BIST 9.093
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,64
HABER /  MAGAZİN

Selda Bağcan: Onları görünce çok utandım

Ünlü sanatçı Selda Bağcan verdiği röportajda hayatına dair samimi açıklamalarda bulundu. İşte Bağcan'ın o açıklamaları...

Abone ol

Unutulmaz şarkılara imza atan efsane sanatçı Selda Bağcan, önemli açıklamarda bulundu.

‘Yalan Dünya’, ‘Sivas Ellerinde Sazım Çalınır’, ‘Çemberimde Gül Oya’, ‘Tatlı Dillim’, ‘Sarı Saçlım Mavi Gözlüm’, ‘Uğur’lar Olsun’, ‘Deniz’lerin Dalgasıyım’ gibi unutulmaz şarkılara imza atan efsane sanatçı Selda Bağcan ile “40 Yılın 40 Şarkısı” albümü vesilesiyle önemli açıklamalarda bulundu.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre Bağcan konuşmasına yeni albümü “40 Yılın 40 Şarkısı”ndan, ‘Yüzüklerin Efendisi’ sinema filminin Frodo’su Elijah Wood’un kendisine olan hayranlığına, Uluslararası Festivalllerde gördüğü ilgiden, Sezen Aksu, Ajda Pekkan ve Nükhet Duru ile olan dostluğuna geniş yelpazede yer verdi, sanatçı samimi açıklamalar yaptı.

Yeni albümünüz ‘Selda Bağcan 40 Yılın 40 Şarkısı’ kısa bir süre önce çıktı. 40 yılda birçok şarkı yaptınız tabii, kaç şarkı olmuş?

400 tane şarkı söylemişim. Ben bu kadar olduğunu bilmiyordum tabii, albüm hazırlığında geçmişe dönünce dehşete düştüm. Bazı şarkıları dinlerken, nasıl söylemişim ben bunu diye şaşırdım kendi kendime.

Toplam kaç albüm oldu?

20 albüm civarı, toparlasan 30’a da çıkar. Benim yayın haklarını alıp henüz yayınlamadıklarım da var. Bu seri devam edecek, ’40 Yılın 40 Şarkısı’nın 1’incisinden sonra 2’ncisi çıkacak. Toplam altı seri yapmayı düşünüyorum, 240 şarkı. 400 şarkımdan 240’ını tekrar duyurmuş olacağız. İlki 2 CD ve 2 Long Play olarak piyasaya çıktı.

Yalan Dünya, Sivas Ellerinde Sazım Çalınır, Çemberimde Gül Oya gibi çok bilinen şarkılarınız ilk CD’de..

Hit olan şarkılarım ilk CD’de var birinci bölümde, ikinci bölümde ise benim seçtiklerim var. Kendi performansımı beğendiğim şarkılar var.

Seçerken nelere dikkat ettiniz?

Şarkı seçerken çok zorlandım. 400 şarkıdan 40 yılda 20 tane hit çıkarmak... Demek ki ben 2 yılda bir hit yakalamışım. Belki daha da var ama onlara ikincisinde, üçüncüsünde sıra gelecek.

İkinci bölüm benim için çok büyük sürpriz oldu. O şarkıları neden çok fazla bilmiyoruz?

Bilmiyorsunuz çünkü yasaklı yıllara denk düştü. O yüzden çok fazla bilinmiyor. Bir de yeni albüm çıkardım diyelim, içinde bir şarkı çok hit oluyor, geri kalanı gölgede kalıyor. Ondan dolayı duyuramadık.

İLAHİ BİLE SÖYLEMİŞİM BİR KOMÜNİST OLARAK!

Ben çok şaşırdım çünkü benim için yeni bir albüm oldu o. İkinci bölümde Atilla İlhan’ın ‘An Gelir’ adlı şiiri var. Bir de ilahi var, o da çok dikkatimi çekti.

