok. Çünkü parkinsonda hareketler yavaşlar, yüzde mimiklerde azalma olur, el kol hareketlerinde sıklıkla tek taraflı titreme şeklinde başlar. Ama televizyonda izlediğimde Cumhurbaşkanının gayet seri hareketler yaptığını gördüm. Ayrıca parkinson hastalığında hiçbir şey yapmazken, titreme istirahatte ortaya çıkar. Titreme para sayar şekildedir.

Esansiyel tremor hastalığında ise titreme hiçbir şey yapmazken değil, özellikle bir hareket yaparken ortaya çıkar. Daha ince bir titremedir, bütün parmaklar hareket eder. Bu hastalığın nedeni bilinmiyor, ancak ilaçla tedavisi var, ileri vakalarda ise küçük bir beyin ameliyatıyla titreme ortadan kaldırılabiliyor. Bunun dışında Cumhurbaşkanı bildiğim kadarıyla kalp hastası, kullandığı ilaçların yan etkisinden ötürü de titreme olabilir.

Kaynak: www.vatanim.com.tr