BIST 10.267
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.411,74
HABER /  DÜNYA

Elçilik çalışanlarını rehin aldılar (video)

Tahran'da, İngiltere karşıtı gösteri yapan bir grup öğrenci, İngiliz büyükelçilik binası önünde protesto gösterisi düzenliyor.

Abone ol

İranlı bir grup öğrenci Tahran'da bulunan İngiltere Büyükelçiliği'ni bastı. Büyükelçilik binasının dışında gösteri yapan bir grubun da binaya taşlar ve molotofkokteylleri atarken, büyükelçilik çalışanları arka kapıdan kaçtı. Kaçamayan 6 görevli ise eylemciler tarafından rehin alındı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Mehr haber ajansı, öğrencilerin elçilik binasının kapısına tırmandığını, İngiliz bayrağını indirerek yaktıklarını ve yerine İran bayrağı çektiklerini bildirdi.

Olay yerindeki AFP muhabiri de İngiltere bayrağının indirildiğini doğruladı.

ILNA haber ajansı ise göstericilerin, büyükelçilik bahçesindeki ofis binalarına girdiğini ve içerideki kağıtları camlardan dışarı attığını duyurdu. Büyükelçilik'te ele geçirilen bazı belgelerin yakıldığı da gelen haberler arasında.

"İNGİLTERE'YE ÖLÜM" SLOGANLARI

İran televizyonunda yayınlanan görüntülerde de büyükelçilik binası önünde eylem yapan bir grup göstericinin binaya taş attığı, bir göstericinin de duvara tırmanarak Kraliçe İkinci Elizabeth'in portresini indirdiği görüldü.

Bina çevresinde toplanan yüzlerce göstericiden bazılarının "İngiltere'ye ölüm" sloganları attığı ve İngiltere Büyükelçisi'nin ülkeyi derhal terk etmesini talep ettiği bildirildi.

İran'ın İngilizce yayın yapan resmi televizyon kanalı Press TV'ye göre, organizatörler gösterilerin sona erdiğini açıkladı. Polis güçlerinin de yeni protestocuların binaya girişini önlemeye, içerideki 100 kadar göstericiyi de dışarı çıkarmaya çalıştığı belirtildi.

ÇALIŞANLAR ARKA KAPIDAN KAÇTI

İran haber ajansları, göstericilerin İngiltere büyükelçiliğine ait ikinci bir binayı daha bastığını bildirdi.

Mehr, büyükelçilik çalışanlarının arka kapıdan kaçtığını duyurdu, ancak ana bina mı yoksa ek bina mı olduğunu belirtmedi.

Haberde, "Çalışanlar binayı birkaç dakika önce arka kapıdan terk etti" denildi.

TAHRAN: BİZİMLE İLGİSİ YOK,

LONDRA: ÇOK ÖFKELİYİZ

İranlı bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada büyükelçilik saldırısının düzenlenmesinde Tahran hükümetinin kesinlikle bir rolü olmadığını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise saldırıya tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Büyükelçilik binamıza önemli sayıdaki gösterici tarafından bir saldırı olmuş, mülkümüze zarar verilmiştir. Durumun detayları henüz netleşmemiştir. Ancak bu durumdan fazlasıyla öfkeliyiz. Bu saldırı kesinlikle kabul edilemez, kınıyoruz" denildi.

Açıklamada, İran hükümetinin Viyana Sözleşmesi gereğince ülkedeki diplomatları ve büyükelçilikleri korumakla yükümlü olduğu da vurgulanarak, "Kendilerinden acilen harekete geçerek durumu kontrol altına almaları ve çalışanlarımızın emniyetini ve mülkümüzün güvenliğini sağlamalarını bekliyoruz" denildi.

YAPTIRIM KARARINA KARŞI BÜYÜKELÇİ HAMLESİ

İngiltere'nin, 14 Kasım'da ABD ve Kanada'yla birlikte İran'ın nükleer programının gelişimini önlemek amacıyla yeni bir yaptırım paketi uygulama kararı almasıyla Tahran yönetimi, Londra'yla diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi ve ülkedeki İngiltere Büyükelçisi Dominick Chilcott'un sınırdışı edilmesi için harekete geçmişti.

Hafta sonu mecliste yapılan oylamada ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi kabul edildi. Dün de Anayasayı Koruma Konseyi,bu teklifi onayladı. Bu doğrultuda büyükelçinin iki hafta içinde İran'ı terk etmesi öngörülüyordu.

"YENİDEN 1979 OLUR"

İranlı bir milletvekili, yasanın kabul edilmesinin ardından İngiltere'yi tehdit eden açıklamalarda bulunmuş ve "İran'ı karalayan tavrı devam etmesi halinde 1979'da yaşanan ABD elçiliği baskınının aynısıyla karşı karşıya kalabileceğini" söylemişti.

İslam Devrimi'nin yaşandığı 1979 yılında, İranlı öğrenciler ABD büyükelçiliğini basarak elçilik çalışanlarını 444 gün esir almıştı. ABD, o tarihten bu yana Tahran'da temsilcilik bulundurmuyor.