BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Santiagoda bir Türk gelini

Şili-Türk Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eşbaşkanı Enrique Accorsi'nin eşi İzmirli bir Türk.

Abone ol

Yassıada duruşmalarında yargılanan dönemin Demokrat Parti Milletvekili, eski Adalet Partili Muzaffer Balaban'ın kızı Nur Balaban, dönemin Dünya Tabipler Odası Başkanı, şimdi parlamentoya yeni seçilmiş Şili Milletvekili Enrique Accorsi ile 2002 yılında Diyarbakır'da tanışmış ve 2003 yılında evlenmişler.

Şili'nin başkenti Santiago'da yaşayan Nur Balaban, A.A muhabirine hikayelerini anlatırken, kendisinin 2002 yılında Diyarbakır'da görev yaparken, aynı zamanda Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü üyesi olduğunu, eşi Enrique Accorsi'nin Diyarbakır'a Dünya Tabipler Odası başkanı olarak geldiğini söyledi. Balaban, Diyarbakır'da tanışmalarının ardından 2003 yılında evlendiklerini, eşinin milletvekili seçilmesi üzerine Santiago'ya yerleştiklerini kaydetti.

Babasının Yassıada'da yargılandığını, duruşmaların sonunda beraat ettiğini bildiren Balaban, kendisinin de eşinin de çocuk cerrahı olduğunu anlattı. Londra Üniversitesi mezunu olduğunu, İngiltere'de 17 yıl kaldığını bildiren Balaban, ''İzmir'de de çalıştım, Diyarbakır'da da. Ülkeme her yerde hizmet ettim. Şili'de de hizmet etmeye devam ediyorum. Eşim siyasi gücünü Türkiye'den yana kullanıyor. Neden? Benimle evli olduğu için... Bu anlaşmalar (Türkiye-Şili Serbest Ticaret Anlaşması) kolay olmuyor'' diye konuştu.

ONLARA TURCOS DENİYOR

Beyaz tenli olması ve modern görünümü nedeniyle kendisini tanıtırken Türk olduğunu söylediğinde insanları inandırmakta zorlandığını belirten Balaban, ''Burada 700-750 bin Arap asıllı Suriye, Lübnan, Filistin gibi bölgelerden daha Osmanlı zamanında gelmiş insan var. Onlara Turcos deniyor.

Gerçekten Türk olan insan sayısı 2 bini ancak geçiyor. Kendinizi Türk olarak tanıttığınızda şaşırıyorlar. Ben, bizim 5-6 bin yıllık bir medeniyet olduğumuzu, İzmir'in, Anadolu'nun tarihini anlatıyorum. Biz herhangi bir ülke değiliz ki, medeniyetin beşiği olan topraklarda yaşıyoruz'' dedi.