BIST 10.628
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.432,31
HABER /  SAĞLIK

Şekerli içeceklerde büyük risk

Tatlandırılmış içeceklerin böbrek taşı riskini artırdığı belirtildi.

Abone ol

Araştırmayı yapan uzmanlar ayrıca obezitenin bu riski iki katına çıkarabildiği uyarısını yaptı.

ABD'de yapılan araştırmada tatlandırılmış içecekler ile böbrek taşı riskinin artması arasında bir bağlantı bulundu. Brigam Kadın Hastanesi uzmanları tarafından yapılan araştırmada dünya çapında milyonlarca insanı ilgilendiren böbrek taşı rahatsızlığının, tatlandırılmış içecek tüketiminin azaltılmasıyla bir nebze olsun önüne geçilebileceği belirtildi.

Uzmanlar böbrek taşı hastalarına sık sık çok fazla sıvı tüketmesi tavsiyesinde bulunuyor. Clinical Journal of the American Society of Nephrology (CJASN) dergisinde yer alan araştırmada böbrek taşı riski için hangi sıvıların zararlı hangilerinin yararlı olduğu bulnmaya çalışıldı.

Uzmanlar belirli içeceklerin yeniden taş oluşmasının önüne geçmek için diğerlerinden daha etkili olduğunu buldu. Ayrıca yüksek miktarda kolalı ve meyveli içeceklerin tüketilmesinin böbrek taşı riskinin oluşmasına neden olduğu belirtildi.

Araştırmayı kaleme alan uzmanlar "Tatlandırılmış kola ve gazlı içeceklerin tüketimi ile böbrek taşı oluşumunun bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Buna karşılık kahve, çay, bira, şarap ve portakal suyunun riski düşürdüğü görüldü" dedi.

Brigam Kadın Hastanesi'nden Gary Curhan "Bizim çalışmamız böbrek taşı ilşe sıvı tüketimi arasından bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı. Ancak tatlandırılmış içecekler böbrek taşı riskini artırıyor" dedi.

Araştırmada 194 bin 95 kişinin bilgileri analiz edildi. Sekiz yıllık bir çalışmada kişilerin yaşam tarzı ve sağlık geçmişleri değerlendirildi. Araştırma sonunda her gün kola içen kişilerin böbrek taşı riskinin yüzde 23 arttığı tespit edildi. Öte yandan obezitenin böbrek taşı oluşma riskini iki kat daha artırdığı ortaya çıktı.