BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,96
ALTIN 2.436,18
HABER /  MEDYA

Seçim sonuçları açıklandı Cumhurbaşkanlığı seçimi son durum

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları açıkladı. Anadolu Ajansı'nın verileriyle cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları son durum internethaber.com'da

Abone ol

TÜRKİYE'de halk ilk kez cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına gitti. Sonuçların YSK yasağının kalkması ile birlikte yayınlanmaya başlamasıyla Köşk'e çıkacak ilk isim belli oldu.

Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 54 oy oranıyla resmi olmayan sonuçlara göre 12. Cumhurbaşkanı oldu.

Seçim için Türkiye genelinde ve yurtdışında 52 milyon 894 bin 115 seçmen için 165 bin 108 sandık kuruldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi
ilk turunda beklendiği gibi Recep Tayyip Erdoğan fark atarak sandıktan galip çıktı.

0.20140810173659.gif

Resmi olmayan Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan yüzde 54 oyla yeni Cumhurbaşkanı oldu.

screen-shot-2014-08-10-at-8.01.57-pm.png


Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oyu yüzde 38'i aşabilmiş görünmedi. Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan 58 ilde önde giderken Ekmeleddin İhsanoğlu ise 13 ilde önde görünüyor.

Şu anda seçim haritası renk olarak CHP ve AK Parti'nen geçen genel ve yerel seçimlerdeki renklerine bürünmüş durumda.

3 BÜYÜK İLDEKİ DURUM

İstanbul ve Ankara'da Recep Tayyip Erdoğan seçim sonuçlarına göre önde görünürken, İzmir ve Eskişehir'de Ekmeleddin İhsanoğlu fark atıyor.


0.20140810173659.gif

30 BÜYÜKŞEHİRDEKİ TABLO

30 Büyükşehir'deki seçim sonuçları tablosu da netleşmeye başladı. Ekmeleddin İhsanoğlu 11 büyükşehirde öne geçerken Erdoğan ise 16 büyükşehirde kazanacak gibi görünüyor. Selahattin Demirtaş ise 30 büyükşehirden 3 büyükşehirde öne çıkarak sürprize imza attı.

ANADOLU AJANSI VERİLERİNE GÖRE SON DURUM

screen-shot-2014-08-10-at-7.34.48-pm.png

CİHAN HABER AJANSINA GÖRE SON DURUM

screen-shot-2014-08-10-at-7.34.38-pm.png


ERDOĞAN'DAN YÜKSEK KATILIM TEMENNİSİ

Başbakan ve Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesi oylarını İstanbul, Üsküdar'daki Saffet Çebi İlköğretim Okulu'nda kullandı. Kızları, oğlu ve damadının oy kullanmasını bekledikten sonra açıklama yapan Erdoğan şunları söyledi:

"10 ağustos cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye'de siyasi tarihimizin bir ilk olması bakımından önemi çok büyük. Meydanlarda sürekli söyledik. İlk defa milletimiz aracısız olarak kendi cumhurbaşkanını seçiyor. Bu bakımdan çok çok önemli. Ve gerçekten sakin diyebileceğim ama coşkulu bir süreç geçirdik. Bu sürecin içerisinde de inanıyorum ki milletim bir çok şeyleri değerlendirme fırsatını buldu. Geçmişi bugünü yarını...

Ülkemizin her anlamda geleceği için önemli bir kararı verecek. 2071'e taşıması bakımından önem arz ediyor. Bugün yapılmakta olan seçimin Türk demokrasisi için hayırlara vesile olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Katılımın yüksek olması en büyük temennimiz oldu. Onu da sandıklar açıldığında göreceğiz."

İHSANOĞLU'NDAN KAMPANYA DÖNEMİ ELEŞTİRİSİ

Eşi ile birlikte İstanbul'daki Yeniköy İlköğretim Okulu'nda oy kullanan İhsanoğlu, canlı yayında açıklama yaptı.

İhsanoğlu, "Biz burada seçimle siyasetle ilgili bir şey söylemeyeceğiz. Kampanya adaletsiz eşitsiz şartlarda yürütüldü. Ama biz milletimizin sağ duyusundan eminiz. Bizim temennimiz seçimin dürüstlük içerisinde yürütülmesinde. Ancak sabah aldığımız haberlerde, bazı sandık kurullarında, sandık görevlilerinin telefonları alıkoymadıklarını ve bazı vatandaşlarımızın pusulayı mühürledikten sonra fotoğraflarını çektiklerini, arkadaşlarımız kaydetmiş. Biz bunlar için suç duyurusunda bulunacağız... Bütün dünyanın gözü bizde. AGİT'in ABD'nin gözü bizde" dedi.

İhsanoğlu'nun bu yöndeki açıklamalarının ardından Kocaeli'nin Darıca ilçesinden oy pusulasının fotoğrafının çekildiğiyle ilgili haberler geldi.

Anadolu Ajansı'na göre fotoğrafı çektiği öne sürülen Yasin Fatih Aydemir, sandık görevlilerinin durumu fark etmesi üzerine polis tarafından gözaltına alındı.

Hakkında suç işlediğine dair tutanak tutulan Aydemir, İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

KARDEŞLİK KAZANSIN

Adaylardan Selahattin Demirtaş ise oyunu Diyarbakır'daki Şehit Jandarma Üsteğmen Tevfik Pehlivan Ortaokulu'nda kullandı.

Demirtaş, "Sonuç ne olursa olsun barış kardeşlik kazansın istiyoruz. Sandığa giden demokrasi mücadelesine katkı sağlamış olacak." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da oyunu başkent Ankara'da kullandı.

Kılıçdaroğlu, "Halkın tercihlerine saygı duyacağız. CHP olarak demokrasi tarihine katkıda bulunduk, ilk kez 14 siyasi parti bir aday üzerinde anlaştık. Kampanya zor ve eşitsiz koşullarda geçti ama bunlara rağmen Türk siyasetine yeni bir üslup, tarz geldi. İhsanoğlu'na minnet borçluyuz bu konuda. Umarım seçimler halkımız için hayırlı olur" dedi.

Adaylar seçim sonuçlarını üç farklı kentte takip edecek. Erdoğan Ankara'da, İhsanoğlu İstanbul, Levent'teki Seçim Koordinasyon Merkezi'nde, Demirtaş ise Diyarbakır'da olacak.

MECLİS'İN SEÇTİĞİ SON CUMHURBAŞKANI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül oylarını Ankara Çankaya İlkokulu'nda kullandı.

Ardından bir açıklama yapan Gül şunları söyledi:

"Değerli basın mensupları TBMM'nin seçtiği son cumhurbaşkanı olarak, cumhurbaşkanı sıfatıyla son kez oyumuzu kullandık. Hatırlayacaksınız 7 sene önce cumhurbaşjkanlığı seçilme sürecimde yaşanan demokrasiye ve hukuka aykırı olaylar söz konusu olunca o zaman bir anayasa değişikliği yapma mecburiyeti hissetmiştik. Artık bundan sonra halk oyuyla seçilsin kararına varmıştık. Daha sonraki referandumla halk tarafından bunun da böyle olması arzusu gösterilince değişiklikler gerçekleştirildi. Türkiye halk oylamasını cumhurbaşkanını seçecek. Bunu Türkiye için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bütün arzum görüşüm ve tavsiyem cumhurbaşkanı olarak artık Türkiye'nin yarından itibaren gerçek gündemine dönmesi, demokrasi ve hukuk yolunda kendisini güçlendirerek yoluna devam etmesidir. Bir kez daha hepinize çok teşekkür ediyorum, bütün vatandaşlarıma da muhabbetlerimi sunuyorum."