BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.307,17
HABER /  GÜNCEL

Seçmen koalisyon mu istiyor, erken seçim mi?

Seçimlerin ardından araştırma şirketlerinin ilk çalışmaları parti tabanlarında erken seçime yönelik kayda değer talep olduğunu gösteriyor. AKP'de lider değişikliği durumda tabanın tercihi Abdullah Gül'den yana.

Abone ol

Seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte araştırma şirketleri seçmen algısını ölçmek için yeniden kolları sıvadı. 7 Haziran'da Meclis'e giren partilerin tabanları erken seçim ve koalisyon arasında kararsız. Ancak partilerin kırmızı çizgileri de tablonun belirsiz kalmasına neden oluyor.

GENAR araştırma şirketinin Başkanı İhsan Aktaş, BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlarken, "Yaptığımız mülakatlarda seçmenin 'AK Parti'yi biraz küçültelim, tek başına iktidar olsun ama bizden kopmasın' algısıyla sandığa gittiğini görüyoruz" diyor.

Sandıktan koalisyonun çıkmasıyla birlikte seçmende bir tereddüt oluştuğunu ifade eden Aktaş, seçmenin de, Meclis'teki partilerin de bir hükümetten yana olduğunu ifade ederek "Erken seçim olasılığını yüzde 50 olarak görüyorum" diyor.

Andy-Ar araştırma şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar ise erken seçim olasılığının denklemin içine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da girmesi nedeniyle hafife alınmaması gerektiği görüşünde.

BBC Türkçe'ye konuşan Acar, "AKP her partiyle koalisyon yapabilir. Asıl mesele diğer partilerin AKP'ye bakışı" diyen Acar, tüm partilerin koalisyon görüşmelerine içinde Erdoğan etkisinin olmadığı bir birliktelik talebiyle oturacağını, ancak bunun AKP tarafında kabul görmesinin zor olduğunu ifade ediyor.

Acar'a göre mevcut tabloda erken seçim kaçınılmaz.

Hem GENAR hem de Andy-Ar, seçim sonrası araştırmaları için hazırlık yaptıklarını, ancak seçmen algısının oturması için bir süre daha beklediklerini ifade ediyor.

Seçmen hangi koalisyonu tercih ediyor?

Koalisyon görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni dönemdeki etkisinin, partiler arasındaki pazarlığın bir parçası olacağı tahmin ediliyor.

İpsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nün CNN Türk kanalı için yaptığı sandık sonrası ankette ise seçmenin yüzde 51'lik bölümü koalisyondansa erken seçime gidilmesinden yana görünüyor.

'un 1570 kişiyle görüşerek gerçekleştirdiği çalışmaya göre, en çok erken seçim talep edenler ise yüzde 66'yla AKP seçmeni.

CHP ve HDP seçmeninin yüzde 50'den fazlası ise koalisyon kurulmasından yana.

İpsos araştırmasında uzak ara birinci sırada yer alan koalisyon tercihi ise yüzde 48'le AKP - MHP ortaklığı.

İkinci sırada ise yüzde 32 ile CHP-MHP-HDP koalisyon senaryosu yer alıyor.

Ancak Andy-Ar Başkanı Faruk Acar, seçim öncesinde muhalefet partilerinin kampanyalarını Erdoğan karşıtlığı üzerine kurduklarını hatırlatıyor ve "Partiler AKP ile masaya otururken Cumhurbaşkanı'nın yetki alanı, yolsuzluk dosyaları gibi talepleri öne sürecekler. Biz Erdoğan'ın bulunmadığı bir koalisyon ihtimali düşünmüyoruz. Koalisyon görüşmeleri sembolik kalacak" diyor ve bu nedenle de erken seçim öngördüklerini ifade ediyor.

Abdullah Gül denkleme girer mi?

Andy-Ar, AKP tabanında Abdullah Gül'ün parti liderliğine yüzde 76 oranında destek olduğunu ifade ediyor.

Ankara kulislerinde konuşulmaya başlanan bir diğer konu ise erken seçim ihtimalinin gündeme gelmesi halinde partide lider değişikliğine gidilmesi.

Faruk Acar, seçim öncesinde yaptıkları kamuoyu araştırmalarının AKP tabanında Abdullah Gül'ün parti liderliğine yüzde 76'ya varan bir destek olduğunu ifade ediyor.

"Erdoğan ve Gül daha önce iki dengeleyici unsur olarak çalışmışlardı. Eğer tekrar bu dengeyi kurabilirlerse partiden giden seçmeni geri toplayabilir ve yeni bir seçimde yüzde 47-50 bandına çıkabilirler" diyen Faruk Acar, Erdoğan'ın partide tek öz sahibi kişi konumunda kalmaya devam etmesi halinde i,se oy kaybının yeni bir seçimde artabileceğini öngörüyor.

GENAR Başkanı İhsan Aktaş ise Abdullah Gül isminin telaffuz edilmeye başlanmasına karşın AKP tabanında bu söylemin bir talebe henüzs dönüşmediğini belirtiyor.