BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Cizre son durum haberleri yasak kalktı ama...

CİZRE'den son durum haberleri gelmeye devam ediyor. Cizre'de sokağa çıkma yasağı bugün yeniden kaldırıldı ancak çatışmalar sonrası harabeye dönen Cizre'de hayat normale dönemedi.

Abone ol

CİZRE'den gelen son haberleri dakika dakika gelişmelerle sizler için derledik.

Cizre'de dün akşam saatlerinde başlatılan sokağa çıkma yasağı bu saat 07.00 itibariyle kaldırıldı.

Şırnak Valiliğinden yapılan açıklamada "İlimiz Cizre ilçe merkezinde 13.09.2015 günü saat 19:00'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı 14.09.2015 Pazartesi günü (Bugün) saat 07:00 itibariyle kaldırılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde dün 19.00’dan itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, Cizre halkı, yiyecek içecek stoku için marketlere akın etmişti. Cenazelerden dolayı kepenkler kapalı olsa da temel ihtiyaçlar için market, fırın ve eczaneler açıldı.
 cizre son durum.jpg
BELEDİYELERDEN YARDIM GELDİ

Çevre belediyelerden gelen yardımlar çatışmaların yoğun yaşandığı Nur mahallesinde insanlara dağıtıldı. Çocuklar için süt ve mama dağıtıldı.

cizre son dakika haberleri.jpg
CİZRE'DE HASTANELER AÇIK MI?

Çatışma boyunca sadece acil servis hizmeti verebilen Cizre Devlet Hastanesinin çevresinde polis zırhlı araçları beklerken, acil servis girişinde polisler tarafından kimlik kontrolü yapılıyor. Şehrin her tarafında olduğu gibi hastanenin bahçesi de mermi kovanlarıyla dolu. Hastane yönetiminden edinilen bilgiye göre Cizre Devlet Hastanesi bu gün tüm branşlarda sağlık hizmeti verecek. Hastane yönetimi ilaç ve tıbbi malzeme eksiklerinin olmadığını bildirdi.  

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN CİZRE RAPORU

İçişleri Bakanlığı'nın Cizre raporunun detayları ortaya çıktı. Rapora göre PKK'nın kırsal yapılanmasına bağlı 30 kişilik grup, ilçede sokak çatışmasında yer alan 200 YDG-H üyesini koordine etti. Tünel ve duvarlarla birbirine bağlanan 150 ev cephanelik ve çatışma üssü olarak kullanıldı.

İÇ SAVAŞ PROVASI TUTMADI

PKK'nın Kobani'ye dönüştürmek istediği Cizre'de 4 Eylül'de başlayıp 12 Eylül'de son bulan sokağa çıkma yasağından sonra kentte savaş görüntülerini andıran manzaranın perde arkasındaki bilinmeyenler gün yüzüne çıktı. Güvenlik birimleri tarafından hazırlanan 8 günlük operasyon raporunda Cizre'nin bölge ve örgüt için stratejik önemine değinildi. Örgütün YPG'nin kontrolündeki Rojava bölgesi ile sınır olan Cizre üzerinden şehir çatışmalarının fitilini ateşlemek için özellikle bu ilçeyi seçtiği belirtildi. Suriye ve Kuzey Irak'ta DAEŞ terör örgütüne karşı şehir içi çatışma yöntemini öğrenen örgüt Cizre'de önce HÜDA-PAR üyelerini hedef alarak ilk provayı yaptı.

150 EV TÜNELLE BAĞLANDI

Ardından örgütün ilçede kale olarak belirlediği Nur, Cudi, Sur ve Yasef Mahallelerinde güvenlik güçlerine karşı çatışmak için mevzi ve cephanelik hazırladığı istihbarat birimleri tarafından tespit edildi. Bu evleri duvar, tünel ve çarşaflarla perdeleyerek birbirine bağlayan 200 YDG-H üyesini YPG saflarında çatışan dağ kadrosundan 30 kişinin ilçeye gelerek organize ettiği saptandı. Örgüt, mahalle giriş çıkışları ile 150 evin bulunduğu sokakları hendeklere koydukları bombalarla tuzaklayıp kum torbalarıyla çevirdi, barikat kurdu. Sokak başlarına ise roket atarlı ve Kalaşnikoflu militanlar yerleştirildi.

TRAFOLARI PATLATTILAR

İstihbarat ve terör ekiplerinin yaptıkları saha çalışmaları kapsamında gerekli tüm hazırlıklar yapıldı. Örgüt militanlarının kullandığı ev ve sokakların haritası çıkarıldı. Tuzaklanan mayınlı yollar, hendek ve barikatlar bir bir tespit edildikten sonra kapsamlı operasyon için 4 Eylül'de düğmeye basıldı. Operasyonlarla birlikte YDG-H üyelerini örgütleyen dağ kadrosundan teröristler, çatışma inisiyatifini YDG-H üyelerine bırakarak, kaçtı. Kaçarken tuzaklanmış, barikatlarla set örülmüş yolları kullandı. Teröristlerin kaçması için trafo ve sokak lambaları roketatarlarla hedef alındı.