BIST 8.908
DOLAR 34,29
EURO 37,03
ALTIN 3.029,35
HABER /  POLİTİKA

Sezer balon olarak gördü

2006 büyüme rakamları yankı buldu. Muhalefet inandırıcı bulmadı. DSP lideri Sezer, rakamları böyle yorumladı.

Abone ol

Son yıllarda bu tür verilerin, hep hedeflerin ve beklentilerin üzerinde çıktığını ifade eden DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, işsizliğin yaygınlaştığı, yoksulluğun ocaklar söndürdüğü bir ortamda açıklanan verilerin gerçekleri yansıtmaktan uzak olduğunu savundu.

Sezer, şunları kaydetti: ''Aslında yapılan hesaplar da açıkça gösteriyor ki, döviz baskı altında tutulup lira değerli hale getirilerek hayali bir pembe dünya yaratılmaya çalışılmaktadır. Nitekim, 2002 yılından bu yana dövizin sadece enflasyon kadar artması durumunda bile açıklanan milli gelir hesapları alt-üst olmakta ve kişi başına milli gelir 5 bin 500 dolara yaklaşmak bir yana, 3 bin doları zor aşmaktadır.

Türk ekonomisinin üçe katlandığı, kamu borç stokunun GSMH'ya oranının yüzde 50'nin altına düştüğü iddiaları da geçersiz hale gelmektedir. Dolayısıyla, düşük kurla cilalanmış milli gelir hesapları, milletimiz için hiçbir şey ifade etmiyor. Sadece, hükümetin halktan kopuk farklı bir dünyada yaşadığını belgeliyor.''

Sezer, bunun bir başka göstergesinin de geçmişe dönük verilerde yapılan düzeltmeler olduğunu savunarak, daha önce açıklanmış verilerde küçük sapmalar olmasının doğal karşılanabileceğini, ancak büyüme verilerinde yüzde 50'yi aşan düzeltmeler yapılmasının, ya TÜİK'in görevini gerektiği gibi yapamadığının ya da rakamlarla özellikle oynandığının açık göstergesi olduğunu iddia etti. Sezer, ''Türkiye'nin balonlara değil gerçekçi büyümeye, yatırıma, üretime ihtiyacı var'' dedi.