BIST 10.890
DOLAR 32,18
EURO 34,89
ALTIN 2.470,67
HABER /  GÜNCEL

Şehir Tiyatroları bir ekimde açılıyor

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mazlum Kiper, Müdür Halil İbrahim Perçinkaya ile 2005-2006 tiyatro sezonundaki oyunlara ilişkin bilgi verdi.

Abone ol

Bu yıl, 32'si yeni olmak üzere 55 oyun sahnelenecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, 32'si yeni 55 oyunla 1 Ekim'de perdelerini açacak.

Kiper, Şehir Tiyatrosu'nun Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde Georg Büchner'in yazdığı ve Roberto Ciuli'nin yönettiği "Danton'un Ölümü", Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde Nazım Hikmet'in yazdığı, Ragıp Yavuz'un yönettiği "Ferhat İle Şirin" (Bir Aşk Masalı), Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nde Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı ve Erhan Yazıcıoğlu'nun yönettiği "Dosya", Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde Matei Visniec'in yazdığı, Zeynep Avcı'nın Türkçe'ye çevirdiği ve Orhan Alkaya'nın yönettiği "Savaş ve Kadın", Ümraniye Sahnesi'nde Turan Oflazoğlu'nun yazdığı, Engin Uludağ'ın yönettiği "4. Murat", Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde Reşat Nuri Güntekin'in yazdığı ve Nedret Denizhan'ın yönettiği "Yaprak Dökümü" oyunuyla perdelerini açacağını bildirdi.

Çocuk Oyunları da Var

Kiper, Şehir Tiyatroları'nın çocuk oyunlarını Ekim ayının üçüncü haftasından itibaren seyirciyle buluşturacağını belirtti.

Kiper, bu sezon çocuk oyunlarından Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde Grimm Kardeşlerin yazdığı, Burteçin Zoga'nın yönettiği "Bremen Mızıkacıları", Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde ise Erhan Özçelik'in yazdığı, Hikmet Körmükçü'nün yönettiği "Kedi ile Palyaço"nun ilk kez sahneleneceğini kaydetti.

Kiper, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nde Serpil Akıllıoğlu'nun yazdığı, Mustafa Arslan'ın yönettiği "Küçük Nasrettin", Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde Işıl Özgentürk'ün yazdığı, Şevket Avşar'ın yönettiği "Keloğlan", Ümraniye Sahnesi'nde Sevgi Sakarya Cengiz'in yazdığı, Eftal Gülbulak'ın yönettiği 'Lay Lay Lom", Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde Haluk Işık'ın yazdığı ve Bahtiyar Engin'in yönettiği "Kurşun Askerin Utancı" adlı oyunların seyirciyle buluşacağını söyledi.

Mazlum Kiper, repertuvara yeni alınan Fikret Yayan'ın yazdığı ve Can Doğan'ın yönettiği "Çevreci Prens", Nesrin Giray ile Cengiz Özek'in birlikte yazdığı "Benim Küçük Yıldızım", Nilbanu Engindeniz'in yazdığı "Gökkuşağının Altında" ve Berin Çelenk'in yazdığı "Yel Değirmeni Bir Yıldız Seç Kendine" çocuk oyunlarının da sahneleneceğini kaydetti.

Almanya ile İşbirliği

Şehir Tiyatroları ile Alman Theater An Der Ruhr arasında gerçekleştirilen ikili protokol gereği karşılıklı oyun alışverişi yapacaklarını belirten Kiper, bu çerçevede 7-13 Kasım tarihleri arasında oyun alışverişinde bulunulacağını söyledi.

Theater An Der Ruhr'un Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde "Venedik Taciri", "Antigone", "Üç Kuruşluk Opera", "Tanrı" ve "Küçük Prens" adlı oyunları sahneleyeceğini anlatan Kiper, Şehir Tiyatroları'nın da Theater An Der Ruhr'un sahnesinde 28 Ekim-7 Kasım tarihlerinde "Danton'un Ölümü" oyunu ile seyirciyle buluşacağını belirtti. Şehir Tiyatroları'nın ayrıca, şubat ayında Almanya'da gerçekleştirilecek İpek Festivali'ne repertuarındaki oyunlardan öneride bulunacağını ifade eden Kiper, Roberto Ciuli'nin de 14-15 Kasım tarihlerinde İstanbul'da bir workshop çalışması yapacağını anlattı.

Kiper, Şehir Tiyatroları'nın karşılıklı oyun alışverişi ile başlattığı yurtdışı ilişkilerinin turneler ve ortak yapımlarla süreceğini bildirdi.

Kadıköy'de 7 Gün Oyun

Sahnelerle ilgili sosyal şartlar ve seyirci talepleri göz önünde bulundurularak Haldun Taner Sahnesi'nde 7 gün oyun oynamak üzere bir program hazırlandığını belirten Kiper, Gaziosmanpaşa Sahnesi'nin ise cuma, cumartesi ve pazar günleri perdelerini açacağını söyledi.

Geçen Sezondan Kalanlar

Mazlum Kiper, Şehir Tiyatroları'nın geçen sezonda gösterilen oyunları da sahnelemeye devam edeceğini belirtti.

Kiper, bu oyunları; "Bir Adam Yaratmak", "Gılgameş", "Hamlet", "Yaprak Dökümü", Gayri Resmi Hürrem", "Trendeki Derviş", "Ben Anadolu", "Belden Aşağı Vurmak", "Can Ateşinde Kanatlar", "Ay! Uyuyor Muydun? Afedersin", "Kiralık Konak", "Lüküs Hayat", "Seneye Bugün", "Hadi Öldürsene Canikom", "Sekiz Kadın", "Çalıkuşu", "Kanlı Nigar", "Yağmur Sıkıntısı" ve "Kim Kimi Kimle" olarak sıraladı.

"Şehir Tiyatroları Marka Olacak"

Kiper, bu yıldan itibaren Avrupa ile yoğun bir turne alışverişi içine gireceklerini belirterek, "Şehir tiyatrosunu marka olarak Avrupa tiyatroları arasına sokmaya kararlıyız" dedi.

İngiltere, Danimarka, Norveç, Almanya ve İsveç ile tiyatro alanında işbirliği yapacaklarını, bu çerçevede AB fonlarından yararlanmak üzere de girişimlerde bulunacaklarını anlatan Kiper, bugüne kadar yurtdışına açılma kaygısı taşımadıklarını, ancak bugün bu kaygıyı duyduklarını söyledi.

Kiper, oyun seçiminde kültürel ve sanatsal amacı ön planda tuttuklarını, bu nedenle bütün dünyada var olan ve belli aralıklarla tekrarlanan oyunları yeni kuşaklara tanıtmak amacıyla Şehir Tiyatroları'nda da sahnelediklerini kaydetti.

Sağır ve Dilsizlere Tiyatro

Mazlum Kiper, koltuk ve sahne düzeni çocuklara uygun bir tiyatro ile sağır ve dilsizler için bir tiyatro kurmayı düşündüklerini de bildirdi.