BIST 10.263
DOLAR 32,34
EURO 34,78
ALTIN 2.387,39
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan ve Putin arasında Suriye çatlağı!

3. Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı'ndan Erdoğan ve Putin ortak basın toplantısı düzenledi

Abone ol

İNTERNETHABER.COM Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısı için Türkiye'ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Erdoğan'la bir görüşme gerçekleştirdi.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde yapılan ve yaklaşık 3 saat süren görüşme sonrasında iki lider ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Önce iki ülke arasında 11 anlaşma imzalandı. İki ülkenin Dışişleri Bakanları ve Enerji Bakanları da bu anlaşmaları imzaladı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları; 

Bugün gerçekleştirilen toplantıda enerji, kültürel ve ticari ilişkilerimizdeki gelişmeyi ele aldık. 

ORTAKLIĞIMIZ 7 KAT ARTTI

Ekonomi ve ticari alanındaki ilişkilerimiz hızlı bir gelişme içindedir. Biz göreve geldiğimizden beri bu ticari ortaklık 7 kat arttık. Rusya Türkiye'nin ikinci büyük ticari ortağı konumundadır. Ticaret hacmimiz yıl sonunda 35 milyar dolara yaklaşmaktadır.

Karşılıklı yatrımlarda da önemli bir ivme yakalandı. Siberbank Denizbank'ı satın alarak bankacılık sektörüne giriyor. Bizim girişimcilerimiz de Rusya'da 10 milyar doları aşan yatırımlar gerçekleştirdi.

TÜRKİYE'DEKİ EN BÜYÜK YATIRIM

Nükleer Enerji kuruluşu Akkuyu'daki nükleer santral için sermaye arttırımı memnuniyetle karşılanmıştır. Toplam yatırım büyüklüğü 20 milyar dolar ile Türkiye'nin tek kalemdeki en büyük yatırımı olacak.
 
ŞEHİTLİKLER AÇILACAK

İki ülke arasındaki insani ilişkileri de konuştuk. Şehitlerimizin hatıralarını yad edebilmemizi sağlayacak şehitlikleri de karşılıklı açmaya karar verdik. Turizimde Almanya'dan sonra Rusya ikinci sırada yer almaktadır.

Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'nun durumunu da değerlendirdik. Filistin'in BM'de tanınması için Rusya'nın verdiği destekten dolayı teşekkürlerimi tekrar ifade etmek isterim. Dış politika prensibimizin dostumuz Rusya ile ilkesel prensipte uyması bizi memnun etmiştir.

HEDEF 100 MİLYAR DOLAR

Suriye halkının özgür iradesinin hakim kılınması komşumuz Suriye'de barışın yeniden tesisi hayati öneme sahiptir. Esasen aramızdaki samimi diyalog Türkiye Rusya ilişkilerine damga vuran stratejik derinliğin doğal bir neticesidir. Karadeniz havzasındaki işbirliğimiz en güzel örneği teşkil etmektedir. Nitekim hedefimiz 100 milyar dolarlık bir ekonomik ticari ilişki seviyesine çıkmaktır.  

İşte Putin'in konuşmasından satır başları; 

Sayın Başbakan'ın dediği gibi önümüzdeki yıllara ticaret hacmimizi 100 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz.

Türkiye'de ilk nükleer santrali kuracağız. Hacmi gerçekten çok ciddi. 20 milyar dolar. Rusya tarafından karşılanacaktır. Biz bütün projeyi finanse edeceğiz. Ticari işlemlerimizin finas yapısını birleştirmemiz öncelikli görevimizdir.

Şimdi bazı finans belgelerinin imzalanmasına şahit olduk. Geçen yıl Rus Bankası Denizbank'ı satın aldı. Bu ticari gelişme bu yıl Avrupa'da en büyük ticari olay oldu. Toplantı sırasında insani konulara da değinildi.

TÜRK ÖĞRENCİLER RUSYA'DA NÜKLEER EĞİTİMDE

Atom projesini tabiki konuştuk. 100 den fazla Türk öğrenci şuan da Rusya'da nükleer enerji konusunda eğitim görüyor. Turizm ilişkilerimiz önemli. 3.5 milyon Rus vatandaşı Türkiye'yi ziyaret etti. Türkiye ve Rusya komşu ülkelerdir. Biz bu mirasa saygı duyuyoruz. Uluslararası ve bölgesel konuları ele aldık.

Sonuç olarak Sayın Başbakan'la yapıcı ve iyileştirici görüşleri için teşekkür etmek istiyorum. Bir sonraki toplantıyı 2013 yılında yapacağız.

Suriye'nin geleceği ile ilgili pozisyonlarımız aynı ama görüş farklılıkları var. Rusya milli sınırlarına da çok yakın olaylar meydana geliyor.


GAZETECİLERİN LİDERLERE SORDUĞU SORULAR

Suriye'deki durum ve Türkiye'nin pozisyonunu nasıl değerlendirdiniz?

Biz bu sorunu hem insani hem de diğer noktada olanlarla ilgili konuştuk. Suriye'nin geleceğiyle ilgili pozisyonlarımız aynı ama ama geleceğin hangi adımlarla oluşturulacağına yönelik farklı bazı düşüncelerimiz var. Yeni fikirler üretilmiştir. Biz bu fikirler üzerinde çalışacağız. Türkiye ve Rusya komşu ülkelerdir. Rusya milli sınırlarına çok yakın bölgelerde bu olaylar meydana geliyor.

Türkiye'nin patroit talebini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Suriye'nin şu anda nükleer silahı yok. Patriot sistemi de eski bir sistem.Patriot füzeleri şuanda tercihe dilen bir model değil ama Türkiye'nin kaygılarını anlıyoruz.

Biz Suriye'deki rejimi korumuyoruz Bu rejimin avukatı değiliz. Bizi kaygılandıran şeyler Suriye'nin geleceğidir. Yakın geçmişte yapılan hataların tekrarlanmasını istemiyoruz.

2 AY GECİKMELİ GELDİ AMA MUTLU GELDİ

Vladimir Putin'in bu Türkiye gezisi aslında 14 Ekim'de gerçekleşecekti. Uçak krizi ve Suriye politikasındaki anlaşmazlıklar sebebiyle erteleme kararı geldi. Putin'in hasta olduğu için gelemediği de söylend. Putin 2 ay gecikmeli gezisinde Atatürk havaalanına mutlu bir yüz ifadesiyle indi. (DEVAMINI OKU)

putin-türkiyede.jpg