İlahi ne biliyor musun, ilahi 700 yıllık bir şarkı. Azerbaycanlı bestekâr Abdülkadir Meragi’nin eseri. Düşünebiliyor musun 700 yıl önce Osmanlı’nın ilk döneminde gelmiş, Bursa da oturmuş. Kimisi sürgün diyor, kimisi de gelip oturdu diyor. Niye Azerbaycan’dan gelip oturduysa... O zamandan bugüne notalarla 25 tane bestesi gelmiş. Onlardan birisi de “Erler Demine Destur Alalım”. Çok meşhurdur Emel Sayın, Sami Özer gibi sanatçılar da söyledi. Ben Emel Sayın’dan geçtim şarkıyı, ortasında bir de gazel okuyan çocuk vardır, o geldi okudu.

İkinci bölümde bir türden başka bire türe geçiyorsunuz adeta.

Yâ, İlahi bile söylemişim bir komünist olarak! (gülüyor)

Atilla İlhan’dan ‘An Gelir’, Abdülkadir Meragi’den ilahi, uçlarda mı yaşıyorsunuz?

Öyle. Uçlardayım ben. Hatta bir ilahi daha söyledim ben ‘Halkım’ albümünde var. O da çok güzel.

‘An Gelir’i ne zaman okumuştunuz?

O albümü 1988 yılında yaptım. “Özgürlük ve Demokrasi’yi Çizmek” albümünde var o parça. Şiir Attila İlhan’ın beste bana ait.

SEZEN AKSU SÖYLEDİĞİM EN İYİ ŞARKIYI VERDİ!

Sezen Aksu’dan beste var mı?

‘Ağlama Anne’ var, onun sözlerini yazdı. 40 Yıl içinde en güzel söylediğim şarkı o. Bana göre performans açısından bir numaram o. Ve duygu açısından da o.

Sezen Aksu’dan izin istediğinizde verdi mi hemen?

Verdi, hemde hep para almadan verir o bana. Sağ olsun aramız çok iyidir. Birbirimizi çok severiz.

En son ne zaman görüştünüz?

Geçen sene, dediler ki; “Sezen Aksu sana yeni albümünü dinletecek.” İyi peki gidelim dedim. Nükhet Duru ve Ahu Özışık ile birlikte gittik, bir de baktık ki ev kalabalık, dolu. Bir tek ‘Happy birthday to you” eksikti. Ben utangacımdır, kalabalığı görünce bayağı utandım.

Neşet Ertaş’tan ‘Ah Yalan Dünya’ ve ‘Sarı Gelin’ gibi çok bilinen türküler de var...

‘Sarı Gelin’ biliyorsunuz Ermeni türküsü. Aslında Erzurum türküsüdür o. Ermenicesi de var, anonim bir türkü. Ermeni bir geline yazılmış.

Albümde Hrant Dink için okuduğunuz “Güvercinleri de Vururlar” adlı şarkı da var.

Evet, söz-müzik Şehrazat’ın. Hrant Dink’in anısına okuduğum bir şarkıdır.

MÜZİĞİN YAŞAYAN EFSANELERİ LİSTESİNDE...

The Times gazetesinde yayınlanan “Dünya Müziğinde Yaşayan Efsane ve Tarihi Kadın Şarkıcılar” listesindeki 81 ismin arasında “Efsane Anadolu Şarkıcısı” olarak isminizi yazdırmak nasıl bir duygu?

Bu çok güzel bir duygu anlatılamaz. The Times gazetesinin anketine ben nasıl girdim? Dehşete düşürüyor bazı şeyler beni. (gülüyor) Edith Piaf, Fairuz, Joan Baez, Maria Callas, Mercedes Sosa, Ümmü Gülsüm, Billie Holiday gibi efsanelerle aynı listede yer almak müthiş bir duygu, gurur duydum tabii ki.

Türkiye’den başka birisi var mı?

