BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.430,40
HABER /  GÜNCEL

Sanıklar hakimlere dava kuyruğunda

Yargıtay'ın Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ın açtığı dava üzerine hakimlere verdiği ceza diğer sanıkları cesaretlendirdi.

Abone ol

Yargıtay'ın tazminat kararı hâkimlere baskıya dönüştü Yargıtay'ın, hiç cezaevine girmeyen Mehmet Haberarı tahliye etmedikleri gerekçesiyle 9 hâkime verdiği tazminat cezası diğer sanıkları harekete geçirdi.

Poyrazköy davasında tutuklanan Levent Bektas, hakkında tahliye kararı vermeyen hâkimlerden 50 bin lira tazminat talep etti. Çetin Doğan, Süha Tanyeri ve Dursun Çiçek de aynı gerekçeyle Yargıtay'a başvurdu. Zaman gazetesinden Büşra Erdal'ın haberine göre; Yargıtav Hukuk Genel Kuruhfnun Mehmet Haberai'ı tahliye etmeyen hâkimlere verdiği tazminat cezası, hukukta yeni bir tehlikenin kapısını araladı.

HABERAL EMSAL OLDU

Bu karardan cesaret alan Ergenekon ve Balyoz davasının saruklan Yargıtay'a gidiyor. Silahlann bulunduğu Poyrazköy davasının 1 numaralı sanığı Levent Bektaş. kendisini tahliye etmeyen istanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı ve 2 üyesine tazminat davası açtı.
Bektaş'ın avukatlan. Yargıtay 4. Hukuk Dai-resi ne yaptıkları başvuruda toplam 50 bin TL talep etti. Balyoz davası sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri ve Dursun Çiçek de harekete geçti. Bu üç ismin kendilerini tahliye etmeyen hakimlerden talep ettikleri toplam tazminat miktan ise 215 bin TL.


Tutuklandığı gece hastaneye kaldınlan ve hiç cezaevine girmeyen Haberai'ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle 9 hakim. Yargıtay tarafından bin 500'er lira tazminata mahkum edilmişti.

 Anayasa'nm 138. maddesindeki hâkimlik teminatına ve 'görevi başındaki hâkimlere ceza verilemez' ilkesine avkırı bulunan karar, hukukçular tarafından skandal olarak nitelendirilmişti.