BIST 9.916
DOLAR 32,41
EURO 34,82
ALTIN 2.423,02
HABER /  DÜNYA

Taciz iddiaları Vatikan'ı zora soktu

Hristiyan dünyası dün Paskalya Bayramı'nı kutladı. Kutlamaların asıl adresi Vatikan ise taciz iddiaları nedeniyle zorda!

Abone ol

Katolik kilisesini son günlerde zor durumda bırakan taciz skandalları, kutlamaları gölgeledi. Papa 16'ncı Benedict taciz skandallarına hiç değinmedi ama törende; eleştirilerin hedefindeki Papa'ya destek niteliğinde bir mesaj okunması dikkat çekti.

Papazların çocuklara yönelik taciz ve tecavüz vakalarının çeşitli ülkelerde yol açtığı skandal konusunda Roma Katolik Kilisesi lideri Papa 16. Benedict'in paskalya mesajında tek kelime etmemesi, yabancı basının eleştirilerini de beraberinde getirdi.

İngiliz gazetelerinden The Times, "Papa'nın Paskalya mesajında cinsel suistimal skandalı görmemezlikten gelindi" başlıklı haberinde, Vatikan'daki paskalya ayini sırasında Alman Papa 16. Benedict'in skandala hiç değinmemeyi yeğlerken, Kardinaller Kurulu Başkanı ve Eski Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Angelo Sodano'nun skandal nedeniyle eleştirilere maruz kalan Papa'ya destek mesajı vermesi eleştiri konusu yapıldı.

The Times gazetesindeki haberde, skandalın yaşandığı en önemli ülkelerinden biri olan İrlanda'nın başkentindeki katedralde paskalya ayininin protestolara sahne olduğuna da işaret edilerek, "Cemaatten kimileri, taciz ve tecavüzün mağdurlarını anmak amacıyla ana sunağın üzerine çocuk ayakkabıları koyarken, kimileri ise ayin esnasında 'Utan, utan' diye bağırarak, İrlanda Başpiskoposu Diarmuid Martin'e tepkilerini dile getirdi" ifadesi kullanıldı.

Guardian gazetesi ise "Papa çocukların cinsel suistimalini umursamadı" başlıklı haberinde, "Avrupa'daki piskoposlar, Avrupa genelinde Paskalya vesilesiyle skandalın sebep olduğu zararları itiraf edip cemaatlerinden özür dilerken, Papa pişmanlıktan uzak durmayı yeğledi. Skandala ilişkin tek atıf Kardinal Sodano'nun Papa'ya yağdırdığı övgülerden ibaretti" değerlendirmesine yer verdi.

ABD'deki gazetelerden Washington Post'ta Timothy Shriver'in imzasını taşıyan başyazıda, Vatikan'ın yaşadığı skandal ABD'de 1970'li yıllardaki Watergate skandalına benzetilerek, "O dönemde skandala karışan ABD Başkanı görevini bırakmak zorunda kalmıştı. Acaba Katolik Kilisesi de Papa'nın istifasını beraberinde getirecek bir yola girmiş durumda mı" diye soruldu.

New York Times gazetesinde, Kardinal Sodano'nun Paskalya ayini sırasında normal prosedürün dışına çıkarak 16. Benediktus'u destekleyen bir mesaj okumasına atıfla, "Papa'ya paskalya desteği ve birkaç özürcük" başlığıyla yayımlanan makalede ise şu değerlendirmelere yer verildi: "Skandaldan duyulan pişmanlık göstergeleri, Avrupa'daki kilise kürsülerinden dile getirilen birkaç özürden ibaretti. Vatikan'da Papa'nın hararetli biçimde savunulmasının yeğlenmesi ise papalığın doğasını da ortada koyar nitelikteydi: (Havari) Petrus'un tahtının mirasçısı, hem dini önder, hem de dünyevi lider konumunda. Bu nedenledir ki skandalda 16. Benediktus'un rolü meselesi, kimi kilise adamları tarafından adeta dine bir saldırı gibi algılanıyor."

İspanyol gazetelerinden El Pais ise Katolik Kilisesinin paskalya yortusunda skandal konusunda net bir tavır sergilememesini şu cümlelerle eleştirdi: "Kilisedeki en yoğun hafta, cinsel suistimallere doğrudan bir atıf yapılmaksızın noktalandı. Katolik hiyerarşide üst düzeydeki din adamları, Papa'nın etrafında bir koruma duvarı oluşturdu. Kutsal hafta (Paskalya) nasıl başladıysa o şekilde noktalandı: Çocukların cinsel suistimali meselesiyle alakalı olarak hiçbir şey söylenmedi."

Fransa'dan Le Monde gazetesi de Papa 16. Benedict'in (Joseph Ratzinger) paskalya mesajıyla ilgili olarak, "Ratzinger, dünyadaki çatışmalar ve doğal afetlere değindiği mesajında, kiliseyi haftalardır altüst eden skandallara ise hiç değinmedi" değerlendirmesinde bulundu.

Papa'nın kendi memleketi olan Almanya'da da eleştirilere maruz kaldığı görüldü.

Son sayısındaki kapak konusunu Papa 16. Benedict'e ayıran haftalık haber dergisi Der Spiegel'in, "Joseph Ratzinger'in misyonunda fiyasko, kilisede kriz... 16. Benedict, Yahudiler ve Müslümanlarla ilişkilere zarar verdiği gibi, tahta çıkışında onunla gurur duymuş olan Almanlar başta olmak üzere pek çok Katolikte de düş kırıklığı yarattı" biçiminde bir değerlendirme yapması dikkati çekti.