BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,86
ALTIN 2.426,78
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Sarıgül İpekçi'nin mezarı başında

34 yıl önce uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Abdi İpekçi, mezarı başında dualarla anıldı.

Abone ol

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni görevindeyken, 34 yıl önce uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Abdi İpekçi, mezarı başında dualarla anıldı.

Abd İpekçi’nin Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen anma törenine, eşi Sibel İpekçi, kızı Nükhet İpekçi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve basın camiasından çok sayıda kişi katıldı.

Anma töreninde konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, Abdi İpekçi’nin Türk basınının uluslararası alanda temsil edilmesi konusunda önemli katlılar sağladığını ifade etti. İpekçi’nin ölümünün ardından gazetecilere yönelik saldırıların daha da arttığını ifade eden Erinç, “Bu da diğer suikastlarda olduğu gibi ortaya çıkartılmamıştır. Bu bakımdan içimizdeki 34 yıllık uhdeden kurtulma olanağını da ne yazık ki bulamamış durumdayız. Abdi Bey hem kişiliğiyle, hem örnek gazeteciliğiyle meslektaşlarımıza örnek olmayı sürdürecek. Her zaman saygı, sevgi ve özlemle anılacaktır” dedi.

İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi ise anma töreni için dün gece hazırladığı yazıyı okudu. İpekçi, “Bu kemik yığınının yanına bir kere daha geldik demek istedim. Bir kemik yığınının önündeyiz. Biz şimdi dimdik de dursak, iki büklüm de dursak şurada size bir çaresizliğin ve çözümsüzlüğün fotoğrafını vereceğiz. Bu fotoğraf mazide kalamadıkça hepimizin ortak geleceğini kirletmeyi sürdürecek. Biz tetikçiyle baş başa bırakılsak da, katil devlet desek de gerçek tam anlamıyla işaret edilmemiş olacak, soyut kalacak. Oysa TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda; bütün somutluğuyla duran şu sözler var; ‘savcı Doğan Öz ve Abdi İpekçi cinayetleri aslında Türkiye’de 12 Eylül askeri darbesini çözmek isteyenler açısından bütün malzemeleri içermektedir.’ Bu cinayetin dosyaları, gelişmeleri izlense, araştırılsa zaten her şey ortaya çıkar.

Biz ilerleriz de bu kemik yığını burada böylece kalacak. Burası 20 dakika sonra bomboş ve ıssız olacak. Ara sıra bir düşüncesini, görüşünü desteklenmek için o kemiklerden yararlanmak isteyenler, ya da Milliyet Gazetesi’ne çatmak, kızmak için ‘Abdi İpekçi’nin kemikleri sızladı’ diyecek. Ben bir ölünün kemikleri nasıl sızlıyor bilmiyorum ama o kemiklerin içinde taşıdığı canı çok iyi biliyorum, onu iyi tanıyorum. Onun ruhunun içinin, kalbinin nelere sızladığını çok iyi biliyorum” diye konuştu.

HİÇBİR OLAYIN FAİLİ MEÇHUL KALMAMASI LAZIM

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise “Abdi Ağabey ile tekrar birlikteyiz. Bu olayı yaptıranların ve bu güçlerin mutlaka ortaya çıkartılması lazım. Hiçbir olayın faili meçhul kalmaması lazım. Yapanlar belli ama yaptıranlar kim? O nedenle bu olayın mutlaka ortaya çıkması demokrasi açısından, özgürlükler açısından, bireyin özgürlükleri açısından son derece önemlidir” şeklinde konuştu. Törende daha sonra Abdi İpekçi için dualar okundu.