BIST 10.235
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.402,72
HABER /  GÜNCEL

Sarısülük'ün ölümü: 'Polisin eline taş gelmiş olabilir'

Başbakan Yardımcısı Arınç, Ethem Sarısülük'ün protestolar sırasında ölümüyle ilgili olarak 'Polis memurunun eline isabet eden taştan dolayı silahın düşmesiyle böyle bir olayın meydana gelebileceği bir kanaat olarak mahkemede yer almış' dedi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla Ankara'da yapılan gösteride öldürülen Ethem Sarısülük'ü vurduğu iddia edilen polis memuru A.Ş'nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasının "aklanma" anlamına gelmediğini söyledi.

Arınç, "Polis memurunun eline isabet eden taştan dolayı silahın düşmesiyle böyle bir olayın meydana gelebileceği bir kanaat olarak mahkemede yer almış" dedi.

26 yaşındaki Sarısülük'ün otopsisinde kafasından mermi çekirdeği çıkarılmasının ardından, vurulduğu ana ilişkin görüntüler medyaya yansımıştı.

Görüntüler, tanık anlatımları ve olay yeri incelemeleri doğrultusunda hazırlanan raporda, Sarısülük ile ateş eden çevik kuvvet polisi arasında 4,8 metre mesafe olduğu ve herhangi bir sekme olmadığı belirtilmişti.

Hürriyet gazetesinin haberine göre savcılığın ifadesinin ardından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen A.Ş. Ankara 13. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki ifadesinde “Bir anda grubun içinde kaldım. Kaskımı ve copumu aldılar. Saldırıp tekmelemeye başladılar. Beni linç edip öldürmelerinden korktum. Kendimi korumak için havaya ateş açtım” dedi.

Şüpheli polise ait olduğu belirtilen silah da kriminal incelemeye alındı.

1 Haziran'da Kızılay'daki olaylar sırasında silahını ateşleyen bir çevik kuvvet polisinin kurşunuyla öldüğü belirtilen Sarısülük, geçen hafta Çorum'da defnedilmişti.

Hakim, "Meşru müdafaa olasılığından" bahsettiği kararında polisin tutuklanmasının telafi edilmeyecek zararlara neden olabileceğini kaydetti ve polis memurunun adli kontrol altına alınmasına ve yurt dışına çıkışına yasak konulmasına karar verdi.

Sarısülük ailesinin avukatları, polisin serbest bırakılmasının ardından iç hukuk yolları tükenmeden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM yolunun açıldığını söyledi.

'Aklama değil'

Bülent Arınç ise Bakanlar Kurulu toplantısından sonraki açıklamasında olayla ilgili olarak şunları söyledi:

"Olayla ilgili olarak niçin adli kontrol kararıyla tutuksuz yargılanmasına karar verilmiştirin izahı, belki şu bakımdan mümkün olabilir. Toplanan delillerle ve olayı tamamen kaydetmiş video ve kamera kayıtlarıyla polis memurunun göstericiler kalkanını gasbetmişler, daha sonra linç teşebbüsünde bulunulmuş. Vücuduna 37 adet taş isabet etmiş, çok sayıda yumruk ve tekme almış."

"Ama bunun üzerine kendisi havaya iki el ateş ederek kaçmaya çalışmış. Üçüncü el ateş sırasında da eline isabet eden taştan dolayı silahın düşmesiyle böyle bir olayın meydana gelebileceği bir kanaat olarak mahkemede yer almış. Silahın balistik muamelesinin bitmiş olduğunu ancak adli tıp konusunda kesin kararın henüz verilmediğini biliyorum."