BIST 10.187
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.406,07
HABER /  POLİTİKA

Sezerden barış mesajları

Cumhurbaşkanı Sezer, BTC Petrol Boru Hattı'nın açılışı onuruna yemek verdi

Abone ol

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın yarınki açılış törenine katılacak konuk devlet başkanları ve hükümet temsilcileri onuruna, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla, Çırağan Sarayı'nın bahçesinde akşam yemeği verdi.

Yemekte bir konuşma yapan Sezer, "Türkiye, bölgesel tasarıları, enerji boyutlarının yanısıra komşularıyla yakın ve içten ilişkiler kurarak çevresinde bir barış, istikrar ve gönenç kuşağı oluşturma hedefine hizmet eden birer araç olarak görmektedir" dedi.

Açılış töreni nedeniyle Türkiye'ye gelen konukları yemekte ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Sezer, konuşmasında insanlığın ilk yerleşimlerine, büyük uygarlıklara ev sahipliği yapan Türkiye topraklarının çağlar boyunca doğu ile batı, kuzey ile güney arasında bir geçiş yolu olduğunu ifade etti. Sezer, bugün 3 büyük kıtanın kesişme noktasındaki Türkiye'nin Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan, nice farklı kültürleri kucaklayan kenti İstanbul'da yeni bir tarihsel olay için biraraya geldiklerini belirterek, "Günümüzde insanlığın önünde çok önemli hedefler bulunuyor. Birleşmiş Milletler Bin Yıl Doruğu'nda tüm dünya önderlerinin üzerinde anlaşmaya vardığı bu hedeflerin, küresel gelişimin ve ekonomik istikrarın sürdürülebilir bir biçimde gerçekleştirilmesi, eşitsizliğin ve yoksulluğun önlenmesi, bölgeler arasındaki eşitsizliklerin giderilebilmesi gibi büyük tasarıları içeriyor. Bu hedeflere ulaşılabilmesi için yaşamsal önem taşıyan ögelerden biri de, tüm insanlık için, artan biçimde gereksinim duyulan enerjinin sağlanması ve güvenli bir ortamda kullanıcılara sunulabilmesidir. Enerji kaynaklarına ulaşımın sürekli ve istikrarlı kılınması, yeni bin yılda insanlığın ortak hedeflerine ulaşabilmesi yönünden öncelikli konudur" diye konuştu.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın, küresel enerji zincirinin güvenli ve istikrarlı bir halkasını oluşturduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Sezer, dünya kültürel varlığının önemli mirasını bünyesinde barındıran İstanbul'daki ve Türk boğazlarındaki tanker trafiğinin azaltılmasına da katkı sağlayacak olan boru hattının tasarım ve yapımı sırasında, bölgesel ve uluslararası alanda sergilenen işbirliği ve dayanışmanın, bölgede barış ve istikrarın pekiştirilmesine ve kalkınmaya ivme kazandıracağını söyledi.

Sezer, bir zamanlar uzak bir düş olarak görülen Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın resmi açılışının yarın gerçekleştirileceğini hatırlatarak, "Kazakistan'ın bu hatta petrol sağlamasına ilişkin anlaşmanın bir süre önce imzalamasıyla yarınki kutlama çok daha anlamlı bir boyut kazanacak. Bu boru hattı kısa bir süre sonra Aktau-Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı olarak anılmaya başladığında Kazak petrolü de doğrudan Akdeniz'e akabilecek. Yakında bu sevincimizi daha da artıracak olan Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı'nın yapımı da tamamlanacak, 21. yüzyılda yeniden canlandırmakta olduğumuz İpek Yolu'nun bir diğer temel halkasını oluşturacaktır. Türkiye Cumhuriyeti, kurulduğu 1923 yılından bugüne dek Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' ilkesi doğrultusunda yakın çevresinde, uluslararası alanda barışçı ve yapıcı tüm girişimlerde yer alarak bu girişimlere destek verdi. Türkiye, sözünü ettiğimiz bölgesel tasarıları, enerji boyutlarının yanısıra komşularıyla yakın ve içten ilişkiler kurarak çevresinde bir barış, istikrar ve gönenç kuşağı oluşturma hedefine hizmet eden birer araç olarak görmektedir. Bakü-Tiflis Ceyhan Petrol Boru hattı tasarısını ortaklarımız ve dostlarımızla birlikte gerçeğe dönüştürdük. Bu süreçte karşılaştığımız sorunların üstesinden dayanışma içinde geldik. Ülkemiz, küresel barış ve istikrarın pekiştirilmesi, bu anlayış ve dayanışmanın sürekli kılınması için üzerine düşeni uluslararası toplumla işbirliği içinde yerine getirmeyi sürdürecektir" şeklinde konuştu.