BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.432,94
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Serbest kıyafetin getireceği felaketler

Okullara kıyafet serbestliği getirildi ancak işin maddi yükü vekiliyi kara kara düşündürüyor. Zira marka yarışına giren çocukların hali ne olacak.

Abone ol

İNTERNETHABER (ANALİZ HABER) - Okullarda kıyafet serbestliğine öğrenciler ne kadar çok sevindiyse veliler o kadar çok endişelendi. Çünkü çocuğuna iyi kıyafetler alan da olacak alamayan da... Dert de alamayanın... 


OKULLARDA KIYAFET SERBESTLİĞİ

MEB sürpriz bir kararla okullardaki kıyafet zorunluluğunu bitirdi. Bundan böyle isteyen istediği gibi giyinebilecek. (DEVAMINI OKU)

okullarda-kiyafet-serbestliği.jpg

DÜNYANIN DİĞER ÜLKELERİNDE OKUL KIYAFETLERİ NASIL?

İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada gibi gelişmiş ülkelerde okul kıyafetleri nasıl? ABD'de bu konuda zorlama var mı? Serbest kıyafete geçişin gerekçesi ne?

(DEVAMINI OKU)

okullarda-kuran-dersi-.jpg

BU DÜZENLEME SEÇMELİ KUR'AN DERSLERİNDE BAŞÖRTÜSÜ KULLANILABİLSİN DİYE Mİ YAPILDI?

Başbakan Erdoğan ''Bırakalım herkes nasıl arzu ediyorsa, gücü neye yetiyorsa onu alsın, onu evladına giydirsin" diyor.
İşte temel sorun da bu...
Herkes gücü neye yetiyorsa onu çocuğuna giydirdiğinde okullarda yaşanacak kıyafet intiharlarına hazırlıklı mıyız?

ASGARİ ÜCRETLİ NE YAPACAK?

Türkiye asgari ücretin açlık sınırının bile altında olduğu bir ülke. Gelir dağılımında müthiş adaletsizlikler var. Alt gelirli ve orta gelirlilerle zengin arasında büyük bir bulunuyor.
Kişi başına düşen gelirin bu kadar az olduğu bir ülkede "herkes arzusuna göre" çocuğunu giydirme imkanına sahip değil. Herkes cebindeki paraya göre yaşıyor ve evladını da ona göre giydiriyor.

Sene başında çocuğuna forma alıp o yılki kıyafet derdini hallettiğini düşünen asgari ücretli veli serbest kıyafet uygulamasıyla nasıl başa çıkacak? Her gün çocuğuna başka bir kıyafet giydirme lüksüne sahip olan kaç kişi var? Dahası bu kıyafetlerin bir de marka olanları, pazar malı olanları var... Veliler çocuklarının hem görsel hem ruhsal sağlığını nasıl dengeleyecek?

FAKİR ÖĞRENCİ TEŞHİR EDİLECEK

Hal böyle olunca okullarda fakir öğrenci kıyafeti sebebiyle adeta teşhir edilmiş olacak, zengin öğrenci ezici üstünlük kuracak. Velileri endişelendiren de bu... Çocuğunun eğitim giderleri altında ezilirken bir de marka derdiyle muhatap olacak. Özellikle de liselerde bu çok büyük sıkıntı yaratacak. Ergenlik döneminde olan liseli gençler kıyafetleri sebebiyle buhranlar yaşayacaklar.

Gençler arasındaki marka çılgınlığının olmadığını, Türk gençlerinin arkadaşlarını kıyafetleri ile yargılamadığını düşünmek gibi boş bir hayalimiz yoksa ne yapacağız.

BU SORULARIN YANITI VERİLDİ Mİ?

*MEB kıyafet serbestliği kararını alırken Türkiye'deki gelir dağılımı uçurumunu dikkate a
liseli-kiz.jpgldı mı?
*Herkes bütçesine uygun çocuğunu giydirirse okullarda sınıf farklılıkları oluşmayacak mı? *Fakir öğrenciler kıyafetleri sebebiyle bir teşhire maruz kalmayacaklar mı?
*Ucuz kıyafetler giyen çocuklar arkadaşlarının alayları ile nasıl başa çıkacaklar?
*Özellikle lisedeki gençler arasında marka yarışı başlamayacak mı?
*Marka kıyafet alamayan ya da arkadaşlarının alaylarına maruz kalan, dışlanan gençlerin ruhsal hali ne olacak?
*Kıyafet yüzünden intiharlar başlarsa ne yapacağız?
*Anne-baba çocuğuna kaliteli kıyafet alamamanın ezikliğiyle nasıl baş edecek?
*Veliler sürekli çocuklarına yeni kıyafetler alabilecek parayı bulabilecek mi? Alamadıklarında çocuklarıyla olan iletişimleri bozulmayacak mı?

MEB bu kararı alırken yukardaki şu sorulara ne yanıtlar verdi. Veliler bu soruların cevaplarını rica ediyorlar.

ABD'DE FORMA SUÇ ORANINI REKOR DÜZEYDE
İNDİRDİ


Peki dünyada bu iş nasıl diye sorabilirsiniz. Özgürlükler ülkesi Amerika, California'da 1995 yılında forma zorunluğu getirildikten sonra ortaya çıkan istatistikler üzerine harekete geçiyor. Clinton okul üniformasının bütün eyaletlere yayılması için özel bir kampanya bile yapıyor. Zira bakın forma giyilmeye başlandıktan sonra neler değişiyor;

- Okul çevresi suç oranlarında % 91,
- Disiplin cezalarında % 90,
- Taciz olaylarında % 96,
- Vandalizm olaylarında ise % 69’luk düşüş kaydedildi.

CLİNTON KAMPANYA BİLE YAPTI

1996’da dönemin ABD Başkanı Bill Clinton, Ulusa Sesleniş Konuşmasında ‘Eğer öğrencilerin pahalı kıyafetler için birbirini öldürmelerini engelleyecekse tüm devlet okullarında üniformaya geçilmeli’ dedi. Ardından da okul üniformasıyla sınıfların daha düzenli ve disiplinli olacağını savunarak tüm eyaletlere, nasıl zorunlu üniformaya geçebileceklerini anlatan kitapçıklar gönderdi. ABD’de bu konuda karar eyalet yönetimleri tarafından veriliyor. Bugün 22 eyalette okul üniforması uygulaması az ya da çok bulunuyor. ABD’nin en kalabalık 5 eyaleti (California, Florida, Illinois, New York, Teksas) de tavrını üniformadan yana koydu.

TEK TİPİN ARTILARI

- Velileri, sürekli yeni kıyafet almak zorunluluğundan kurtarıyor.
- Öğrencilerin dışarıdan giydikleri kıyafetlerle değerlendirilmesinin önüne geçiyor.
- Grup bilinci oluşmasını sağlıyor.
- Disiplini artırıyor. Ders başarısına olumlu etki ettiği iddia ediliyor.

EKSİ YÖNLERİ

- Öğrencilerin kendilerini giyimleriyle ifade etmelerinin önüne geçiyor.
- Otoriter bir rejim görüntüsü yaratıyor.
- Öğrenciler tarafından çoğunlukla çirkin bulunuyor.

okullarda-kiyafet-serbestliği.20121128102100.jpg