BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,81
ALTIN 2.426,39
HABER /  POLİTİKA

Sezeri, hukuki bulmadı

AKP Grup Başkan Vekili Çelik, Sezer'in Merkez Bankası Kararnamesini iadesini hukuki bulmadıklarını söyledi.

Abone ol

AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik, Merkez Bankası Başkanlığı ile ilgili kararnamenin Cumhurbaşkanlığı tarafından iadesini hukuki bulmadıklarını söyledi.

Parlamento'da basın toplantısı düzenleyen Çelik, Merkez Bankası Başkanlığı'na yapılacak atamalarla ilgili tartışmaları değerlendirdi. Geçen haftanın en önemli gündem maddelerinden birini, Merkez Bankası Başkanlığı ile ilgili atama tartışmalarının oluşturduğunu belirten Çelik, Merkez Bankası Yasası'nın açık olduğunu, başkanın, Bakanlar Kurulu kararıyla 5 yıllığına atanacağının belirtildiğini, ancak atama şeklinin ortaya konmadığını, atanacak kişinin niteliklerinin de sayıldığını anlattı.

Başkanlığın boşalması halinde, en yaşlı üyenin başkanlığında toplanacak olan banka meclisinin, başkan yardımcılarından birini vekaletle bu göreve atama hakkı olduğunu kaydeden Çelik, atanacak vekilin, başkan gibi görevlere sahip olduğunu vurguladı.

''Bugün Merkez Bankası Başkanı, vekaleten de olsa var'' diyen Çelik, sürecin işlediğini ve herhangi bir sıkıntılı durumun söz konusu olmadığını belirterek, tüm işlemlerin hukuki olduğunu, ilgili yasalar çerçevesinde gerçekleştirildiğini ifade etti. Çelik, bundan sonra ne olabileceği konusunda,Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sudan'dan dönüşünden sonra, Bakanlar Kurulu'nda istişare ve değerlendirmelerin yapılacağını, yeni bir kararnamenin gönderilip gönderilmeyeceği konusunun kendi takdirinde olduğunu vurguladı. Faruk Çelik, şunları söyledi:

''Kararnamenin reddini hukuki bulmadığımızı ifade ediyoruz. Hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ifade etmek istiyoruz. Bu konunun çok gündemde tutulması konusunda muhalefetin yoğun gayreti var. Özellikle anamuhalefet, kutuplaşmadan nemalanma politikasını güttüğü için, bu konuyu yoğun şekilde dile getirmeye devam ediyor. Ama şunu ifade edelim ki; bugün biz eskaza CHP kökenli birini Merkez Bankası başkanlığına atamış olsaydık, Sayın Baykal'ın, o kişinin geçmişini düşünmeden buna karşı çıkacağını biliyoruz. Çünkü bunu AK Parti iktidarı atamıştır. Daha sonra belki 1-2 araştırmadan sonra böyle bir önyargıdan vazgeçerdi. Ama mutlaka ilk etapta bir karşı çıkışı olacağını ifade etmek istiyorum.''

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

Bir gazetecinin, ''Kararnamenin geri gönderilmesini hukuki bulmadığınızı söylediniz. Bunu açar mısınız?'' sorusuna karşılık Çelik, hukuki bir gerekçeye dayandığı görüşünde olmadığını yineledi.

Konuyla ilgili bir örnekleme yapabileceğini vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

''1993 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, atamalarla ilgili bir yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürüyor. Şu şekilde bir karar
çıkıyor; 'Bugünün parlamenter sisteminde yürütme sorumluluğu hükümettedir. Bunun sonucu olarak günümüzde devlet başkanlığının bir kararının, başbakan ve ilgili bir bakan tarafından imzalanmasından çok, aslında başbakan ve ilgili bakanlar tarafından alınan bir kararın devlet başkanlığınca imzalanarak biçimsel olarak tamamlanması söz konusudur. Bu nedenle de sorumluluğunu hükümetin taşıdığı kararnameler hakkında, cumhurbaşkanının uyarı ve tavsiyede bulunmaktan öte, direnmesi, sistemin özelliğine ters düşer. Cumhurbaşkanına tanınan bütün bu yetkilerine karşın, sistem, özde parlamenter demokrasi olduğundan, sorumluluk da hükümette olduğundan, Anayasa ve yasalara aykırı olmadıkça, cumhurbaşkanının, bakanlar kuruluişlemlerini, siyasal yerindelik yönünden denetlemeyip, imzalamak zorunda olduğu açıktır.' diyor.

Merkez Bankası Yasası'nda atamayla ilgili hususlar gayet açıktır. Burada yapılması gereken, Bakanlar Kurulu kararının imzalanmasıydı. Bizim görüşümüz bu istikamettedir. Sayın Cumhurbaşkanı, takdirini bu şekilde kullanmıştır. Ama üye olarak bugünkü Sayın Cumhurbaşkanımızın da imzasının bulunduğu Anayasa Mahkemesi görüşü bu istikamettedir. Hukuki derken bu anlamda ifade ettim.'' Çelik, ''Kararda karşı oy yazısı var mı?'' sorusuna, ''Hayır. Bu şekilde...'' karşılığını verdi.