BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

65 yıl süren ölümcül günah!

Hristiyanların en büyük ve en katı mezhebi bu raporla sarsılıyor: Tam 65 yıl boyunca 10-20 bin çocuğa cinsel taciz!

Abone ol

Hollanda'da Den Haag'ta oluşturulan bağımsız bir komisyon, Katolik Kilisesi'ne bağlı kurumlarda on binlerce çocuğun cinsel tacize uğradığını açıkladı.

Kiliseye ait okullar, dini eğitim kurumları ve yetimhanelerde 1945'ten itibaren taciz vakalarını araştıran komisyon, bu olayların 2010 yılına dek sürdüğünü bildirdi.

"TECAVÜZE DEK VARDI"

Komisyon, 10 bin ile 20 bin arasında çocuğun uğradığı istismarı "hafif, ciddi ve çok ciddi cinsel taciz" olarak niteledi. Bunların tecavüze dek vardığını kaydetti.
Çalışmada, kilise yetkililerinin meseleye el koymayı başaramadığı, mağdurlara yardım eli uzatmadığı belirtildi.

Hollanda Katolik Kilisesi, rahiplerin ya da diğer kilise mensuplarının tacizine uğramış kişiler için bir tazminat fonu oluşturacağını duyurdu.

Bağımsız komisyon kilisenin olayları örtbas etmeye ve suskun kalmaya yönelik bir kültürü olduğunu bildirdi.

Katolik Kilisesi, ülkede küçük yaşta çocukların kaldığı son bakımevi ve yetimhaneleri 1981'de kapatmıştı. Ancak tacizin yakın zamana dek başka yerlerde sürdüğü anlaşılıyor.

"SORUN KATOLİK KURUMLARDA DEĞİL, HOLLANDA TOPLUMUNDA"

Bununla birlikte raporda, Katolik kurumlarındaki sübyancılık ve tacizin başka kurumlardakine göre daha yaygın olmadığı; bu eğilimin "Hollanda toplumunun genelinde yaygın" olduğu belirtildi.

Araştırma 2010 yılında, Belçika, İrlanda, Almanya, Avustralya, Kanada ve ABD gibi ülkelerdeki Katolik kiliselerinde ortaya çıkan taciz vakaları ardından, Hollanda Dini Kurumlar Birliği (KNR) ve Piskoposlar Birliği'nin talebi üzerine açılmıştı.

"ÖRTBAS EDİLDİ"

Raporda, kilisenin itibarını muhafaza etmek uğruna sübyancı rahiplerin kollanmasının mazlum durumdakilerin gözetilmesi ve korunması ilkelerine aykırı olduğu vurgulandı.
Komisyona başkanlık eden, geçmişte eğitim bakanlığı yapmış Protestan siyasetçi Wim Deetman, "Dini kurumlar bu vakalarla karşı karşıyaydı. İnsanların bundan bihaber olduğu, yöneticilerin bunu bilmediği iddiası savunulamaz" dedi.

Vakaların büyük bir bölümünün dokunma, okşama gibi hafif-orta düzey taciz sınıfında olduğu kaydedilse de tecavüz vakaları sayısının da bir kaç bini bulduğu tahmin ediliyor.

Üyeleri arasında eski bir yargıç, akademisyenler ve bir psikologun da olduğu altı kişilik komisyon elindeki şikayetlerden 800 tacizcinin adından oluşan bir liste çıkardığını, bu kişilerin 105'inin hala sağ olduğunu kaydetti.

Kilisenin daha sonra düzenleyeceği basın toplantısında, bu kişiler konusunda nasıl bir tutum izleyeceği merak konusu.

3 NUMARALI ÖLÜMCÜL GÜNAH: LUXURIA

Katolik Kilisesi, ruhani lideri Roma Başpiskoposu (Papa) olan en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada 1.2 milyar mensubu bulunduğu tahmin edilen Katolik Kilisesi, katı kuralları ve Papa'ya verdiği ayrıcalıklarla diğer Hristiyan mezheplerinden ayrılıyor.
Katolik Kilisesi'nin kuralları arasında "sadece erkeklerin papaz olması, bu papazların evlenememesi ve hiçbir cinsel ilişkide bulunamaması" en katı kurallardan birini oluşturuyor.

Luxuria, yani "şehvet düşkünlüğü" Katolik Kilisesi'nin insanların hayatı boyunca sakınması gerektiğini söylediği 7 ölümcül günahtan da biri.