BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.497,16
HABER /  GÜNCEL

Sarkozy resmen soruşturma altında

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2007'deki seçim kampanyasında yasadışı bağış aldığı ithamıyla resmen soruşturulmaya başlandı. Ancak henüz resmi bir suçlama yöneltilmedi.

Abone ol

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2007'deki seçim kampanyasında yasadışı bağış aldığı suçlamasıyla resmen soruşturulmaya başlandı.

Sarkozy, ülkenin en zengin kadını L'Oreal kozmetik imparatorluğunun varisi Liliane Bettencourt'tan binlerce Euro almakla
itham ediliyor.

Eski Cumhurbaşkanı ise suçlamaları reddediyor.

Avukatı AFP Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, 'tutarsız ve adil olmayan soruşturma kararına' itiraz edeceğini belirtti.

Soruşturmayı yürüten sulh yargıcı Jean Michel Gentil, Sarkozy'yi Bordeaux kentinde, Bettencourt'un uşağı Pascal Bonnefoy ile yüzleşmeye çağırdı.

Yargıç, bu yüzleşmeyle Sarkozy'nin 2007'de şu an 90 yaşında olan Liliane Bettencourt ile ne sıklıkta buluştuğunu tespit etmek istiyor.

BBC Paris Muhabiri Christian Fraser, Sarkozy'nin 2007'de Bettencourt'u sadece bir kez gördüğünü söylediğini, ancak uşak Bonnefoy'un dün farklı bir ifade verdiğini bildiriyor.

Bonnefoy'un ifadesinden sonra, savcılar Sarkozy'nin '2007'de Liliane Bettencourt'un hilafına korunmasız bir insandan çıkar sağlamak" suçlamasıyla resmen soruşturulacağını açıkladı.

Resmen suçlama yok

Muhabirimiz, Fransız yasaları uyarınca bu kararın, resmen suçlama yöneltme anlamına gelmediğini söylüyor.

Yargıcın resmen suçlama yöneltip yöneltmemeye karar vermeden önce soruşturmayı tamamlayacağı belirtiliyor.

Sarkozy aha önce 2017'de tekrar cumhurbaşkanlığı seçimine girme niyeti olduğundan bahsetmişti.

Gözlemciler, bu soruşturmadan çıkacak sonucun, Sarkozy'nin ileride siyasete girip girmeyeceğini belirleyeceğini söylüyor.

Fransız polisi, cumhurbaşkanlığı görevini bırakıp dokunulmazlığını kaybettikten hemen sonra, geçen Temmuz'da Sarkozy'nin evinde arama yapmıştı.

Geçen Kasım'da 'davanın gidişatını etkileyecek bilgilere sahip tanık" ilan edilmişti. Bu, eski cumhurbaşkanının davada şüpheli olması, ancak resmi suçlama yöneltilmemesi anlamına geliyordu.

Muhabirimiz Christian Fraser, Sarkozy Paris'in en zengin bölgesinin belediye başkanlığı yaptığı sırada, Bettencourt ile yakın bir dostluk geliştirdiğini söylüyor.