BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Senato anlaşamadı, ABD istihbaratı dinlemelere ara verdi

Amerikan istihbarat servislerine ülke vatandaşlarının telefonlarını dinleme yetkisi veren yasanın süresi, Senato'da anlaşma sağlanamayınca uzatılamadı. Beyaz Saray Senato'ya tepki gösterdi.

Abone ol

ABD'de istihbarat servislerine, ülke vatandaşlarının telefonlarını dinleme ve bilgilerini kaydetme yetkisi veren "Vatanseverlik Yasası"nın süresi dün gece doldu. Senato'da anlaşma sağlanamaması üzerine kanunun temel maddeleri geçerliliğini kaybetti.

Senato'da anlaşmaya varılamamasıyla güvenlik kuruluşlarının telefon konuşması kayıtlarını topluca elde etme, tek başına hareket eden "terör zanlılarını" izleme ve kuşku duyulan kişileri başka cihazları kullansalar da takibe devam etme yetkisi sona ermiş oldu.

Dinleme-izleme operasyonlarının çoğunu yürüten ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) veri toplama mekanizmasını devre dışı bırakmaya başladı.

Beyaz Saray ise Senato'nun tutumunu "sorumsuzca yapılmış bir hata" diye niteledi. Yapılan açıklamada, "Ulusal güvenliğimiz gibi kritik bir konuda senatörlerin partizanca tutumlarını bir yana bırakıp hızlı hareket etmeleri gerekiyor. Amerikan halkı buna fazlasıyla layık." ifadesi yer aldı.

Telefonların dinlenmesi konusunda daha güçlü bir kontrol öngören "Özgürlük Yasası"nın ise hafta ortasından önce oylanması beklenmiyor.

'Senatör Rand Paul için zafer'

BBC'nin Kuzey Amerika muhabiri Jon Sopel, yeni yasadaki gecikmenin, Başkanlık yarışına katılma umudundaki Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul açısından bir zafer olarak görüldüğünü aktardı.

Muhabirimiz Rand Paul'un yurttaş hakları söyleminin, Cumhuriyetçi Parti'ye yeni seçmen katılımı sağladığını bildirdi.

Cumhuriyetçi Senatör ve partinin 2008'deki Başkan adayı John McCain ise Paul'u, başkanlık emelleri uğruna ABD'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atmakla suçladı.