BIST 10.776
DOLAR 32,21
EURO 34,88
ALTIN 2.422,91
HABER /  EKONOMİ

Serbest kur rejimi sürecek

Babacan, MB'nin örtülü kur hedefinin bulunmadığını belirtti ve serbest kur rejiminin süreceğini söyledi.

Abone ol
Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez Bankası’nın yaptığı döviz ihaleleri ve müdahaleleri ile örtülü bir kur hedefi olmadığını, önümüzdeki dönemde de serbest kur rejiminin kararlılıkla sürdürüleceğini kaydetti. 2005 yılındaki makroekonomik gelişmelerin değerlendirildiği basın toplantısında konuşan Babacan, Merkez Bankası’nın rezervlerini yükseltmek için döviz aldığını söyledi. Babacan, açıklanacak 3 yıllık programların temel unsurlarından birinin yine serbest kur rejimi olacağını ifade ederek, “Serbest kur rejimiyle ilgili uygulamalarımız, önümüzdeki dönemde aynı kararlılıkla devam edecek. Burada hiç kimse bir değişiklik, temel bir politika farklılığı beklemesin” dedi.
 
Babacan, 2005 sonunda cari açığın GSMH’ye oranının yaklaşık yüzde 6 gerçekleşmesinin beklendiğini belirterek, cari açığın
büyütüldüğü kadar önemli olmadığını, ancak bununla ilgili tedbirlerin alındığını söyledi. Babacan, “Biz rahat uyuyoruz, herkes rahat uyusun” diye konuştu.

2006’DA 168 MİLYAR YTL BORÇ ÖDENECEK
Devlet Bakanı Ali Babacan, 2006 yılının finansman programında toplam borç servisinin 168.4 milyar YTL’ye, öngörülen toplam borçlanmanın da 128.1 milyar YTL’ye gerileyeceğini açıkladı. Babacan, 111.4 milyar YTL iç borçlanma, 16.7 milyar YTL de dış borçlanma ve bu kapsamda 7.5 milyar YTL dış tahvil ihracı planlandığını kaydetti. Babacan, 2006 yılında özelleştirmeden 7 milyar dolar gelir beklediklerini ifade etti.
 
İŞSİZLİK YÜZDE 9.8’E İNİYOR
Devlet Bakanı Babacan, işsizlik oranının 2004 yılındaki yüzde 10.3’lük düzeyinden 2005 yılında ortalama yüzde 9.8 seviyesine gerilemesini beklediklerini söyledi.

KİMSE PAZARLIKLA TEŞVİK ALAMAZ
Babacan, Hyundai’yle yaşanan yatırım teşviği tartışmaları konusunda ise, “Kimse pazarlıkla ve durum kızıştırarak Türkiye’den teşvik alamaz” şeklinde konuştu.