BIST 10.301
DOLAR 32,27
EURO 34,80
ALTIN 2.402,71
HABER /  GÜNCEL

MHP İstanbul mitingi: Sadık seçmen sahada

550 milletvekilinden 88'ini Meclis'e gönderecek olan İstanbul bu Pazar Kazlıçeşme'de MHP'yi ağırladı. Rengin Arslan'ın izlenimleri.

Abone ol

Seçimlere bir hafta kala Türkiye'nin dört bir yanı miting. Kuşkusuz her biri önemli ancak 550 milletvekilinden oluşan meclise 88 milletvekili gönderecek olan İstanbul bütün partilerin gönlünü kazanmaya çalıştığı şehir.

Bugün de Kazlıçeşme'de MHP'nin mitingi vardı. Partinin lideri Devlet Bahçeli'nin konuşması başlamadan önce ben de alanda dolaştım, farklı kesimlerden MHP'lilere neden buraya geldiklerini, partinin en çok hangi politikalarını desteklediklerini ve seçim sonrası senaryolara bakışlarını sordum.

AKP tabanından oy çekmesine ihtimal verilen partilerden biri de MHP. Ancak alanda daha çok partinin "kemik seçmeni" diyebileceğimiz bir kalabalık var.

Bunlardan biri, Ege Üniversitesi'nde kavgada hayatını kaybeden MHP'li üniversite öğrencisi Fırat Çakıroğlu ile ilgili bir pankart taşıyan Ramazan Bey. MHP'yi neden desteklediğini sorduğumda, "Doğdum, beş yaşında gözümün önünde MHP bayrağı vardı. Anlatılamaz bu, ancak yaşanır" diyor.

Konuştuğum herkes "kendini bildi bileli MHP'li" olduğunu söylüyor.

Alanda yaşlılara tek tük rastlıyorum. Alanı çoğunlukla gençler ve orta yaşlılar doldurmuş. Kadınların sayısı erkeklerden daha az. Ancak elbette her yerdeler.

"Vatanda satacakları bir şey kalmadı"

Onlardan biri Şelale Kurt. İki kızı ve eşiyle birlikte gelmiş mitinge. Ben onunla konuşurken öğrenci olan kızları da sözümüzü bölüyor arada. AKP'yi neden eleştirdiklerini sorduğumda, "AKP döneminde, Atatürk'ün hiçbir politikası kalmadı. Laiklik kalmadı. Barış sürecini desteklemiyorum. Vatanda millette satacakları bir şey kalmadı, her şeyi sattılar" diyor.

Peki MHP'den beklentisi ne? Kürt meselesinde ne yapmalı? 39 yaşındaki Kurt, Kürt siyasetinin eski partilerinden birinin adını yanlışlıkla kullanarak yanıtlıyor bu sorumu: "MHP iktidara geldiğinde HADEP'e ilişkin her şeyin Meclis'ten çıkarılmasını istiyorum"

Dün aynı meydanda HDP miting yapmış ve mitingde Türk bayraklarının da olması dikkat çekmişti. Konuştuğum kişilere bunu da soruyorum. Ne hissediyorlar, ne düşünüyorlar bununla ilgili?

"HDP'liler de bayraklarıyla gurur duysunlar"

İşçi Akif Bulut, "Onlar da anlıyor artık bu devletin Türkler ve milliyetçiler tarafından yönetilmesi gerektiğini. Onlar da bize doğru kaymaya başladı bence" diye yanıtlıyor bu sorumu.

Alibeyköy'den Yusuf Avcı ise, HDP'nin ülkenin doğusunda ve batısında "ikili oynadığını" düşünüyor ancak dünkü mitingdeki görüntülere ilişkin bir tespitini de paylaşıyor benimle: "HDP'ye vatanıyla ilgili bir sorunu olmayan, solcu olan bir kesim de var oy veren. HDP barajı aşsın diye katılan bir grup var. (Türk bayrakarı) onların yansıması."

