BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Zana'dan Kürtçe eğitim vaadi

Zana va arkadaşlarının kurmayı planladıkları Demokratik Toplum Partisi'nin program taslağı hazır. Programda ana dilde eğitim var

Abone ol

Ayrıca, “Liselerde, müfredata Kürt dili ve edebiyatı, Kürt kültürü dersleri konulacaktır.” vaadinde bulunuluyor.

Cezaevinden tahliye olduktan sonra ‘yeni parti’ kurmak için kolları sıvayan eski DEP’liler, partinin kuruluş dilekçesini ağustosta İçişleri Bakanlığı’na sunacak.

Uzun süredir ‘kurucular kurulu listesi’ni oluşturmak için çalışan Leyla Zana ve arkadaşları, zaman zaman çeşitli tartışmalar yaşıyor. Halen illerde kapalı salon toplantılarıyla partiyi tanıtmaya çalışan eski DEP’liler, hazırladıkları program taslağı çerçevesinde projelerini anlatıyor. Taslakta, özellikle eğitim alanında önemli değişiklikler getiriliyor.

Bir süre önce Eğitim-Sen hakkında kapatma davası açılmasına sebep olan ‘Kürtçe eğitime destek’ öngörüsü, DTP’nin programında daha somut şekilde dile getiriliyor: “Temel eğitimde Kürtçe, eğitim dili olarak kullanılacaktır. Liselerde, müfredata Kürt dili ve edebiyatı, Kürt kültürü dersleri konulacaktır. Üniversitelerde ise Kürt dili ve edebiyatı, Kürt kültürü ve tarihi ile ilgili yüksekokullar kurulacaktır.”

Eğitim sisteminin ‘şoven, milliyetçi ve cins ayırımcı öğeleri’nden arındırılacağı vurgulanan tasarıda, insan hakları derslerinin mecburi hale getirileceği vurgulanıyor. Medya organları üzerinde hiçbir kısıtlama olmayacağı belirtilen program taslağında, YÖK de kaldırılacak kurumlar arasında yer alıyor.

Haber: Habip Güler
Kaynak: