BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,84
ALTIN 2.389,53
HABER /  GÜNCEL

Selin asıl nedeni 100 milyon dolar

İstanbul'daki sellerin asıl nedeni milyon dolarlık rant kavgası. İşte insanların ölümüne neden olan rant kavgası;

Abone ol

Eski İstanbul Orman Bölge Müdürü Çebi'den İstanbul için tarihi itiraf. İstanbul'da 2-B arazilerine kaçak yapılan dolumlarda büyük rant yaratıldı. Bu rakam 100 milyon doları buluyor.

Yüzyılın en büyük sel felaketini yaşayan İstanbul'da tartışmaların merkezine dereler yerleşti. Tüm Trakya'yı esir alan ve Saray, Silivri, Çatalca, Büyükçekmece bölgesinde sel baskınlarına neden olan aşırı yağışlardan sonra bölgeyi havadan gezen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın basın toplantısında açıkladığı, Bahçeşehir'deki kaçak toprak dökümleri gözden kaçtı. 32 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sel baskınlarının en önemli nedenlerinden birisi, dere kenarlarının imara açılması. Bir diğer neden ise bilinçsiz ve kaçak olarak dökülen topraklar.

NEDENİ RANT KAVGASI

İstanbul'da Yenidoğan, Akfırat, Orlanlı, Kıraç, Bahçeşehir, Mimarsinan, Alibeyköy, Sultan Çiftliği Yolu Cebeci Mevki, Kemerburgaz, Haraççı, Çavuşbaşı, Taşoluk gibi bölgelerde yıllardır onbinlerce ton toprak kaçak olarak dökülüyor. 2-B diye tabir edilen orman alan dışı arazilerde büyük rantlar yaratıldığı ise aşikâr. Eski İstanbul Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi'nin döküm alanlarıyla ilgili yazdığı 20 sayfalık rapor, son bir haftadır İstanbul'da yaşanan felaketin habercisi adeta. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu göreve geldikten bir hafta sonra Çebi, Bakan'a bir rapor sundu. Devlet ormanlarında yasal olmayan, ranta dayalı bir metreküp döküme rastlanmasının mümkün olmadığını raporunda belirten Çebi, "Son yıllarda İstanbul'da ormanlarda madencilik çalışmaları ile bozulmuş yaklaşık 50 bin dönüm alanda rehabilitasyon çalışmaları tamamen durdurulmuştur. Bütün engellerin ortadan kaldırılarak bu sahaların hızlı bir şekilde rehabilite edilmesi gereği, yaşanılabilir bir İstanbul adına kaçınılmazdır" tespitinde bulundu. Raporunda, İstanbul'da yılda yaklaşık 100 milyon dolarlık bir rantın olduğuna dikkat çeken Çebi, olası sel felaketinde büyük sıkıntılar yaşanabileceğini kaydetti. Çebi raporunda, "Oluşan suni fiyat artışları da kaçak dökümü ve rantı tetiklemiş, döküm olaylarından kamunun sağladığı fayda yok denecek kadar minimum düzeylere inmiş, çok ciddi ölçüde kamu zararları oluşmuş, devlet ormanı dışındaki kamu arazilerine yapılan yasal olmayan ve ranta dayalı organizeli dökümlerle İstanbul coğrafyası adeta bozulmuştur" dedi.

MEZARLIK DÖKÜM ALANINDA

Tüm İstanbul'u etkisi altına alan selin büyük zarar verdiği yerlerden birisi de Habipler Cebeci Mezarlığı oldu. Toprak kayması sonucu 2 ve 5'inci kısımlarda dağılan mezarlardan çıkan kemikler herkesin içini sızlattı. Bir kar topu gibi dağılan mezarlardaki ölülerin kemikleri birbirine karıştı. Yüz mezarın tahrip olduğu bölge yeşil alan yapılacak ve mezarlık da buradan taşınacak. İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, "Cebeci Mezarlığı'nın altı kaçak toprak dökümleriyle dolduruldu. Mezarlık bu dolgu üzerine yapıldı. Bütün bunlar yetkililerin gözü önünde oldu. Kayan mezarların görüntüsüne bakıldığında bu çok net gözüküyor" dedi.

TAVUKÇU DERESİ SEL MAĞDURU

Bağcılar Yavuz Selim Mahallesi sakinleri, neredeyse her yağmurda taşan Tavukçu Deresi'yle boğuşuyor. Yılda birkaç kez evlerini su basan mahalleli, su tahliyesi için motopomp kullanıyor, evlerinin önüne kum torbalarıyla barikat kuruyor. Bazıları da evlerinin önüne açtırdıkları kuyulara yerleştirdikleri vanayla suyun dereye akmasını sağlıyor. Her yağmurda teyakkuzda bekleyen mahalle sakinleri, selle mücadelede uzman olmuşlar. Mahalle sakinleri su baskınlarının nedeni olarak, dere üstüne yapılan yeni köprünün, eski köprü tam olarak yıkılmadan hemen üzerine yapılmasını gösteriyor. Bu nedenle köprünün su geçişine izin vermediğini ve suların sokak aralarına taştığını anlatıyorlar.

TOPBAŞ DA UYARMIŞTI

Sel baskınından sonra, selin vurduğu alanları helikopterle havadan dolaştıktan sonra AKOM'da bir basın toplantısı yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Büyük bir havzanın taşındığı derelerden bahsediyoruz. Bu 80 yılda bir de olsa 300 yılda bir de olsa yüzde bir ihtimalinde dikkate almak gerekiyor. Bahçeşehir'in hemen üst taraflarında mevcut vadiye kaçak olarak toprak dökümünü gördüm. Arkasının dolup patlama olursa meydana gelecek büyük bir felaket Bahçeşehir'in büyük bir bölümünü alıp götürür" demişti.

Sabah