BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Şemdinli'de 'vur kaç' yerine 'vur-kal'

Siirt'in Eruh ilçesi kırsalındaki Bilgili Jandarma Karakolu'na dün akşam 19.30'da PKK saldırısı gerçekleştirildi.

Abone ol

'Vur kaç'tan 'vur-kal' taktiğine geçtiklerini ilan ederek 22 Temmuz'da Şemdinli'ye saldıran PKK'lı teröristler sivilleri kalkan yapmaya çalışıyor 

3 MEZRAYA SIZDILAR

Goman Dağı'nda 2 bin askerin katıldığı operasyonda dün de sıcak temas sağlandı. Ancak teröristler Yukarı Yiğitler ve Aşağı Yiğitler mezraları ile Bağlar köyündeki sivilleri canlı kalkan yaptı. Bu nedenle operasyon yavaş ilerlerken şu ana kadar 9 kilometrekarelik alan tarandı. PKK'nın İran kolundan 100 kadar teröristin de destek için bölgeye geldiği öne sürüldü. Operasyonların 12. gününde 60 PKK'lının öldürüldüğü iddia iddia ediliyor.

'CÜRETKARCA BİR ŞEY

Hükümet de sessizliğini bozdu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Şemdinli'deki olay pervasızca, cüretkarca bir şey. Böyle bir şeye Türkiye müsaade etmez. Sonucu olmayan bir eylem tasarlamışlar, bu engellendi" dedi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da ciddi ve güçlü bir operasyon sürdürüldüğünü belirtti.

Öte yandan Taraf gazetesi Şemdinli'den izlenimler aktardı. Şemdinli'de son 30 yılın en kötü günlerinin yaşandığı belirtilen haberde vatandaşların görüşlerine de yer veriliyor. İşte o haberden bir bölüm:

CESET TORBALARI İDDİASI

Şemdinli dağlarından yine dumanlar yükseliyor. Tam 11 gündür zaman zaman şiddetlenen bombardıman artık ilçe merkezinden de çok rahatlıkla görülebiliyor. Helikopter sesi ise günlük yaşamın adeta bir parçası olmuş gibi.

PKK ile çok sayıda asker, özel tim ve korucudan oluşan ordu güçlerinin çatışmalarına ilişkin söylentiler ise korkutucu boyutta. Asker ve özel time göre şu ana kadar yaklaşık 50 PKK’lı ölmüş. Yerel kaynaklar ise ölen asker sayısının çok daha fazla olduğunu, Van’dan ceset torbası getirildiğini iddia ediyor. Teyit edilemeyen bu bilgiler bile savaşın korkunç yüzünü hissettiyor Şemdinli sokaklarında.

BOMBALANAN DAĞLAR İZLENİYOR

Şemdinli sokaklarına çıktığımızda çok da sık rastlanılmayan bir görüntüyle karşılaşıyoruz. Bombardımanda zarar gören elektrik direkleri, su boruları nedeniyle zaman zaman karanlığa, susuzluğa mahkum Şemdinli. Cadde boş neredeyse. Çocuklar evlerde, camlardan bakmalarına izin vermiş sadece büyükleri. Gençler ise küme küme toplanıp bombalanan dağları izliyorlar. Esnaf ise en dertli kesim. İşte Taraf’a konuşan Şemdinlilerin anlatımıyla Şemdinli gerçeği:

Erkan Kaya: Yaklaşık 10 gündür gözümüze uyku girmiyor. Sürekli çatışma halinde burası. Top atışlarının yakın yerlere düştüğüne tanık olduk. Bu nedenle ilçeye bağlı köylerde göç başladı. Burası artık kabus gibi.

Ömer Çiftçi: İftardan sonra çarşı merkezine çıkamıyoruz. İşler tamamen durdu. Allah aşkına yeter artık. Biraz huzur bizim de hakkımız değil mi?

Salih Onay: Bu işe bir çözüm bulunsun. Savaş uçaklarının bombardımanı sürüyor. Böyle devam ederse diğer köyler de göç eder. Şemdinli’de yaşam kalmadı.

Şehabettin Bay: Benim de oğlum Tekirdağ’da asker. Asker aileleri de, PKK’lı aileleri de çocukları yaşasın istiyor. Tek isteğimiz bu.

Ceyhan Demirel: Sürekli top sesleri duyuyoruz. Burada helikopterler dağları bombalıyor. İlçe esnafı olarak perişan durumdayız. İftardan sonra iş yerlerimizi açamıyoruz. Çarşı merkezinde insanlar yerine zırhlı araçlar geçiyor. OHAL döneminden daha kötü bir süreç yaşıyoruz. 30 yıldır burada yaşıyorum ilk defa böyle bir çatışmaya tanık oluyorum. Türk basının hala neden buradaki vahim durumu göremediğini de anlamış değiliz.”
Göç edenler de dertli

Çatışmalar nedeniyle Çem mezrası ile Günyazı Köyü’ne bağlı Yukarı Yiğitler, Aşağı Yiğitler ve Orta Mahalle mezraları boşaltıldı. Şemdinli ilçe merkezine göç edenler Taraf’a konuştu:

Viyan Bedük: Göç etmek zorunda kaldık. Günlerce çok zor durumlar yaşadık. Yaşadığımız dramı kimse anlayamaz. Göç edip geldik ama yanımızda bir şey getiremedik. Çocuklarımızın elbiselerini bile alamadık. Hayvanlarımız ahırlarda kaldı. İki taraftan da canımız yanıyor. Artık bu kan akmasın.

Rahim Kaplan: Bulunduğumuz yerden 3 mahalle göç ettik. Bağ ve bahçelerimizi olduğu gibi bıraktık. Bulunduğumuz yerde dağlar bombalandı. Burada büyük bir savaş var.