BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,60
HABER /  GÜNCEL

Şeb-i Aruz törenlerinde talihsiz an

Ürdün Başbakanı Hasavne'nin eşi, Arınç ve Davutoğlu ile eşleriyle birlikte yemek yerken rahatsızlandı. El Hasavne'nin eşine ilk müdahale Davutoğlu'nun eşinden geldi.

Abone ol

Bayan Hasavne sandalyeler birleştirilerek üzerine yatırıldı. İlk müdahaleyi Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu yaptı. Hasavne'ye daha sonra sağlık ekipleri otel içinde müdahale etti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN!..

Konya'da Ürdün Başbakanı Avn El Hasavne eşi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşleriyle birlikte yemek yerken rahatsızlanması sonucu kaldırıldığı hastaneden taburcu edildi.

Mevlana'nın 738. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Şeb-i Arus törenlerine katılmak için geldiği Konya'da, yemek yerken rahatsızlanan Bayan Hasavne, ambulansla Özel Konya Farabi Hastanesine getirildi.

Buradaki yaklaşık iki saatlik kontrollerinin ardından Hasavne, beraberindekilerle birlikte hastaneden ayrıldı.

Hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Cevat Özpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hasavne'nin sindirim sistemindeki rahatsızlık nedeniyle hastanelerine getirildiğini söyledi.

Hastaneye getirildiğinde de Hasavne'nin hayati tehlike arz edecek bir durumunun olmadığını belirten Özpınar, gerekli gözlem ve tıbbi hizmetin verildiğini, durum kontrol altına alındıktan sonra taburcu edildiğini bildirdi.

ŞEB-İ ARUS'A ÇOK SAYIDA BAKAN KATILDI

Şeb-i Arus törenlerinine her yıl katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl katılmazken, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve yardımcısı Gürsel Tekin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak ve çok sayıda davetli katıldı. Dışileri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ürdün Başbakanı Hasavne eşinin rahatsızlanması nedeniyle tören başladıktan sonra salona geldi. Törene daha sonra AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ta katıldı.

Tören Ahmet Özhan'ın tasvvuf müziği konseri ile başladı. Ardından protokol konuşmalarına geçildi. Ev sahibi olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mevlana'nın tüm insanlığın gönlüne girdiğini söyledi. Bakan Davutoğlu, "Biz bu büyük medeniyetin ve insanlığı aydınlatan medeniyetin temsilcileriyiz. Dünyanın her yerine ister diplomasi yoluyla, ister siyaset yoluyla, ister iktisat yoluyla, ister ilim ve irfan yoluyla olsun her yere bu ruhu götürdüğümüz zaman dünyada yeni bir ruh çıkar. Takip ettiğimiz yol bu yoldur. İnanıyorum ki bu topraklardan çıkan yeni fikirler, anlayışlar idealler bütün insanlığa ışık olacaktır" dedi.

Yurt dışından gelen heyeti selamlayan Bakan Davutoğlu, takip ettikleri diplomasinin her yerde barış olduğunu söyledi. Mevlana'nın bir sözünü örnek göstererek konuşmasına devam eden Davutoğlu, "Her yerde başarı gerçekleştirmek istiyorsak öfkeye kapılmadan, şefkat ve merhametle insanlara yaklaşmaya çalışıyoruz. Kim ne yaparsa yapsın insanlığın barışı da bu topraklardaki bu ruh ile gerçekleşecek" diye konuştu.

DAVUTOĞLU KILIÇDAROĞLU İLE TOKALAŞTI

Bakan Davutoğlu'ndan sonra kürsüye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çıktı. Gecenin önemine değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Bugün Şeb-i Arus. Buraya gelirken şunu düşündüm. Ölüm gününe düğün gecesi derken, Mevlana’nın insanlığa nasıl bir mesaj verdiğini gördüm. Bu kadar zor, bu kadar ürkütücü olan ölüm nasıl oldu da Mevlana da düğün gecesine dönüşüyor. Dikkat edin bunu söylerken, dünyadan, hatta hayattan bıkmış bir insanından söz etmiyoruz. Tam tersine hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için çalışmış kişiden söz ediyoruz. Öyle ise işin sırrı nedir. Bu duygu, bu düşüncenin kaynağı nedir? Mesala sevmektir. Mevlana, 'Dünyaya sevgiye dair ne varsa, ben oradayım, savaşa dair ne varsa ben orada yokum' diyor. Mesele yaradanı ve onun yarattığı her şeyi sevmektir. Kainat sevgi üzerine yaratılmıştır. Mevlana, islamdır. Onu hakikate götüren yol, peygamberin yoludur, Kuran'ın yoludur. Çünkü islam barış demektir."

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, "Bizler burada gösteride değiliz. Muhabbet ve zikir meclisindeyiz" dedi. Barış ve hoşgörüden bahseden Arınç, sahip olduğumuz coğrafyaya ve yeni nesillere sahip çıkamadığımızı belirtti. İslam ülkelerinde yaşanan katliamlardan da bahseden Arınç, "İslamın nezdinde, bir insanı öldüren bütün insanı öldürmek, bir insanı dirilten bütün insanı diriltmek demektir. İslam, bütün insanlığı diriltmektir" diye konuştu.

Konuşmalarının ardından Konya Tasavvuf Müziği Topluluğu sema gösterisinde bulundu.

İŞTE O ANLAR