BIST 10.187
DOLAR 32,36
EURO 34,65
ALTIN 2.386,48
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Sendikalardan gaz kapsüllü toplantı

İstanbul'da yaşanan 1 Mayıs olaylarıyla ilgili sendikaların liderleri basın açıklaması yaptı.

Abone ol

Basın açıklaması başlamadan önce dün kullanılan biber gazı kapsulleri de açıklama yapılan masanın üzerine tek tek dizildi. Yaşananlardan hükümeti ve valiyi sorumlu tutan sendika liderleri iktidarı tahammülsüzlükle suçladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konferedasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Türk-İş'inde aralarında bulunduğu sendikalar, DİSK Genel Merkezi'nde 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan olaylarla ilgili açıklamada bulundu.

VALİNİN TAVRI İDEOLOJİK

DİSK Başkanı Kani Beko, "Dünkü yaşanan olayları ve gelişmeleri, baskıyı terörü sizlerle paylaşmak istiyorum. AKP'nin ve sermayenin dikensiz gül bahçesi hayalini bozmaya devam edeceğiz. İstanbul'da sıkı yönetim uygulamakla yetinmeyen hükümet işçilere, emekçiler, halka 1 Mayıs'a saldırmaya devam ediyor. Bu saldırıların arkasında AKP'nin işçi-emekçi düşmanı tavrı bulunmaktadır. İstanbul'u açık hava cezaevine çevirmek pahasına binlerce polisi, işçilere saldırı için seferber eden AKP hükümeti ve onun valisi 1 Mayıs'ı yasaklayamayacağını bir kez daha gördü. Emekçiler tüm İstanbul'u 1 Mayıs alanına çevirdiler. Hükümetin ve valinin tavrı ideolojiktir" dedi.

Hükümeti ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu eleştiren Beko, 1 Mayıs'da yaşananların faşizim olduğunu belirtek şöyle konuştu:

"İşçilerin, emekçilerin umudu olan sendikalara karşı bu tahammülsüzlük nedensiz değildir. Mecliste yasalarla emeğe saldırı programını hayata geçirmek, taşeron çalıştırmayı yaygınlaştırmak, kıdem tazminat hakkımızı yok etmek isteyenlerin, tertip komistesini oluşturan örgütlerimizin çağrısı ile biraraya gelen emek ve meslek örgütlerinin 1 Mayıs mitingini yasaklaması karakterleri gereğidir. Çünkü 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması kararının arkasında duran irade, işçi düşmanlarına geçit vermemek için sokakta, işyerlerinde, fabrikalarda yaşamın her alanında direniş göstermiştir. Bu direnişçi tavrı 1 Mayıs yasağıyla kırılabileceğini düşünenler sanırız bir kez daha sükutü hayale uğramıştır" ifadelerini kullandı.

"İKTİDAR İŞÇİ DÜŞMANIDIR"

Dünyada coşkuyla kutlanan 1 Mayıs'ın İstanbul'da kabusa çevrildiğini söyleyen Beko, "İktidar işçi düşmanıdır. Emekçiler karşısında sermayenin safındadır. Sermayeye hizmet uğrunda binlerce emekçi karşısında faşizan yöntemlere başvurmakta sakınca görmemiştir.
Emekçilere halka yönelik saldırgan tavırların yanlarına kalacaklarını düşünüyorlarsa yanılgı içindedirler. Yaptıklarının hesabını mutlaka vereceklerdir" şeklinde konuştu.

YARALANANLAR VE GÖZALTINA ALINANLARLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Dün yaralanan ve gözaltına alınanlar hakkında da kendilerine ulaşan bilgileri de paylaşan Beko, "Taksim İlk Yardım Hastanesi'ne polis saldırısı sonucu yaralanan 10 kişi başvurmuş. Yaralananlar arasında 17 yaşında bir kadın var. Genç kadının kafatasında kırıklar bulunmuş. Şişli Etfal Hastanesi'ne polis saldırısı sonucu 100'den fazla başvuru yapıldığı gelen bilgiler arasında. Şişli Etfal Hastanesi'nde yaralılar arasında bir kişinin durumunun ağır olduğu belirtilmiştir. Haseki Hastanesi'nde bir erkeğin durumunun kritik olduğu ameliyata alındığı belirtilmiştir. Okmeydanı Hastanesi'nde 10'a yakın yaralının geldiği , Türkiye Hastanesi ise birinin ağır 2 yaralının olduğu gelen bilgiler arasında. Polisin gün boyu süren saldırılar sırasında Şişli Etfal Hastanesi'ne içine girerek burada gaz bombası ve tazyikli su kullandığı hastanede görevli hekimler ve sağlık emekçilerinin de polis saldırısından etkilendiği bizlere bildirilmiştir" diye konuştu. Gözaltına alınanlar hakkında da bilgi veren Beko, "60 kişi Güvenlik Şube'de, 4 kişi Terörle Mücadele Şubesi'nde, 8 kişi ise Çocuk Şubesi'nde bulunmaktadır" diye konuştu.

