BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,77
ALTIN 2.411,10
HABER /  GÜNCEL

Server Tanilli hayatını kaybetti

Düşün insanı, siyaset bilimci, hukukçu, Cumhuriyet yazarı Prof. Tanilli 80 yaşında hayatını kaybetti.

Abone ol

Türkiye'de düşün dünyasının önde gelen isimlerinden, sosyolog, siyaset bilimci ve anayasa hukukçusu, Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Prof. Server Tanilli hayatını kaybetti.

Prof. Tanilli, bir süre önce vücudundeki enfeksiyon ve ateşlenmelere bağlı oluşan yaralar nedeniyle ameliyat geçirmişti.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen, Tanilli'yi ''bir aydın, bir edebiyat meraklısı ve bir bilimadamı'' olarak niteledi.

Sirmen, Tanilli'nin ayrıca yılmaz bir mücadeleci olduğunu belirterek, ''Toplumcu yanı her zaman önde gelirdi ve uğradığı büyük saldırı dahi onu hayatta büyük bir mücadeleci olmaktan alıkoymamıştı'' dedi.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyeliği görevini yürüten Tanilli, 7 Nisan 1978'de uğradığı silahlı saldırı sonucu felç geçirip sakat kalmıştı.

Tanilli 1980'den sonra Fransa'ya gitti ve 2000 yılına kadar bu ülkede Strasbourg Üniversitesi'nde akademik çalışmalar yaptı.

Türkiye'ye geri döndükten sonra 2000 yılında Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başlayan Tanilli 2006'da ''Sertel Demokrasi Ödülü''ne değer görüldü.

'Uygarlıklar Tarihi'nin yazarı

Yayıncısı Muzaffer İlhan Erdost, Tanilli'yi, akademisyen kimliğiyle değil, kitapları, yazıları ve etkinliklerde insani ilişkileriyle tanıdığını kaydederken, ''Tanilli vurulduktan ve gövdesi yarım kaldıktan sonra yaşama mücadelesini sürdürdü ve bu yaşama savaşını aynı zamanda yaratma ve faşizme, gericiliğe ve ilkelliğe karşı savaşma olarak yürüttü'' dedi.

Tanilli, Erdost ve İlhan Selçuk 1999'da Tüyap Kitap Fuarı'nda birlikte Pen Yazarlar Derneği'nin onur üyeliğine değer görülmüşlerdi.

Tanilli'nin Uygarlıklar Tarihi kitabını en çok ilgi gören ve etkili olan yapıtlarından biri olarak niteleyen Erdost, ''Her şeyden önce içerisinde yaşadığımız toplumun, Türkiye'nin tarihsel derinliğinden ve cumhuriyetle birlikte bir uluslaşma, özgürleşme ve bağımsızlaşma sürecinden kök alan, yaşadığımız sorunları tahlil eden ve geleceğe ışık tutan bir yapıttır Uygarlıklar Tarihi. Uygarlıklar Tarihi insanlığın uygarlaşmasının özünü içerir ve bu özü Türkiye toplumuna gençliğine tanıtan o uygarlık anlayışını geliştiren bir özelliği taşır'' dedi.

Tanilli'nin çok sayıda eserlerinden bazıları, ''Uygarlık Tarihi, Devlet ve Demokrasi: Anayasa Hukukuna Giriş, Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?, Yüzyılların Gerçeği ve Mirası, Candide ya da İyimserlik, Yaratıcı Aklın Sentezi: Felsefeye Giriş, Değişimin Diyalektiği ve Devrim, Dünyayı Değiştiren On Yıl, Fransız Devriminden Portreler ve Din ve Politika.''