BIST 9.943
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.438,27
HABER /  GÜNCEL

Şemdinli'de stratejik savaş!

Güvenlikçilere göre, PKK'nın Şemdinli-Derecik hattında saldırılarını arttırmasının nedeni, örgütün bu iki noktayı denetlemeden Türkiye'de alan tutamayacak olması

Abone ol

PKK’nın alan tutma stratejisini hayata geçirmek istediği Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’nde silah sesleri bir aydır eksilmiyor. Her gün yeni çatışma ve ölüm haberleri geliyor. Örgütün yeni strajesini Taraf ’a değerlendiren üst düzey Emniyet yetkilisi, “Şemdinli değil Derecik de önemli. Bu iki bölge de kendileri açısından kritik. Derecik-Şemdinli olmadan Türkiye’de alan tutamazlar. Burayı stratejik olarak ele almak istiyorlar” dediler.

Örgütün ilk silahlı eylemini gerçekleştirdiği yerlerden biri olan Şemdinli, son bir aydır çatışma ve ölüm haberleriyle Türkiye’nin gündeminde. Ağır silahlarla Şemdinli kırsalına yerleşmek isteyen PKK, yeni stratejisini hayata geçirmek için günlerdir çeşitli eylemler yapıyor. Görüştüğüm üst düzey bir yetkili “PKK özellikle Şemdinli’yi neden merkeze aldı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

BURASI SON DERECE KRİTİK

“Örgüt açısından sadece Şemdinli değil Derecik de önemli. Bu iki bölge de kendileri açısından kritik. Derecik-Şemdinli olmadan Türkiye’de alan tutamazlar. Burayı stratejik olarak ele almak istiyorlar. Çünkü uç noktalar buralar. Eğer siz alan tutup, bunu genişletmek, bir şeyler yapmak istiyorsanız uç noktadan başlamanız gerekiyor. Örgütün bu iki yere son yıllarda önem vermesinin nedeni bu. Derecik devlet yanlısı bir yer. Şemdinli de kamuoyunun bilgisinin aksine örgüte çok sempati duyan bir yer değil. Aysel Tuğluk ve Gültan Kışanak’ın Türkiye’yi rahatsız eden kucaklaşma görüntüsünün ardından BDP Şemdinli’de aynı gece şenlik yaptı. Her yere ilan dağıttılar. Belediye araçlarıyla duyurular yapıldı. Şemdinli’de kimse itibar etmedi bu şenliğe. 110 kişi katıldı. Hedefleri bin kişiydi ve 110 kişilik grup arasında Hakkari ve Yüksekova’dan gelenler vardı.

SALDIRILAR RASTGELE YAPILIYOR

Örgüt Şemdinli’yi düşman görüyor. Son baskında dört roket şehre isabet etti. Bunlardan biri öğrenci yurdu, biri işyeri, ikisi ise vatandaşın eviydi. Devlet dairesine isabet eden yok. Örgüt Şemdinli’de eylem konusunda rahat. Rasgele roket atıyorlar. Dikkat etmiyorlar. Şemdinli halkından biri hayatını kaybetse örgüt bunu kendi kaybı olarak görmüyor. Şemdinli’yi düşman olarak görüyorlar. Şemdinli’de eylem yapanlar da kırsaldan gelenler. Eylem yapıp kaçıyorlar. Son saldırının ardından 15’in üzerinde PKK’lının öldüğünü tahmin ediyoruz. Çünkü 30 kişilik grubun saldırıya başlamasıyla birlikte bölgede Heronlar hemen devreye girdiler. Onların kaçış bölgelerinden görüntü almaya başladılar. F-16’lar bu bölgeyi bombaladı. Örgütün kaybının daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Telsiz konuşmaları da bunu gösteriyor.”