BIST 9.804
DOLAR 32,53
EURO 34,98
ALTIN 2.429,58
HABER /  GÜNCEL

Şevval orucu nedir hangi gün tutulmalı?

Şevval ayında kaç gün oruç tutulur ve bu orucun önemi nedir? Şevval ayı ve Şevval orucuna nasıl niyet edilir kaza orucu yerine de geçer mi? Şevval ayı ve Şevval orucu bilgileri.

Abone ol

Şevval ayı ile birlikte herkes şevval orucu tutmaya başladı. Peki Şevval orucu nasıl niyet edilerek kaç gün tutulmalı ve bu oruç kaza orucunun yerine geçer mi? Şevval ayı ve şevval orucu hakkında en çok merak edilen sorular ve yanıtlarını biraraya getirdik. İşte Şevval orucunun önemi ve nasıl tutulacağı hakkında bilgiler. 

Şevval ayında kaza orucu tutarken, Şevval orucuna ayrıca niyet edilmese bile, yine Şevval ayında tutulması çok sevab olan nafile oruçlar da, tutulmuş olur. Peygamber efendimiz, Muharremin 9 ve 10. günleri nafile oruç tuttuğu için bize sünnet olmuştur. Yine Peygamber efendimizin, her Arabî ayın 13, 14 ve 15. günleri ve kurban bayramı arefesinde nafile oruç tuttuğu olurdu. Resulullah efendimiz, bu günlerde nafile oruç tuttuğu için, o günlerde bizim oruç tutmamız da müstehab olmuştur. Bu günlerde kaza orucu tutarken, sünnet veya müstehab denmese de, Peygamber efendimiz, o günlerde oruç tuttuğu için, sünnet veya müstehab da yerine gelmiş olur.

ŞEVVAL ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Bildirilen günlerde nafile oruç tutarken kazaya da niyet etmeli, yani (İlk kazaya kalan Ramazan orucumu tutmaya) demelidir. Kaza orucumuz olmasa bile, böyle niyet etmenin hiç mahzuru olmaz. Kazamız yoksa zaten nafile olur. Mübarek günlerde, oruç tutarken her zaman kazaya niyet etmeliyiz.

ŞEVVAL ORUCU NİYE ÖNEMLİ?
-Her zaman oruç tutmak sevapdır. Hadis-i şerifte, (Oruç, Cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır) buyuruldu. (Buhârî) Şevval ayında tutulan orucun çok sevabı vardır. Üç hadis-i şerifte Şevval orucu için şunlar söylenir:
-Ramazandan sonra Şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur. [Taberânî]

-Ramazan orucuyla Şevvalde de 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır. [İbni Mâce]

-Ramazan ayı orucu on aya, Ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur. [İbni Huzeyme]

ŞEVVAL ORUCU NE ZAMAN TUTULMALI?

6 gün tutulan şevval orucunun bayramdan sonra hemen tutulması iyidir. Aralıklı tutmak da caizdir. Kazaya niyet ederek tutmalı. Kaza oruçlarını, pazartesi ve perşembe günleri tutmak daha iyidir. Peki neden pazartesi ve perşembe günleri. Bunun sebebi şu üç hadisi şerife bağlanıyor. 

Üç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ameller, pazartesi ve perşembe günleri arz olunur. Ben de amelimin oruçluyken arz olunmasını isterim.) [Tirmizi]

(Pazartesi ve perşembe, günahların affedildiği gün olduğu için oruç tutuyorum.) [Müslim]

(Cennetin kapıları pazartesi ve perşembe günleri açılır.) [Müslim]

ŞEVVAL ORUCU ADET DÖNEMİNİN KAZA ORUCU YERİNE GEÇER Mİ?

Kadınlar Şevval orucu ile birlikte buna ek olarak adet dönemlerinin kaza oruçlarını da tutmalı mı? Yoksa 6 günlük Şevval orucu diğerlerinin yerine geçer mi? Bu soruya islam alimleri şu yanıtı veriyor;

-Altı gün orucu tutarken kazaya da niyet ederseniz hem kazanız ödenmiş olur, hem de Şevval ayında oruç tutma sevabına kavuşmuş olursunuz. 7 gün kaza tutarsanız borcunuz kalmaz.

ORUÇ BORCU OLAN ŞEVVAL ORUCU TUTAMAZ MI?

-Farz namaz borcu olan nafile ve sünnet kılamaz, ancak oruç tutabilir. Çünkü ikinci ramazana kadar borcunu ödeyebilir. Ama bu altı günleri tutarken kazaya da niyet ederse hem bugünlerde oruç tutmuş olur hem de kazasını ödemiş olur.