BIST 10.213
DOLAR 32,26
EURO 34,91
ALTIN 2.443,27
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Sarsala Koyu asfalt yola kavuşuyor

Dalaman’a 15 kilometre mesafedeki Sarsala koyuna ulaşan yol’un 7,5 kilometrelik bölümü asfaltlanıyor.

Abone ol

Dalaman Belediyesinin yazısını dikkate alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yapılan incelemeye dikkate alarak Sarsala Yolu’nun asfaltlanmasının uygun olduğuna karar verdi.

Dalaman’a 15 kilometre mesafedeki Sarsala koyuna ulaşan yol’un 7,5 kilometrelik bölümü, İzmir 2.Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 16 Temmuz 1997 tarih ve 6950 sayılı kararı ile 1.Derece sit alanı ve Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde yer aldığından, bu yüzden Sarsala Koyuna giden yolda asfaltlama çalışması yapılamıyordu.

Dalaman’a Özellikle yaz aylarında Sarsala koyuna ulaşımı sağlayan yol olması nedeniyle oldukça yoğun olan yolda pek çok ölümlü ve yaralamalı kaza da meydana gelmekteydi.

Kurul’un 26 Haziran tarihli aldığı karara göre, yaptığı açıklamada; “Muğla ili, Dalaman ilçesi, Kapukargın köyü’nden Sarsala koyuna kadar olan yolun İzmir 2.Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 16 Temmuz 1997 tarih ve 6950 sayılı kararı ile 1.Derece Doğal Sit Alanı ve Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde kalan yol güzergâhının asfalt kaplamasına ilişkin Dalaman Belediye Başkanlığının 26 Mayıs 2010 tarih ve 244 sayılı yazısı ve ekleri Müdürlük uzman raporu okundu.

Ekleri ve işlem dosyası incelendi, yapılan görüşme sonunda; Muğla İli, Dalaman İlçesi, Kapukargın Köyünden Sarsala Koyuna kadar olan stabilize yolun İzmir 2.Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 16 Temmuz 1997 tarih ve 6950 sayılı kararı ile 1.Derece Doğal Sit alanı ve Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde kalan yol güzergahının asfaltlanması isteminin değerlendirilmesi sonucu, Orman yangınlarına zamanında müdahale edilmesi ve güzergahın ulaştığı Sarsala koyunda Kurulumuzun 23 Haziran 2005 tarih ve 924 sayılı kararı ile izin verilen nokta;

Günübirlik ünitesi olması, ayrıca konuya ilişkin Dalaman Belediye Başkanlığının 26 mayıs 2010 tarih ve 244 sayılı yazısı ekinde iletilen Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığının 25 Mayıs 2010 tarih ve 2940 sayılı yazısında belirtilen uygun görüşleri de dikkate alındığından, mevcut yolda genişleme yapılmadan, sathi asfalt kaplama yapılmasının Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 19 Haziran 2007 tarih ve 728 sayılı ilke kararı doğrultusunda uygun olduğuna karar verildi” denildi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, yolun bölgedeki yerleşim birimlerinin yanı sıra Sarsala koyuna ulaşımı nedeniyle özellikle yaz aylarında oldukça yoğun bir trafiğinin olduğunu belirterek; “Yolda pek çok üzücü kazalar meydana geliyordu. Ayrıca çeşitli olaylarda stabilize olması nedeniyle vakit kaybı da söz konusuydu. Kurulun aldığı bu karar oldukça önemli” dedi.

Yolun bu sezona yetişmesinin zor olduğunu bildiren Başkan Sedat Yılmaz; “Tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz, ancak sanırım bu sezona yetişmesi zor gözüküyor. Özel İdare kanalı ile yolun kısa sürede yapılmasını sağlayacağız ve sanırım gelecek yaz sezonu öncesinde yolun asfaltlanması yapılabilecek” diye konuştu.