BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Schengen vizesi için önemli adım

Dünya genelinde her yıl yaklaşık on milyon başvurunun yapıldığı Schengen vizesini almak artık daha kolay olacak.

Abone ol

22 Avrupa Birliği ülkesi ile Norveç, İzlanda ve İsviçre’ye seyahat etmenin mümkün olduğu Schengen vizesi uygulamasında, 5 Nisan itibariyle yürürlüğe giren yeni düzenleme ile vize işlemlerine standart getirildi.

Yeni düzenleme sayesinde turistler ve öğrencilerin yapacağı üç aya kadar olan kısa süreli Schengen vizesi başvurularında kolaylık sağlanacak. Schengen vizesi uygulamasında şimdiye kadar vizenin, üye herhangi bir ülkenin konsolosluğundan alınabildiği ancak her ülkenin vize başvuruları konusunda kendinin belirlediği kuralları uyguladığı belirtiliyor. Yeni düzenleme ile bu uygulama kalkarak standart getirildi.

"BAŞVURU REDDEDİLİRSE GEREKÇE AÇIKLANACAK"

Başvuruda bulunanların işini kolaylaştıran yeni uygulama ile ücretlendirmede de bazı indirimlere gidiliyor. Uygulamaya başlanan yeni düzenleme şöyle:

"Normal vize başvuruları için 60 euro alınmaya devam edilirken, 6 ila 12 yaş arasındaki çocuklardan alınan ücret 35 euroya düşürülecek. Başvuruda bulunacak belli kişi ve gruplar içinse bu ücretlendirmede istisnalara gidilecek.

Bekleme süresi kısalacak. Yeni düzenlemeye göre, Schengen’e dahil olan ülkelerin, 15 gün içinde başvuruda bulunacak kişiye istenen belgeleri teslim etmesi için randevu vermesi gerekiyor.

Vize başvurusunun sonucunun da iki hafta içinde ilgili kişiye bildirilmesi gerekecek. Başvurunun reddedilmesi halinde ise bunun gerekçeleri açıklanacak."

"DAHA ADİL, ŞEFFAF VE KOLAY SİSTEM"

Alman yayın kurumu Deutsche Welle’e göre, Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, yeni düzenlemeyi ileriye doğru atılmış önemli bir adım olarak değerlendirdi. Malmström "Başvuruda bulunanlar için daha adil, şeffaf ve kolay bir sistem olacak. Bu şekilde uyumlu ve eksiksiz bir Avrupa Birliği vize sistemine sahip olacağız" şeklinde konuştu.

Buna karşın DW, Malmström’un bu tanımlanmasının tam olarak doğru olmadığını belirterek "Zira Schengen Antlaşması’na dahil olmayan Avrupa Birliği üyesi ülkeler, yani İngiltere, İrlanda, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs(Rum Kesimi) bu uygulamanın dışında kalıyor" dedi