BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Sav ve Baykal kendi tuzaklarına düştü

Kurultay isteyen Baykal ve Sav'ın önündeki en büyük engel kendi hazırladıkları parti tüzüğü oldu.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu devirmeyi kafaya koyan Baykal-Sav ikilisinin önündeki en ciddi engel organize isyanlara karşı yazdıkları tüzük. CHP tüzüğüne göre seçimli kurultay için delegelerin salt çoğunluğunun 15 gün içinde noter onaylı imza vermesi gerekiyor.

Partinin seçimlerde başarısız olduğu gerekçesiyle bir kurultaya gidip parti yönetimini değiştirmek için işbirliği yapan eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile eski Genel Sekreter Önder Sav'ın önündeki en büyük engel, muhaliflere karşı hazırlamış oldukları parti tüzüğü oldu.

Yenişafak gazetesinin haberine göre Baykal ve Sav, partiyi yönetirken olağanüstü bir kurultay yapılmasını önlemek ve organize hareketlere engel olmak için kurultay şartlarını zorlaştırmışlardı. Önder Sav'ın teklifi ile 24 Ekim 2003 ve 19 Kasım 2005 tarihinde yapılan kurultaylarda muhalefetin önünün kesilmesi için bir takım kararlar alınmıştı. Bu amaçla CHP'nin tüzüğünün 49. maddesinde yer alan 'Olağanüstü Kongreler' başlığı altındaki madde değiştirilmişti.

Yeni düzenlemeyle seçimli olağanüstü kurultay toplanabilmesi için delege sayısının salt çoğunluğunun 15 gün içinde noterden onaylı imzalarıyla başvuru yapılması gerekiyor.

Olağanüstü kurultay için de üye tam sayısının beşte birinin aynı şekilde 15 gün içinde noterden onaylı imzaları gerekiyor.

PARTİ KUR DA GÖRELİM

Baykal, 2008'deki kurultayında hazırladıkları tüzük sonucu aday olmasına rağmen yeterli imzayı toplayamayan Haluk Koç, Umut Oran ve Ayhan Yalçınkaya'yı eleştirirken, "Bu amatör siyasi uzmanların değerlendirmelerini zevkle dinliyorum. Hem CHP'yi beğenmiyorlar hem de CHP'nin başına geçmek istiyorlar. CHP'yi bu kadar beğenmiyorsan, eski siyasi anlayışın, birikiminle bir parti kur da görelim" demişti.