BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,74
ALTIN 2.475,38
HABER /  GÜNCEL

Şarık Tara kimdir hastalığı neydi ünlü iş adamı hayatını kaybetti

İş dünyası Enka Holding Fahri Başkanı Şarık Tara'nın ölüm haberi ile sarsıldı. Ünlü iş insanı Şarık Tara 88 yaşında hayatını kaybetti, iş dünyası yasta. Peki hayatını kaybeden ünlü iş adamı Şarık Tara kimdir nereli neden öldü hastalığı neydi? İşte Şarık Tara'nın hayatı ve ölümün detayları

Abone ol

Enka Holding Fahri Başkanı Şarık Tara'nın ölüm haberi, iş dünyasını sarstı. Şarık Tara'nın ardından Güler Sabancı, Ferit Şahenk gibi, iş dünyasının önemli isimleri taziye mesajlarını yayınladı. Makedonya'dan İstanbul'a göç edip, kendisine yeni bir hayat kuran Şarık Tara'nın hayat hikayesi hayli ilginç. Peki hayatını kaybeden ünlü iş adamı Şarık Tara kimdir, nereli, çocukları kim? Şarık Tara'nın cenazesi ne zaman, neden öldü? İşte Şarık Tara'nın hayatı ve detayları.

HASTANEDEN AÇIKLAMA; Ünlü iş insanı Şarık Tara, 88 yaşında çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Şarık Tara’nın ölümüyle ilgili olarak Maslak Acıbadem HastanesiBaşhekim Yardımcısı Doç. Dr. Metin Uzun yaptığı yazılı açıklamada bulundu:

Sayın Şarık Tara, 2 Haziran tarihinden itibaren kalp yetmezliği nedeniyle Acıbadem Maslak Hastanesi’nde takibe alınmıştı. Maalesef bugün saat 19:19’da çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dileriz”

ŞARIK TARA KİMDİR? Şarık Tara kimdir? Şarık Tara, (d. 22 Nisan 1930), Türk inşaat yüksek mühendisi ve Enka Holding Fahri Başkanı. Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı oğlu Sinan Tara yürütmektedir. Şarık Tara, RUYİAD (Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği) üyesi ve Derneğin Yüksek İstişare Konseyi Başkanıydı. 2014 yılında ödediği 37,6 milyon lira ile Türkiye’nin en fazla vergi veren kişisi olmuştur. 2015 yılı verilerine göre 2,4 milyar dolar şahsi serveti ile Türkiye’nin en zengin 6. ismi olmuştur.

22 Nisan 1930 yılında Üsküp’te doğmuştur. Annesi Erenköy Kız Lisesi’nde okumuş, dönemin şartları uygun olmadığından tıp tahsili yapmamış, ancak yüksek kültürlü bir kimse olan Mahmure Hanım’dır. Anne tarafından I. Murat’ın öncü kuvvet komutanı ve Yıldırım Bayezid tarafından Üsküp ve Kosova bölgesini idareye tayin edilmiş olan Yiğit Bey’in torunudur. Yahya Kemal ile de torun çocukları olmaları nedeniyle aralarında akrabalık bağı vardır.

Babası Fevzi Bey ise, bilindiği kadarı ile son üç kuşağı esnaflık yapan Karadağ kökenli Hacıhamziç (Tara’nın dedesi İbrahim Bey’in babası Hamza Bey’den dolayı bu isimle anılırlar-Tara soyadı ise Karadağ’daki Tara Dağı ve Tara Nehri’nden gelmektedir) ailesindendir. Fevzi Tara; Üsküp, Beyrut ve Belgrad’da tahsil yapmış bir avukattır. Sancak ve güney Yugoslavya Müslümanlarının Yugoslavya Kralı nezdinde temsilciliğini de yapan babası, Manastır’da avukatlık stajını yaparken annesi ile tanışmışlardır. Lise eğitimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1949’da girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden 1954 yılında mezun oldu.

1942 yılında Üsküp Başkonsolosu Reşat Karabuda’nın yardımıyla önce kendisi İstanbul’a gelir ve yengesi Seniha Hanım’ın yanında kalır. 1944’te ailesinin de geldiği Türkiye'de orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1954 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra 1957 yılında kız kardeşi Vildan Gülçelik’in kocası (daha sonra bir uçak kazasında vefat eden eniştesi Sadi Gülçelik ile birlikte ENKA Kolektif Şirketini kurarak müteahhitlik faaliyetlerine başlamıştır.

Enişte ve kayın birader sözcüklerinin ilk hecelerinden oluşan bir isim olan ENKA Kolektif Şirketi daha sonra Anonim Şirket’e, 1972’de de ENKA Holding A.Ş.'ye dönüşmüştür. Şarık Tara, bünyesinde çok sayıda şirketin yer aldığı ENKA Holding Yatırım Anonim Şirketi'nin halen Fahri (Onursal) Başkanlığını yapmaktaydı.

ŞARIK TARA'NIN ÇOCUKLARI; Şarık Tara'nın çocukları, Zeynep Tara Keyman, Sinan Tara ve Leyla Tara Suyabatmaz'dır.