BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Savunma Mahkemede!

Ak Parti ek süre istemedi. Kapatılma davasıyla ilgili savunma az önce mahkemeye sunuldu. İşte ayrıntılar...

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL


ANKARA/ AK Parti, ek süre almadığı kapatma davası ile ilgili savunmasını 98 sayfa savunma ve 3 klasör ekler dosyasını, iki kopya halinde Anayasa Mahkemesine götürdü.

AK Parti Genel Başkan yardımcıları ve Grup Başkanvekillerinden oluşan bir heyet partinin savunma dosyasını; kısa bir süre önce Anayasa Mahkeme'sine teslim etti. 

3 KLASÖR İKİ KOPYA

AK Partili Dengir Mir Mehmet Fırat, Sadullah Ergün, Bekir Bozdağ ve Mustafa Elitaş’tan oluşan kurmay takımı, 3 klasör savunmadan iki kopya olarak toplam 6 klasör savunma dosyalarını Mahkemeye sundu. kopyalardan biri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek. Diğer kopya ise Mahkeme'de kalacak.

Meclis AK Parti Grup Odasında, topluca çıkan ve temel savunma dosyasının yanı sıra 3 klasör ek dosya, iki kopya olarak toplam 6 klasör ile mesai bitimine az bir süre kala yola çıkan kurmaylar; Başbakan Erdoğan’ın son talimatı ile Savunmayı teslim etti.

FIRAT: TAMAMEN HUKUKİ SAVUNMA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı  Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa Mahkemesi'ne ön savunmayı sunduktan sonra gazetecilerin karşısına çıktı. Fırat, şunları söyledi:

Kapatma davasına yönelik davamızı sunduk. 98 sayfa savunma 3 klasör de belge var. Bu dava ile ilgili süre 2 Mayıs'ta sona eriyordu. Biz gerekli çalışmayı tamamlayarak bugünden teslim ettik. Tamamen hukuki savunmadır. Biz bireysel savunma yapmaktan ziyade hukuki savunma yaptık"

EKLERDE NELER VAR

3 klasör ek dosyanın içinde, iddianamede suçlanan kişilerin savunmaları, bu konuda yapılmış açıklama ve tekzipler, olaylara ilişkin olarak resmi yazışmaların yanı sıra, uluslararası sözleşmelerde parti kapatmayı zorlaştıran hükümleri de içeren bilgiler bu dosyalara kondu.

ANA SAVUNMADA NE VAR?

AKP, savunmasının ana eksenini, partinin laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline gelmesine neden olarak gösterilen eylem ve demeçlerin ‘şiddet’ içermediği noktasına oturttu.

90. MADDE

AKP, bu temel eksenin yanı sıra; Anayasa’nın 90. Maddesi’nin son fıkrasında yer alan düzenleme anımsatıldı.  Bu hüküm; uluslararası antlaşmaların parti kapatmayı 'demokratik' bulmadığına ilişkin düzenlemeler. Bu hükümlerin uygulanması için de eklere bu sözleşmelirin örnekleri konuldu.

*Kapatmaya gerekçe olan açıklama ve demeçler hakkındaki tekziplere iddianamede yer verilmedi. Mahkemece aklanmış eylemler bile kapatma delili olarak sunuldu.

*Parti yönetiminin kapatmaya gerekçe olarak gösterilen söz ve eylemlerin sahiplerine yönelik açıklama, kınama, uyarma gibi yaptırımlar yapılmıştır. Bu nedenle ‘odak’ olma unsuru iddiası yerinde değildir.

* Anayasanın 10 ve 42. maddesinde yapılan (türban serbestisi) değişiklikler, doğrudan türbana ilişkin değildir. Hak ve özgürlüklerin kapsamını genişleten bir düzenlemedir. Zaten düzenlemede ‘kılık ve kıyafet’ ibaresi yer almamıştır.
*Yasama faaliyetleri Anayasa’ya aykırılık oluşturuyorsa Anayasa Mahkemesi tarafından o düzenleme iptal edilmektedir. Ancak, Anayasa Mahkemesi’nin henüz bir karar vermediği 10. ve 42. madde ile ilgili düzenlemenin henüz yasalaşma süreci tamamlanmamıştır. Henüz yasalaşma süreci bitmeyen bir konu; bir partinin kapatılması ve düzenlemede imzası olanlara siyasi yasak sonucunu doğuramaz.

* AKParti, laikliği zedeleyen bir parti değildin. Tam tersine bu ilkeyi güçlendiren bir partidir. (Bu bağlamda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın zaman zaman laiklikle ilgili yaptığı açıklamalar örnek gösterilecek)

* Türban ve başörtüsüne ilişkin açıklama ve değerlendirmeler sadece AKP değil, hemen tüm siyasi partiler ve siyasi kişilikler tarafından yapıldığı da örneklerle ortaya konulacak.

* 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında daha önce Yargıtay tarafından verilen kararlar emsal gösterilerek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün vatana ihanet dışında hiçbir suçtan yargılanamayacağı kaydedilecek.