BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Zafer Çağlayan'dan altın açıklaması!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 2012 sonu itibariyle 150 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 2012 sonu itibariyle 150 milyar dolar ihracat gerçekleştireceğini belirterek, ''2013 orta vadeli program hedefi ise 158 milyar dolar'' dedi. Çağlayan, Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) düzenlediği ''Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012 Resmi Açılış Seremonisi''nin ardından ziyaret ettiği fuar alanında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Çağlayan, bir soru üzerine, İran'a doğalgaz karşılığı altın ihracatı konusunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

BAL GİBİ DE İHRACAT YAPIYORUZ

''Bunu daha önce de söyledim, ticaret malı alıp satmaktır. İmalat nedir? Bir malı üretmektir. İhracat da bir ürünü yurt içi kaynaklardan alarak ülke dışına göndermektir. Bu çerçevede baktığımız zaman doğalgaz veya Türk Lirası karşılığı gibi konular üzerinde durmanın hiçbir anlam ve ifadesi yok. Biz bal gibi de ihracat yapıyoruz. Ülkemizde gerek yastık gerek hurda olan altınları Türkiye isteyen bir ülkeye satıyor. Önemli olan üretimleri ülke dışına transfer edip döviz getirmektir. Altın ihracatında yaklaşık 10,7 milyar dolar ihracat yapmışız. Buna karşılık 6,7 milyar dolar civarında ithalatımızı var. Geçen yıl altın ithalatımız ihracatımızdan fazlaydı. Bu yıl ise altın ihracatında 4 milyar dolar fazla verdik. Bunun içinde katma değer, bir kar var. Niye fazla vermişiz? Gerek yastık altında gerekse geçen yıl fazla ithal edilen altını toplamışız göndermişiz. Şimdi bunun altında 'para transferiymiş', şuymuş buymuş... Biz her ihracatımızı bir sebebe bağlamaya kalkarsak... 20 binden fazla ürün ihracatı yapıyoruz. Altın onlardan sadece bir tanesi. O zaman 20 binin de analizini yapmak lazım.''

BU KONUYA TAKILMAYIN

Önemli olanın Avrupa'da yaşanan ekonomik krize rağmen Türkiye'nin ihracatının bu yıl 150 milyar dolar gibi bir seviyeye gelmesi olduğunu belirten Çağlayan, ''Şu anda dünyanın 236 gümrük bölgesine 20 binden fazla ürün ihracat yapıyoruz. Domates, patates satarken ihracat oluyor, altına gelince... Arkadaşlar bu konuya takılmayın. Ben Ekonomi Bakanı'yım ve bu işler de benim Bakanlığıma bağlı. Bu yönde talep geldiği müddetçe dünyanın her yerine altın dahil her ürünü satmak için 24 saat koşturuyoruz'' diye konuştu.

Zafer Çağlayan, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran'a yaptırımlarının da ABD'yi bağladığını dile getirerek, ''Bizim çok taraflı uluslararası anlaşmalarımız var. Bizim taraf olduğumuz bu anlaşmalar bizi bağlar. AB'nin yapmış olduğu açıklamalar bizi bağlamaz, çünkü biz AB üyesi değiliz'' dedi.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin 2012 sonu itibariyle 150 milyar dolar ihracatı gerçekleştireceğini belirterek, 2013 orta vadeli program hedefinin ise 158 milyar dolar olduğunu söyledi.