BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,75
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan borçlarını geri satın alıyor

Yunanistan hükümeti, alacağı kredilerin serbest bırakılması için öne sürülen koşulları yerine getirmek için borç senetlerini özel yatırımcılardan satın almayı planlıyor.

Abone ol

Yunanistan borçlarının bir kısmını geri satın almak için bir program başlattı.

Yunanistan hükümeti, özel yatırımcılara sattığı hisse senetlerinden 10 milyar euro'luk bölümünü geri satın almak için senetlerin üzerinde yazılı nominal değerin %32'si ila %40'ı arasında bir miktar verecek.

Bu miktar Avrupa Birliği'nin kurtarma fonundan altı aylık bonolorla ödenecek.

Yunanistan'ın özel yatırımcılara sattığı hisselerini geri satın alması, bu ülkeye verilecek yardımın bir sonraki diliminin serbest bırakılması için öne sürülen koşullar arasındaydı.

Bu işlem, Yunanistan'ın borçlarının nominal değerini azaltacak.

Özel yatırımcılara bono ihalesi şeklinde düzenlenecek senet satışına katılmaları için Cuma gününe kadar süre tanınacak. Satış 17 Aralık tarihinde tamamlanacak.

Bono ihalesinde yatırımcılar Yunanistan'ın borç senetlerini en yüksek fiyatı veren alıcıya satacaklar.

Özel yatırımcılar Mart ayında Yunanistan'ın borcundan yaklaşık 107 milyar euro silmeyi kabul etmişlerdi.

Banka ve sigorta şirketlerinin çoğu da paralarının geri kalanını almaktan umutlarını kestiklerini bildirmişlerdi.

Borçlar geri satın alınabilirse, yardım paketindeki kredilerin bir sonraki bölümü bu ay içinde Yunanistan'a ödenebilecek.

Yunanistan ağır borç yükü altındaki ekonomisini ayakta tutabilmek için Haziran ayından beri kredi bekliyor.

Euro Bölgesi maliye bakanları ile Uluslararası Para Fonu IMF geçen haftaki toplantısında Yunanistan'a bir sonraki yardım döneminde 44 milyar Euro kredi verilmesi konusunda anlaşma sağlamışlardı.

BBC Dünya Servisi ekonomi muhabiri Andrew Walker, Yunan ekonomisini istikrara kavuşturma girişimlerinde bundan sonra atılabilecek en önemli adımın Atina'nın diğer ülkelere olan borçlarının bir kısmının silinmesi olacağını bildiriyor.

Daha önce bu fikre karşı olduğu bilinen Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de dün yayınlanan bir mülakatında buna izin verebileceğini ima ettiği kaydedilmekte.