BIST 10.269
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.408,75
HABER /  POLİTİKA

Şehitler Doğunun değil Türkiyenin

"Güneydoğu'nun şehitleri" söylemine AKP milletvekili turhan Çömez'den çok sert tepki geldi. İşte ayrıntılar.

Abone ol

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Joseph Ralston ile görüşmede 'Güneydoğu'nun şehitleri' ifadesini kullandığı ileri sürülen CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'a tepki gösterdi.

Çömez, "Sayın Esat Canan bu ifadeleri PKK terminolojisiyle eşanlamlı olarak kullandıysa yaptığı bölücülüktür ve PKK'nın terörist faaliyetlerine destek olmaktır. Bu ülkenin bölgesel şehitleri yok, Türkiye'nin şehitleri var" dedi.

Çömez, ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Raltson'un verdiği akşam yemeğinde 'Güneydoğu'nun şehitleri' ifadesini kullanan CHP'li Esat Canan'a tepki gösterdi. Çömez, Canan'ın kendisinin de aralarında
bulunduğu akşam yemeğinde dile getirdiği sözlerin Türk kamuoyu tarafından değerlendirilmesi ve tartışılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de PKK terörü sorunu olduğunu ve bu sorunun Türkiye'nin birliğine, bütünlüğüne yönelik en önemli tehdit olduğuna işaret eden Çömez, terör örgütü PKK saldırılarına Türkiye'nin 40 bin canını, milyarlarca dolarını feda ettiğini bildirdi.

Bunun çözümüne yönelik ortaya konan düşünce sahiplerinin bu gerçeği asla yok farz edemeyeceklerini belirten Çömez, şunları kaydetti: "Sayın Esat Canan tarafından kullanılan 'Güneydoğu'nun da şehitleri var' sözü eğer PKK
teröristleri için değil, güvenlik güçlerimiz için söylenmişse, bunu ayrı tartışmak lazım. PKK terminolojisiyle eşanlamlı olarak ele alınmış ise onu daha farklı değerlendirmek lazım.

İlki, en basit anlamıyla, bölgesel ayrımcılıktır. İkincisi ise bölücülüktür, PKK'nın terörist faaliyetlerine destek olmaktır. Bu ülkenin bölgesel şehitleri yoktur. Türkiye'nin şehitleri vardır ve hepsi kahramanca verdikleri mücadelede hayatlarını feda ederken yüreklerimizin bir parçasını da alıp götürmüşlerdir.

Ben, benim bölgemden şehit düşen yüzlerce kahraman vatan evladı için 'Marmara'nın şehitleri' ifadesini hiç kullanmadım, bunu kullanmayı da asla doğru bulmam. Sayın Canan'ın söyleminin takdirini kamuoyu yapacaktır. Kendisi görüşlerini kamuoyuyla açıkça paylaştığı, Meclis kürsüsünden ilan ettiği takdirde, biz de gerekli cevabı oradan veririz".