BIST 10.257
DOLAR 32,34
EURO 34,86
ALTIN 2.379,87
HABER /  GÜNCEL

Seçim günü alınacak önlemler

Seçim günü çıkacak olumsuzlukları önlemek için bunlar yapılacak;

Abone ol

Genel seçimlerde alınacak güvenlik önlemleri ile dikkat edilmesi istenen hususlar İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan genelge ile 81 il valiliğine gönderildi. 

İçişleri Bakanı Osman Güneş imzasıyla valiliklere gönderilen genelgede, güvenlik tedbirlerinin uygulanmasında seçme ve seçilme hakkını zedeleyebilecek ve idarenin tarafsızlığına gölge düşürebilecek hareketlerden kaçınılması istendi. 

SANDIK ALANINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Sandık başkanının izni olmadıkça güvenlik kuvvetleri sandık alanına girmeyecek. Ancak çıkabilecek olayların anında önlenebilmesi için güvenlik görevlileri ile sandık kurulu başkanlarının irtibata geçecek. 

Sandık alanları dışında alınacak güvenlik tedbirleri hassas bölgelerde artırılacak, güvenlik kuvvetleri bir olay anında hemen müdahalede bulunabilecek uzaklıkta ve o sandığın bulunduğu bina dışında görevlendirilecek.

Sandıkların konulacağı yerlerde telefon bağlantısı yoksa, oy verme günüyle sınırlı olmak üzere buralarda geçici bağlantılar sağlanacak, telefon bağlantısının sağlanamadığı yerlerde haberleşme için telsiz ve cep telefonu gibi cihazlar bulundurulacak.

OY KULLANDIKTAN SONRA ALINACAK ÖNLEMLER
Oy sayımı ve dökümünün gecenin geç saatlerine kadar sürebileceği göz önünde bulundurularak, sandıkların konulacağı yerlerle çevrelerinin iyi aydınlatılması konusunda seçim kurullarıyla işbirliği yapılarak, elektrik arızasına karşı gerekli tedbirler önceden alınacak, özellikle oy verme gününde sürekli bakım ve tamir için ekipler hazır bulundurulacak.

Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbaların ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri koordineli bir şekilde güzergahta güvenlik tedbirlerini alacak ve bu tedbirler önceden planlanarak, sandıkların güvenlik içerisinde nakilleri sağlanacak.

Muhtemel eylemlere karşı, önceden planlanan ve güvenlik kuvvetlerini takviye amacıyla hazır tutulan yedek görevlilerce anında olaylara müdahale edilecek, sandık bölgesinde ve diğer kritik yerlerde alınan tedbirlerde zaafiyet yaratılmayacak.

Seçim sonuçlarının kısmen veya tamamen belli olmasından sonra seçimlerde beklediği sonucu alamayan siyasi parti, aday veya kişilerin seçim sonuçlarına gölge düşürmek amacıyla kasıtlı olarak olay çıkarmaları, iyi sonuç alan siyasi parti üyeleri ile kazanan aday taraftarlarının bazı gösteriler yaparak aşırı davranışlarda bulunabilecekleri dikkate alınarak, istenmeyen olayların meydana gelmemesi için gerekli tedbirler planlanacak ve uygulanacak.

SEÇİM GÜNÜ MÜSTEŞAR YARDIMCILARI BAKANLIKTA NÖBETÇİ OLACAK
Seçimlerin propaganda süresinin başlangıcından seçim sonrasına kadar geçecek zaman süresince meydana gelebilecek her olay vakit geçirilmeden Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığında oluşturulan Seçim Harekat Merkezlerine telefon ya da faksla bildirilecek. Emniyet Genel Müdürlüğünde oluşturulan Merkezde Emniyet Genel Müdür Yardımcıları seçimden 5 gün önce başlamak üzere sırayla nöbet tutacak. Bakanlıkta oluşturulan Seçim Harekat Merkezinde ise seçim günü müsteşar yardımcıları nöbetçi olarak görev yapacak.