BIST 10.270
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.394,63
HABER /  GÜNCEL

Seyit Rıza'nın torunu Zelal anlattı

Dersim'de idam edilen Seyit Rıza'nın yurt dışında yaşayan kızı Zelal Türkiye'yi öve öve bitiremedi.

Abone ol

Dersim olayları nedeniyle idam edilen Seyit Rıza'nın yurt dışında yaşayan torunu Zelal Kureyşan, ''Ayrı değiliz hepimiz aynıyız. Dünden bugüne biz çok iyiyiz ve Dersim olarak da çok daha iyi olacağız, Dersim insanı olarak da çok daha ilerleyeceğiz'' dedi.

Kureyşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dersim'de çok üzücü olaylar yaşandığını, insanların daha önce birbirlerine daha fazla tepki duyduklarını ve birbirlerine karşı daha ön yargılı olduklarını söyledi.

Artık etrafında bu önyargıyı, tepkiyi görmediğini ifade eden Kureyşan, şöyle konuştu:

''İnsanlar birbirlerini anlıyor, saygı içinde yaklaşıyor, birbirlerini tanıdıkça kültürlerinin aslında birbirlerine ne kadar yakın olduğunu anlıyor. Ayrı değiliz, hepimiz aynıyız. Hiçbir fark yok, dünden bugüne biz çok iyiyiz ve Dersim olarak da çok daha iyi olacağız, Dersim insanı olarak da çok daha ilerleyeceğiz. Ve ben inanıyorum ki insanlar da Dersim ile ilgili Alevileri, Alevi adı altında tanıdıkça daha çok sevecek ve o ön yargı kalkacak.''

BİR NİNEM ERMENİ

Çok zengin bir kültürle büyüdüğünü dile getiren Kureyşan, şunları söyledi:

''Bizim ailemiz o kadar zengin bir kültüre sahip ki. Benim bir büyük ninem Ermeni mesela. Biz bilmesek de İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bulunmuş bir Ermeni ninem var, ama biz kültürünü bilmiyoruz. Çünkü Türkiye'de kalmış. Ama isterdim ki bileyim. Hem kültürünü bileyim, hem dilini bileyim hem tanıyayım. Ama Alevi olarak ben her yerde Alevi olduğumu söyleyebiliyorum. Bir tarafım Kürt bir tarafım Zaza bunları da çok rahat dile getirebiliyorum. Önceden o insanların verdiği tepki, birbirlerini tanımadıkları için ön yargılı konuşmaları artık onlar bitti. Ben bunu her yerde yaşıyorum ve çok mutluyum. Önceki gibi gerçekten değil. İnsanlar birbirlerine çok daha sevgi dolu, çok daha anlayışlı yaklaşıyor.''

NE KÜRT NE ALEVİ SORUNU VAR

Kürt sorunu tartışmalarıyla ilgili düşüncelerinin ne olduğu sorusuna ''Aslında hiçbir zaman Türkiye'de ne Kürt sorunu ne Alevi sorunu ne de Zaza sorunu oldu'' ifadeleriyle cevap veren Kureyşan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Benim dedem çok büyük bir dedeydi. 'Kureyşan Aşireti'nden Cemal dede' derlerdi, herkes bilirdi. Böyle bir sorun aslında yoktu. Bu insanlar birbirini tanımadığı için birbirlerinden uzak kaldığı için varmış gibi provokatörlerin elinde, dilinde daha da farklılaştırıldı. Ama bir Kürt olarak ben kesinlikle 'kendi ana dilimde konuşayım, ama bir Türk konuşmasın' yasasını kabul etmiyorum. Bir Türk de konuşmalı bir Kürt de konuşmalı bir Laz da konuşmalı.

Buna herkesin hakkı var. Hiç kimsenin elinden bu hak alınmamalı. Bizim Alevilikte çok büyük bir deyişimiz var; 'İlk önce insan olacaksın'. Ondan sonra din, dil ve ırk ayrımı yapmadan herkesi kucaklayabileceksin. Ben gerçekten umutluyum, çünkü Türkiye'de o kadar çok şey değişti ki ben yurt dışında yaşadığım için biliyorum oradaki senatörlerin, milletvekillerinin Türkiye'ye bakış açısını.''

TÜRKİYE GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYOR

Türkiye'nin çok büyük atakta olduğunu belirten Kureyşan, ''Biz yurt dışında yaşadığımız için bunu çok iyi görebiliyoruz. Türkiye şu anda hem ismini duyurdu hem ismini ispatladı. 'Biz buradayız ve sağlam duruyoruz' dedi. İnsanların bakış açısı tamamıyla değişti. Artık Türkiye var. Türkiye'nin farkındalar ve Türkiye gerçekten gümbür gümbür geliyor. Ben çok umutluyum hem gençlerden hem de bundan sora yapacaklarımızdan'' dedi.