BIST 10.219
DOLAR 32,22
EURO 34,74
ALTIN 2.455,13
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Şarapta Kalecik Karası tartışması

Kalecik Belediyesi de ilçeyi bu üne kavuşturan Kalecik Karası`nın patent hakkını almak için Türk Standartları Enstitüsü(TPE)`ne başvurdu.

Abone ol

Ankara`nın Kalecik ilçesi, ünlü şaraplarına adını veren Kalecik Karası ile ünlenirken, Kalecik Belediyesi de ilçeyi bu üne kavuşturan Kalecik Karası`nın patent hakkını almak için Türk Standartları Enstitüsü(TPE)`ne başvurdu. Belediye, `Kalecik Karası sadece Kalecik`te yetişir` diyerek, Kalecik Karası`nın coğrafi işaret hakkını almak istedi.

Kalecik Belediyesi`nin bu girişimi üzerine, Doluca Şarapları da harekete geçerek, TPE`ye itiraz etti. Doluca, itirazında, Marmara ve Ege bölgelerinde de bu üzümlerin zaten yetiştiğini belirterek, `Biz, Tekirdağ`da, Denizli`de ve başka yerlerde Kalecik Karası üretip, bu üzümden şarap yapıyoruz. Kalecik Karası bir tek Kalecik`te yetişmez` itirazında bulundu. Doluca, patent başvurusunun üreticiler tarafından yapılması gerektiğini de belirterek, belediyenin böyle bir hakkı olmadığını savundu.

UZMAN GÖRÜŞÜ DE ALINDI

TPE de konuya ilişkin olarak uzman görüşüne başvurdu. Bu konuda bilirkişi olarak görüş alınan Ankara Üniversitesi, Kalecik Karası`nın Kalecik dışında da yetiştiğini TPE`ye iletti. TPE yetkilileri, `Belediye, Kalecik Karası`nın menşe hakkını elde etmek istedi. Buna göre, Kalecik Karası`nın sadece Kalecik`te yetişeceği tescillenecekti. Doluca`nın itirazı üzerine düzeltmeye gidildi.

Belediyeye sadece mahreç hakkı verilecek. Bu da üzümlerin başka yerde de yetiştiğini ortaya koyacak. Belediye, başka yerde yapılan şarapların Kalecik üzümünden olup olmadığını denetleyebilecek. Ancak üretimine karışamayacak` değerlendirmesinde bulundu.