BIST 10.247
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.408,47
HABER /  GÜNCEL

K. Kore'den uzun menzilli roket fırlatma hazırlığı

Kuzey Kore'nin bu ay içinde gerçekleştirilmesi planlanan fırlatma işlemine hazırlık olarak uzun menzilli bir roketi Sohae tesislerindeki rampaya yerleştirdiği bildirildi.

Abone ol

Güney Kore Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore'nin bu ay içinde gerçekleştirilmesi planlanan fırlatma işlemine hazırlık olarak uzun menzilli bir roketi Sohae tesislerindeki rampaya yerleştirdiğini bildirdi.

Kuzey Kore resmi yayın organları, bunun 10-22 Aralık tarihleri arasında bir gözlem uydusunu uzaya fırlatmak için hazırlanan planın parçası olduğunu kaydediyor.

Sohae istasyonundaki bilim adamlarının üç aşamalı roketi bir araya getirmelerinin birkaç gün sürmesi bekleniyor.

ABD ve müttefikleriyse bu projenin uzun menzilli füze teknolojisini geliştirmek için bir kılıf olduğunu savunuyor.

Çin, ABD, Rusya ve Japonya büyükelçileri bugün Seul'de bir araya gelerek durumu ele aldılar.

Associated Press ajansına göre, Kore Havayolları roket enkazıyla olası bir çarpışmayı önlemek için Sarı Deniz üzerindeki uçuşlarının rotasını değiştirmeyi planlıyor. Havayolundan bu konuda yorum alınamadı.

Kuzey Kore, başlıca müttefiki Çin'in kaygılarını dile getirmesine rağmen roketin fırlatılacağını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü dün, "ilgili tüm tarafların, Kore yarımadasına barış ve istikrar getirecek şekilde hareket etmelerinin ve sükunet içinde davranarak durumu kızıştırmaktan kaçınmalarının umulduğunu" açıklamıştı.

Çin, Kuzey Kore'nin uzayı barışçı amaçlarla kullanma hakkına sahip olduğunu, ama uzayda balistik füze denemesi yapılmasını yasaklayan BM kararına da uyması gerektiğini vurguladı.

Kuzey Kore'nin planlarına karşılık, Japonya'nın, güneydeki Okinawa adasına karadan havaya fırlatılan savunma sistemi konuşlandırmaya başladığı ve silahlı kuvvetlerini de hazır duruma geçirdiği belirtildi.