BIST 10.201
DOLAR 32,34
EURO 34,98
ALTIN 2.387,25
HABER /  GÜNCEL

Serim'i kaygılandıran TV yarışmaları

H. ve O. Tercüman gazetesinin yazarı Tuna Serim TV yarışmalarından korku duyuyor. Serim'i korkutan şey ise, bu yarışmalar yoluyla insanların ciddiyetten uzaklaşabilmesi.

Abone ol

H.O.Tercüman gazetesinin medya eleştirmeni Tuna Serim, "Haremde kavga yeniden yeniden" adlı yazısında son zamanlarda yaygınlaşan 'Gelinim Olur musun' tarzındaki yarışmalardan kaygı duyuyor. Serim, bunun nedenlerini de şöyle açıklıyor:

LEVENT Kırca, asıl şiddetin, sıradan insanlar arasındaki programlarda sürdüğünü söylerken haklıydı. Gelinim Olur musun programı, kavga dövüş gidiyor, ama bu kavga tam anlamıyla haremdeki kavga görüntüsünde. Mercek altındaki ilişkiler, Türkiye'nin konusu oldu. Putin gelmiş kime ne, ille de Semra Hanım'ın sözleri. Salı sabahı Aydın'a bir göz attım, durum dehşet. Anneler, kız kardeşler tartışıyor. Gözyaşları, hıçkırıklar, tansiyon yükselmeleri, öfke birbirine karışmış, seyirci onlardan beter. Aydın'ın gözleri sürekli dolu dolu... İzlediklerim Türkiye'de evliliklerin neden pamuk ipliğine bağlı olduğunun da bir göstergesi... Her şeye anneler karar verip, önce ben derse, sonuçta evlilikler sarsılır. (Yalnız erkek anneleri değil, kız anneleri de... Onlar da dışarıdan gazel atıyor.) Bu program biraz daha yayınlanırsa Türkiye'de evlenen sayısı azalabilir, aman buna dikkat.
*
TRT'NİN salı sabahı yayınlanan programında İkbal Gürpınar tribün terörünü üç şehirden canlı bağlantıyla tartışmaya açtı. Bu programın diğerlerinden farkı, sıradan izleyicinin de düşünceleriyle katkıda bulunmasıydı. İstanbul'dan Faik Çetiner, İzmir'den bir emniyet görevlisi ve Ankara'dan izleyiciler. Bence çok verimli bir tartışma oldu, İkbal'i kutlamak gerek.
*
SAMANYOLU TV'de pazartesi akşamı TV filmine bakıyorum, dehşet verici. İftira atan kadın, kocası bu iftiranın yol açtığı kavga sonucunda ölünce, intihar ediyor. Öykünün bundan sonrası öteki dünyanın kapısı önünde, sakallı, sarıklı biriyle konuşarak geçiyor. Adamın konuşmalarından öteki dünyanın önemli tiplerinden olduğunu anlıyoruz. Vicdan tarlasında küllendirilen gerçekler, birer birer közlenmeye başladı, öyle mi diyor. Bence bu film, şeytanın, meleklerin, öteki dünyaya gidip dönenlerin cirit attığı Amerikan filmlerine benziyor. Ama arada bir fark olduğu unutulmamalı. Hıristiyan inancında bu görüntüler sıradan, kiliseler bile bunlarla dolu, ya İslam'da?
*
KANAL D'de yayınlanan Bir Dilim Aşk, eğitimli izleyici tarafından daha çok beğeniliyor. Pazar akşamı dizi, genel izleyici grubunda yedinci, AB grubunda ikinci olmuş. Belki de dizinin saati ile oynansa durumu daha da iyileşirdi.
*
YA izleyicinin sevdiği diziler tartışma yaratıyor, ya da tartışma yaratan diziler seviliyor. Sihirli Annem bu türden bir dizi. Zekeriya Beyaz Hoca dizinin tepki aldığını, zararlı olduğunu iddia ediyor, izleyici onu her pazar birinci ilan ediyor. Bence ne zararı olabilir? Yıllarca Tatlı Cadı'yı izledik. Hangi ailenin aile yapısı, inançları değişti?

YAZI:H.O.TERCÜMAN