"Elbet bir gün sorulur sıfırlanan hesaplar"

Sonra ekliyor, "Biz kimseyi Kürt diye, başka bir şey diye ötekileştirmiyoruz ama onlar da memleketlerine sahip çıksınlar, bayraklarıyla gurur duysunlar."

Bu sırada şarkılar söyleniyor kürsüde. Bunlardan birinin sözleri Devlet Bahçeli'ye atıfta bulunuyor. "Devlet gelecek, devletin başına devlet gelecek" diyor sözleri.

Bir başka şarkıda ise yolsuzluk soruşturmalarına atıf var: "Elbet bir gün sorulur sıfırlanan hesaplar"

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarına ilişkin bir başka göndermeyi kürsünün yakınlarında başka bir şekilde görmek de mümkün. Bir kadın, polis barikatının arkasında, bir genç ise kürsünün önünde elindeki dolarları gösteriyor. Bu sahte paraları neden salladığını soruyorum genç çocuğa. "Ayakkabı kutuları için getirdim" diyor yüzünde muzip bir gülümsemeyle.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben yazılmış bir pankart daha var alanda. Kürsüden bu pankartta yazılan okunduğunda büyük tezahürat görüyor kalabalıktan. O pankartta:

"Ağzında Menderes, altında Mercedes; ağzında yalan elinde Kur'an; hadi oradan sahte Müslüman" yazıyor.

AKP ile koalisyona sıcak bakmıyorlar

MHP'lilere bir başka sorum AKP'nin tek başına iktidar olacak sandalye çoğunluğunu elde edememesi halinde MHP ile koalisyon seçeneğini ihtimali.

Yusuf Avcı, AKP'ye yönelik eleştirilerini sıralıyor önce, "AK Parti hakikaten muhazafakar milliyetçi, vatanının peşinde koşan bir parti olsaydı onun yanında olurduk. Bizde adam peşinden koşmak yok vatan peşinden koşmak var" diyor.

Koalisyon ihtimali içinse, "HDP ülkeyi açıkça bölmek istiyor, AKP sinsice bölmek istiyor, CHP de bize uymaz. Onlar gitsin HDP ile (koalisyon) yapsınlar."

Akif Bulut ise AKP ve MHP'nin koalisyon kurmasını "Ben desteklemem" diyor ve devam ediyor: "AK Parti tamamen dış güçlerin elinde, onların maşası olmuş durumda. İnsanları kötü yerlere sürüklüyor."

Binlerce MHP'li coşkulu. Bir kısmı ise tepkili. Hem buraya gelenler söylüyor hem de kürsüden ifade ediliyor. Bugün Gezi eylemlerinin yıldönümü nedeniyle kapatılan yolların ve iptal edilen bazı seferlerin, MHP'nin mitingine katılımı engellemek için yapıldığını düşünüyorlar.

Arada tekbir getiriyor kalabalık, eller bozkurt işareti yapıyor. MHP bayraklarının yanı sıra tek tük bayrak var.

Bir ara İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet, ülkücü hareketin önderi Alpaslan Türkeş, Mustafa Kemal Atatürk için Fatiha okunuyor.

Devlet Bahçeli'nin gelişi coşkuyla karşılanıyor. En çok "17-25 Erdoğan" ifadesi alkışlanıyor. O da parti olarak seçim faaliyetlerinin engellenmeye çalışıldığını belirtiyor. Bu ifadelere yuhalamalar eşlik ediyor.

Erdoğan'ın sözlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Irkçı gördüklerin, 'faşist' dediklerin buradadır. Fatiha bilmeyenler, morg bekçileri diyerek hakir gördüklerin seni beklemektedir" dediğinde, mitinge gelenlerden tekbir sesleri yükseliyor.

MHP'liler pazar günü Kazlıçeşme'deki alanın büyük bir kısmını doldurdu ancak vinçlerden sarkan bayraklarla kaplı yerler genelde boştu. Bunda bugün yürürlükte olan ulaşım kısıtlamaları ne kadar etkili olmuştur bilinmez ancak, MHP'nin harekete bir kısmı "doğuştan bağlı" kitlesi seçimlerden umutlu görünüyor.