Safiye Ayla var. Ulu önder Atatürk’ün karşısında eser yorumlamış nadide bir sanatçımız, ruhu şâd olsun. Onunla birlikte yalnızca ikimiz varız. 81 kişinin arasına girmek büyük mutluluk.

Rolling Stones dergisi “Son 100 Yılın En iyi 100 Kadın Vokali” listesinde de varsınız. Avrupa ve Amerika’nın ilgisi eskiden beri böyle miydi?

Evet o zamanlar da ilgi görüyordum. 70’li yıllardan beri ilgi var. 1987’de Londra da düzenlenen Womad Festivali’ne (World Of Music, Arts and Dance) çağırdılar beni, demek ilgi görüyormuşum ki çağırdılar.

''AŞK MÜTHİŞ BİR BASINÇ''

Aşk çok özel bir duygu, size göre ‘aşk’ nedir?

Olmaz olasıca gençlikte, varınla, yoğunla, o kadar müthiş bir baskı altında kalıyorsun ki; bir basınç, o nasıl bir şey yahu. Ondan başka bir şey düşünemiyorsun. Çok fena aşık olduğun kişiyi düşünüyorsun. Oh şimdi çok şükür yorgan bitti, kavga gitti.

Şu an aşk yok mu özel hayatınızda?

Yok, aşk meşk yok. İşlerim çok yoğun şimdi. Bir plak şirketim var, orada anamız ağlıyor!

Aşk olmadan meşk olmaz derler, o besteler nasıl çıkıyor?

Oluyor, oluyor.

Gerçekten özel hayatınızla hiç gündeme gelmiyorsunuz Selda hanım?

Gelmiyorum, çünkü sevmiyorum özel hayatla gündeme gelmeyi. Diyelim ki aşıksın, partnerinle de özel bir şey yaşıyorsun. Niye bunu deşifre edeceksin ki.

Ajda ile çok sevişiriz...

Ajda Pekkan ile arkadaşlıklarınız nasıl?

Dostluğumuz eskiye dayandığı için biz hepsiyle çok sevişiriz. Çok önemli sanatçılar bunlar. Ajda çok taktir edilmesi gereken bir sanatçı, yıllardır ayakta! Bu tabii dirayetli olmakla ilgili. Bizim kuşak öyle zaten sırf dirayet!

Ajda hanım ile ilginç bir anınız var mı?

Var. Yıl 1971, iki 45’lik plak aynı anda çıktı. Müzik dünyasına paraşütle indim. Playboy diye bir gece kulübü vardı, beni de oradan çağırıyorlar, gittik kek gibi oturduk arkadaşımla. Biraz sonra baktım Ajda Pekkan’ın müzik provası. Ajda hanım bir ara “Gelsene sen buraya, göstersene çocuklara” dedi. Aldım gitarı elime ve ‘Tatlı Dillim’i çaldım ve “bak böyle oluyor” dedim. Onlar, “Hayır öyle değil, plakta şöyle” diyor. Ben ‘Hayır, plakta çalan benim böyle olacak’ dediğimde şok oldular ve yatıştılar.

SANATÇI SANATÇIYA DÜŞMAN OLMAZ!

Ajda Pekkan, Bülent Ersoy’u Erdoğan’ın iftar yemeğinde selam vermeme yüzünden çıkan polemikle ilgili sözler yüzünden mahkemeye verdi. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Çocukça şeyler bunlar. Sanatçı, sanatçıya düşman olmaz! Aynı duyguları yaşıyor, aynı duygular taşıyor. Her hâlûkârda sulhla neticelenir umarım.

Bundan sonra ne gibi yeni çalışmalarınız olacak?

Bir yeni albüm istiyorum. Sıfır şarkılar olacak bu kez. Bir de ’40 Yılın 40 Şarkısı’ albümünün 2’nci serisine başlayacağım. Onun repertuarını seçmem bir hayli zaman alacak. İlki en çok satanlar listesinde, o repertuarı da 6 ayda seçebildim.