BIST 10.316
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.405,65
HABER /  POLİTİKA

Seçilemeyen dönemez resti işe yaradı

Milletvekili olmak isteyen çok sayıda bürokrat kamuyu boşalttı. Köşk'ten ise istifa yok. Nedeni Gül'ün resti...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün  "Seçilemeyen Köşk'e dönemez" uyarısı karşılık buldu. İstifa etmesi beklenen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve Danışman Ahmet Ertürk istifa etmedi.

12 Haziran seçimlerinde milletvekili olmak isteyen bürokratlar neredeyse kamuyu boşalttı. Bütün kurum ve kuruluşlardan çok sayıda istifa yaşanırken Köşk'ten ses çıkmadı. Beklenen istifalar gerçekleşmedi.

Murat Yetkin'in yazısına göne bunun nedeni Gül'ün resti. Yetkin'e göre "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün ekibini toplayıp "Seçilemeyen dönemez" diye kestirip atmasaydı, en az iki Köşk üst bürokratı daha ampulün etrafında toplaşacaktı.

Yetkin istifalar arasında AK Parti'den aday olmak isteyen bürokrat sayısının fazlalığının nedenini ise 5 madde de sıraladı. İşte koltuğa hücumun nedenleri:

1- Toplumun genelinde AK Parti'nin seçimden birinci parti çıkacağı algısı var. Dolayısıyla Meclis'e girmek isteyen bürokrat, kazanacağını düşündüğü ata oynamak istiyor.

2- Sekiz yıllık AK Parti idaresi ardından orta ve üst makamlara AK Parti'nin getirmediği bürokrat kalmadı neredeyse.

3- İdareye dair özellikle de akçalı işler bakımından ufkunda yargı gören bürokratlar arasında, Meclis'e kapağı atıp dokunulmazlık kazanmak isteyenler olabiliyor.

4- Herkes TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar kadar açık sözlü olmasa da, 'Yoruldum, emekliliğimi torun sevip, Meclis'te parmak kaldırarak değerlendireyim' diye çarpık siyaset algısı içinde olanlar da çıkıyor.

5- Bir de tabii aday gösterilme umudu dahi olmadığı halde, iktidardan yana tarafını, rengini belli edip, seçimden sonra aday adaylığını terfi, tayin olarak değerlendirmeyi umanlar var; Türkiye burası, ilk defa olmuyor bu işler.