"BU İŞİN ORANTISI ORANTISIZI OLMAZ"

Çıkan olaylarda yaralanan ve hayati tehlikesi bulunan Dilan Alp'i ziyaret edeceklerini de ifade eden Beko, sorular üzerine şunları söyledi:

"Sizler dün şahit oldunuz. İşçi arkadaşlara, Başbakanın ve valinin talimatıyla açılmış olan bir savaş var. Savaş esnasında gaz bombasıda, toplarda, tüfeklerde vardı. Bu işin orantısı orantısızı olmaz. Önemli olan emekçilere, kamu çalışanlarına, halkımıza devletin bakış açısı önemlidir. Bundan dolayı İstanbul'da bir terör estirilmiştir. Biz yapılanları kınadık" şeklinde konuştu.

"KİMSE GÜVENLİK GÜÇLERİNE SALDIRMAMIŞTIR"

KESK Başkanı Lami Özgen de dün yaşananları kimsenin gizleyemeyeceğini belirterek, "Kimse güvenlik güçlerine saldırmamıştır.  Dün bizzat Beşiktaş kolunda sabah 07.30'da daha 10-15 kişi bir araya gelmeden polisler tarafından gazla, taziyikli suyla, saldırıyla karşı karşıya kaldık. Vali açıklamasında polise yönelik taş ve bilye saldırısı ve benzeri hususları ifade ediyor. Bizde şunu diyoruz kitle toplanmadan sabah 07.30'da Beşiktaş kolunda toplanmak üzere olan insanlara direkt uyarı yapmadan gaz ve su saldırısı yapılmıştır. Gazeteciler de bunu gördü saat 14.00 kadar bu aralıksız devam etmiştir" dedi.

"Günlerce Taksim'deki 30 metrelik çukur bahane edildi" diyen Özgen, " Bu çukura karşı fiziki tedbir alınamayacağı bahane edildi ama dün şunu gördük ki kilometrelerce kare İstanbul dün abluka altına alınabildi. Dün İstanbul'da fiziki bir sürü tedbir alınabildi. Taksim'de 30 metrelik çukura tedbir almak istemeyen valilik, kilometrelerce kareye tedbir alma gücüne sahipidi. Bu politik bir karardır. Bu bir suni gerekçedir. Dün yaşananların sorumlusu biz işçi, sendikalar, ezilen kesimler değiliz, İstanbul valisi ve hükümetin kendisidir" dedi.

"BİZİM ARAMIZDA ASLINDA MARJİNAL GRUP DİYE BİR ŞEY YOK. BURADA İŞÇİLER VAR"

"Bizim aramızda aslında marjinal grup diye bir şey yok. Burada işçiler var" diyen DİSK Başkanı Beko, insanların sendikaların filamalarıyla alanlara geldiklerini de kendisininde atılan gazdan ceketini kullanarak korunmaya çalıştığını anlattı.

"HERKESE AÇIK OLAN TAKSİM'İ BİZE DE AÇIN DEDİK"

"İstanbul'da bir sıkı yönetim ilan edilmiş" diyen Beko, 1 Mayıs kutlamalarına katılanların bu ülkenin vatandaşı olduğunu belirterek, "Bunlarda bu ülkenin vatandaşı. Bunlar da bu ülkenin vatandaşı bunlar uzaydan gelmedi. Taksim alanının sermeyaye açılabilmesi için burada zemin hazırlandığını ve önümüzdeki dönemlerde oralarda Başbakanın kendisi bizim yapmış olduğumuz toplantıda da ifade etti. Orada alışveriş merkezlerinin yapılacağını, yani orada sermayaye Taksim'i açacaklarını kendisi de ifade etti. Biz de kendisine söyledik, yazık etmeyin Taksim'e dedik. 'Herkese açık olan Taksim'i bize de açın dedik'" diye konuştu. Taksim'de yöresel etkinliklerin yapıldığını belirten Beko, "Taksim'i işçilere neden kapatıyorsunuz? Yöresel etkinlikler yapılırken ideolojik olmuyor, işçiler oralara gitmek istediklerinde ideolojik oluyor. Olmaz böyle şey" şeklinde konuştu.

"BU NORMAL BİR MİTİNG DEĞİL"

1 Mayıs kutlamaları için kendilerine Kazlıçeşme'nin önerildiğini anımsatan Beko, "Bu normal bir miting değil. Normal bir miting olsa Kazlıçeşmeye, Kadıköy'e, Çağlayan'a gideriz. Ama 1 Mayıs 1977'de katledilen arkaşlarımızın katilleri bulumadı. Bu nedenle Taksim bizim için kutsal bir yer. Başbakan ile yaptığımız toplantıda bırakın bu yıl inşaata önümüzdeki yılda devam edileceği ve buradan hareketlede artık Taksim alanında herhangi bir eylem ve etkinliğin söz konusu olmayacağı, eylem ve etkinlikler için İstanbul dışında alan Kazlıçeşme'de, Yenikapıda yani alanlar planladıklarını ifade ettiler. Yani bundan sonra 1 Mayıs kutlamaları Taksim dışına çıkarmayı şeklinde beyanları vardır" diye konuştu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. Osman Öztürk de 1 Mayıs'da yaşananları kınadıklarını belirterek, kullanılan biber gazının insan üzerindeki ölümcül etkisi olduğunu ayrıntılı olarak anlattı. Öte yandan basın açıklaması başlamadan önce dün kullanılan biber gazı kapsulleri de açıklama yapılan masanın üzerine tek tek dizilidi.