BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Savunma Bakanı'ndan Patriot savunması

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'ndaki 2013 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Abone ol

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz , ''Biz NATO 'ya radar verince, bu NATO 'yu küçültmüyor da NATO'dan bir Patriot alınca Türkiye niçin küçülsün?'' diye sordu.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, ''Türkiye, NATO toprağı'' söylemlerine işaret ederek, Türkiye'nin 1949'da kurulan NATO'ya 1952'de üye olduğunu hatırlattı. Yılmaz, Türkiye'nin, 60 yıldır ittifakın köklü bir üyesi olarak sorumluluklarını eksiksiz şekilde yerine getirdiğini, ittifaka katkıda bulunarak, karşılığında da ittifakın Kuzey Atlantik Anlaşması kapsamında korunmasından yararlanıldığını söyledi.

Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti topraklarında egemenlik yetkisini kullanma hakkının sadece Türkiye Cumhuriyeti hükümetine ait olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye, NATO toprağıdır cümlesiyle kast edilen husus, NATO'nun, Türkiye'nin topraklarını da korumaktan sorumlu olduğudur. İttifak kuralları gereğince, ittifak üyesi ülkeye yapılan saldırı, bütün ittifak ülkelerine yapılan saldırı gibi değerlendirilir. NATO'dan destek istemek, Türkiye'yi küçültür mü? Biz NATO'ya radar verince NATO'yu küçültmüyor da NATO'dan bir Patriot alınca Türkiye niçin küçülsün? NATO'nun içinde niye varsınız, ortak ittifak kurmak için. Ortak ittifakta kiminde Patriot, kiminde radar, kiminde başka şey olur. Bu ortak kollektif savunma sistemidir. Biz NATO'ya radar verdiğimiz gibi NATO'nun da üyesi ittifak ülkelerinden talep etmesi çok normaldir.

MİLLET BİLECEK!

Kürecik'teki radar hangi ülkeye aittir soruları var. Çok açık şekilde bütün NATO toplantılarında, burada kurulan radarın hiçbir ülkeyi hedef almayacağı belirtildi. Bu bizim kırmızı çizgilerimizden biriydi. Bir devlet ismi belirtilmedi. Nedir bu, NATO radar sistemidir. Kimin için kullanılacaktır; NATO müttefiği ülkelere karşı kimin aklından bir füze göndermek geçiyorsa, o füzeleri önceden tespit etmekle görevlidir. NATO ülkesine bir saldırı niyeti yoksa, bu radarın kullanılabilmesi söz konusu değil. 'Ne kadar insan bu kadar bataryayla ilgili gelecek' diye soruldu. 2 bataryadan, 350-400 personel geliyor. Ne kadar batarya gelecek NATO'nun bundan sonraki bir çalışmayla en az sayıda batarya, Türkiye nasıl korunabilir bununla ilgili teknik çalışma raporlarının değerlendirilmesi devam ediyor. Tamamlandığında milletimiz bilecektir.''

Yılmaz, Patriot sistemlerinin, antibalistik füzeler olduğunu hatırlatarak, bunların balistik füze saldırılarına karşı savunma amaçlı olduğunu kaydetti. Yılmaz, NATO'ya yapılan başvuruda, savunma amaçlı talep edildiğinin açık şekilde vurgulandığını, Patriot sistemlerinin herhangi bir ülkeye saldırı amaçlı kullanılabilmesinin mümkün olmadığını bildirdi.

Bakan Yılmaz, 15 Aralık 2012 tarihi itibariyle 69 bin 320 yükümlünün bedelli askerliğe müracaat ettiğini belirterek, bugüne kadar 2 milyar 4 milyon 780 bin lira gelir elde edildiğini, bedelin tamamının ödenmesi halinde 2 milyar 79 milyon 810 bin lira gelir sağlanacağını bildirdi.

KİMSENİN HADDİNE DEĞİL

Yılmaz'dan BDP'li Kaplan'a:

''TSK personelinin şeref ve haysiyetini sorgulamak kimsenin haddi değil"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın Uludere olayına ilişkin ''şerefli bir asker arıyorum'' sözlerine tepki göstererek, ''TSK'da görevli personelin şeref ve haysiyetini sorgulamak kimsenin haddi değildir. Kahraman ordumuzda görev yapan her subayımız şerefli ve onurludur, görevinde kaldığı sürece'' dedi.

Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde Hükümet adına yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yeni tehdit ve risklerin yoğunlaştığı Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu üçgeninde olması, enerji ve ticaret yolunun üzerindeki konumu nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin imkan ve kabiliyetlerinin daha da geliştirilmesini zorunlu kıldığını ifade ederek, Türkiye'nin bu noktada caydırıcı askeri gücü sahip olmasının çok daha önemli hale geldiğini söyledi.

Askerlik Kanunu 'nda yapılan önemli değişiklikleri anlatan Yılmaz, 118 hudut birlik tesisinin inşa edilmesinin planlandığını, bunların 38'nin tamamlandığını, 50'sinin inşaatının devam ettiğini kaydetti.

Yılmaz, 172 adet gözetleme kulesi ile bin 23 kilometrelik hudut yolu inşa edilmesinin de öngörüldüğünü ifade ederek, ''Hudut yolunun 700 kilometrelik bölümü tamamlanmıştır'' dedi.

Yapılan protokol gereği askeri hastanelerin sivil halka açıldığını dile getiren Yılmaz, malul ve gaziler için yapılanları anlattı.

OLMAZSA OLMAZ

Bakan Yılmaz, savunma sanayinin bir ülkenin güvenliği ve bağımsızlığı için olmazsa olmaz sektör olduğunu bildirdi.

''Ülkemizin savunma ve güvenliğine ilişkin tüm ihtiyaçlarının öncelikle yerli sanayiden karşılanması öncelikli amacımızdır'' diyen Yılmaz, ''Bu amacı gerçekleştirebilmek için üretimi makul kılacak bir ihracat hedefinin de yakalanması gerekmektedir. Savunma sanayi ihracatımızın 2023 yılında 25 milyar ABD dolarlık bir hedefi yakalamasını, savunma sanayisinde dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmeyi öngörmekteyiz'' dedi.

İsmet Yılmaz, savunma ürünleri alanında araştırma ve teknoloji geliştirme çalışmalarının koordineli olarak yürütüldüğünü söyledi. Milli olması zorunlu ve kritik ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olarak, yurt içi üretimin küçük ve orta ölçekli işletmelere iş aktarılması suretiyle, teknoloji ve üretimin ülke çapında yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirten Yılmaz, bu dönemde TSK'nın savunmaya yönelik her türlü ihtiyacının en az yüzde 50'sinin yurt içinden karşılanması sayesinde, 1 milyar ABD dolarlık savunma ve havacılık ihracatı hedefine ulaştıklarını bildirdi.

Uzayı en çok kullanan ülkelerin, en çok gelişmiş ülkeler olduğuna işaret eden Yılmaz, Türkiye'nin de uzayda daha çok varolma çalışmalarına başladığını ve bu çerçevede bir çok projeyi görünür hale getirdiğini kaydetti.

Yılmaz, Göktürk uydusu projesi ile TSK'nın ihtiyaç duyacağı istihbarat görüntülerini elde edilmesi, işlenmesi, depolanması ve değerlendirilmesini sağlayacak keşif gözetleme uydu sisteminin tedarik edilmesi ve uzun vadede Türkiye'de üretilecek tüm uydulara hizmet edecek, uydu montaj entegrasyon ve test merkezinin kurulmasının hedeflendiğini belirterek, uydunun kurulacak merkezde testlerinin tamamlanmasını ardından 2014 yılı sonunda fırlatılmasının planlandığını bildirdi.

İsmet Yılmaz, Göktürk-2 projesinin tamamlandığını ve uydunun fırlatılmasının gelecek hafta Çin'de gerçekleştirileceğini ifade etti.
Bakan Yılmaz, ''Askeri harcamaların Sayıştay'ca denetlenmediği'' iddiasının doğru olmadığını belirtti.

Bir milletvekilinin ''doğudan asker alınmıyor'' dediğini anımsatan Yılmaz, ''Bu kesinlikle doğru değildir. Geçen ay Antalya'da şehit cenazesine katıldım. Şehitlikte Diyarbakır'dan, Kayseri'den, Antalya'dan şehitler yan yana yatıyordu. Biz doğusuyla, batısıyla bir aileyiz. İstanbul'a, Antalya'ya, İzmir'e giderseniz, orada da Batman'lı, Diyarbakır'lı, Siirt'li şehidimizi mutlaka görürsünüz'' dedi.