BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Şehit babası kaçan komutanı anlattı

İnternete düşen ses kaydı Hantepe şehidinin babasını şoke etti: Işık Paşa'nın itiraflarını dinlerken kanım dondu

Abone ol

Türkiye, eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen terörle mücadeledeki başarısızlığın sebepleriyle ilgili sözlerini konuşuyor. İhmal iddialarını doğrulayan sözler, en çok şehit ailelerini yaraladı.

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) öncesi emekliliğini isteyen eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kaydın gündemin ilk sırasına oturdu. PKK'nın Hantepe saldırısında şehit düşen askerlerin aileleri isyanda. Zaman gazetesi Koşaner'in sözleriyle bir kez daha yıkılan acılı babaların açıklamalarını manşetine taşıdı.

BAHSİ GEÇEN KOMUTAN TEĞMEN

Ses kaydındaki "Çatışma anında tim komutanlarımız silahını bırakıp kaçıyor" ifadesini dinleyen şehit Ayhan Say'ın babası Hasan Say, bahsi geçen komutanın Hantepe'de görevli bir teğmen olduğunu iddia etti. 

Alnından vurulan asker kim?
Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kaydındaki alnından vurulan askerin kim olduğu merak konusu oldu. Muhtemel şehit askerlerin isimleri için tıklayın

Say oğlunun silah arkadaşlarının kendisine aylar önce olay günü nelerin yaşandığını işte bu sözlerle anlattı:

"O komutan, mevzide silahını bırakıp kaçtığı gibi gece görüşü dürbününü de orada bırakmış. Onun kaçtığını gören diğer askerler de mevzilerini terk etmiş. Ama oğlum Ayhan ile 4 uzman çavuş canları pahasına kaçmayıp ateş açarak teröristleri püskürtmüş."

KANIM DONDU

Haberde acılı babanın konuyu yargıya taşıyacağı ifade ediliyor. Hem tim komutanına hem de ihmali olan diğer komutanlara ateş püskürdüğü belirtilen haber şöyle devam ediyor:

"Say, çatışmadan kaçarak bir sacın altına saklanan tim komutanının ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi hareket etmesinin de uzman çavuşları çileden çıkarttığını aktarıyor. "Ses kaydını duyunca kanım dondu, hayatın tadı tuzu kalmadı." diyen baba Say, oğlunun şehit olmasında ihmali olan komutanlarla hem ahirette hem de bu dünyada hesaplaşacaklarını ifade ediyor."

Yine Hantepe baskınında şehit düşen diğer askerlerin babalarının görüşlerine yer verilen haberde İbrahim Aylar bakın neler söylüyor?

YÜZDE YÜZ İHMAL VAR

"Baskında şehit olan Piyade Üsteğmen Çetin Aylar'ın babası İbrahim Aylar ise ihmallerden Işık Koşaner'in sorumlu olduğuna dikkat çekerek, tüm sıralı komutanların yargılanmasını talep ediyor. Aylar, "Biz bir yıldır söylüyorduk, şimdi bunlar ayyuka çıktı." değerlendirmesini yapıyor. Devletin komutanlara büyük imkanlar sağladığını belirtip, "Bunun karşılığı ihmal ve ihanet mi olacak?" diye sitem ediyor. Şehit Piyade Uzman Onbaşı Samet Yılmaz'ın babası Selahattin Yılmaz da, "Çocuklarımızın şehit olmasında yüzde 100 ihmal var. Hem devletin ekmeğini ye, suyunu iç, sonra da ihanet et. Bu vatan hepimizin, hepimiz koruyacağız. Suçlu bensem de cezamı çekeyim." açıklamasını yapıyor.

SABAHA KADAR AĞLAYARAK YARDIM BEKLEMİŞLER

Hantepe ihmalini yargıya taşıdıklarını belirten Yılmaz, avukatıyla görüşüp Işık Koşaner'in itiraflarının da davaya delil olarak koyulmasını isteyeceğini kaydediyor. Oğlunun yanında olan bir arkadaşının kendisini ziyarete geldiğinde anlattıklarını da şöyle aktarıyor: "Sabaha kadar hüngür hüngür ağlayarak yardım gelmesini beklediklerini söyledi. Askerler destek istemiş ama verilmemiş. Büyük ihmal olduğu belli. Hakkımı helâl etmiyorum."

KOŞANER'İ DİNLERKEN ACIMIZ TAZELENDİ

Piyade Onbaşı Hakan Yutkun'un babası Zafer Yutkun, "Eski Genelkurmay Başkanı bu açıklamalarıyla ihmali itiraf etmiş oldu. Emir-komuta zincirindeki sıkıntılardan söz ediyor. O zamanda bizim şüphelendiğimiz gibi zamanında müdahale edilmemiş. Bizim çocuklarımız boşu boşuna şehit oldu. Bir sürü ihmal var. Bunları komutan da söylüyor. Gerçekler çıkmış oldu meydana." değerlendirmesinde bulunuyor. Terörist baskını sırasında Heronların kullanılamamasına tepki gösteren acılı baba, "Akşam bu konuşmayı dinlerken eşimle birlikte çok üzüldük. Yeniden acımızı yaşadık, kahrolduk. Soruşturma başlatılıp olayda ihmali olanlar cezalandırılsın. Biz de şehit aileleri olarak suç duyurusunda bulunabiliriz. İnşallah cezalarını bulurlar." şeklinde konuşuyor.

SAVCILIĞA DELİL OLARAK SUNACAĞIZ

Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kaydının ardından şehit aileleri ile temasa geçen Avukat Cahit Özkan, bu itirafların Van Özel Yetkili Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma için çok önemli olduğunu vurguluyor. Söz konusu ses kayıtlarında yer alan ifadelerin soruşturma dosyasına alınmasını talep edeceklerini aktaran Özkan, Hantepe baskınında bölgede görev yapmış komutanların kayıttaki iddialar doğrultusunda ifadelerinin alınması gerektiğini dile getiriyor.