BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,68
ALTIN 2.411,45
HABER /  GÜNCEL

Sel bir tarihi de yıkıyordu

Batman'da meydana gelen sel felaketi koca bir tarihi de yok etmesin diye bölge seferber oldu

Abone ol

Batman'da meydana gelen sel felaketinde büyük hasar gören Dergah Camii'ndeki el yazması Kur'ân-ı Kerim ve kitaplar, kurtarılmaya çalışılıyor. Selde su altında kalan Dergah Camii'nin kütüphanesindeki kitapların kurtarılması için Balıkesin'den gelen 15 kişilik ekip aralıksız çalışıyor.

Aralarında birçok el yazmalı Kur'ân-ı Kerim'in de bulunduğu kitapların bir bölümünün tahrip olduğu ve yazılarının silindiği bildirildi. Sel afetinden sonra kütüphane sorumlusu Serdar Kaya'nın yardım talebine olumlu cevap veren Balıkesir'in Bigadiç İlçesi Adaklı Köyü'nden bu konuda tecrübesi olduğu belirtilen 14 kişi, Batman'a gelerek çamur deryası içinde kalan Türkçe, Farsça ve Arapça kitaplar ile Kur'ân-ı Kerim ve bin 500 civarında el yazması kitabın kurtarılması için seferber oldu.

Yaklaşık 10 bin kitap gönüllü işçiler tarafından tek tek temizlenerek güneş altında kurutuluyor. Birçok kitabın Mısır'da dahi bulunmadığını belirten uzmanlarda Ali Kuzu, çamur içinde kalan kitaplar arasında bin 500 civarında el yazması Kur'ân-ı Kerim'in bulunduğunu söyledi.

Paha biçilmez 55 yıllık birikim

İluh Deresi kenarında bulunan Dergah Camii'nin kütüphanesininde tavana kadar yükselen sel sularının 55 yıllık birikimin ürünü 10 bin cilt kitabı tahrip ettiğini belirten kütüphane sorumlusu Serdar Kaya, 55 yıllık birimin maddi kaybın hesaplanamadığını açıkladı. Bölgedeki alimlerin birçok konuda kaynakça olarak kütüphanelerine müracaat ettiğini söyleyen Kaya, kitapların Arap ülkelerinden Batman'a getirildiğini ve birçok kitabın Türkiye'de başka bir yerde bulunmadığını kaydetti. Kaya, “50-100 yıllık Türkçe, Arapça, Farsça ve el yazması kitaplar vardı” dedi.

Kaynak: www .yenisafak.com.tr