BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.426,84
HABER /  GÜNCEL

Başörtüsü raporundan neler çıktı?

TESEV raporunu hazırlayan Dilek Cindioğlu, raporun içinden çıkan ilginç sonuçları anlattı.

Abone ol

TESEV raporunu hazırlayan Dilek Cindioğlu, raporun “kamudaki başörtüsü yasağının, özel sektördeki uygulamaları da etkilediğini” gösterdiğini söyledi.

TESEV’in Dilek Cindioğlu tarafından hazırlanan raporunda, temel olarak 2010 Türkiyesi’nde uzman meslek sahibi başörtülü kadınların iş dünyasında yaşadıkları sıkıntıları gözler önüne seriyor. Çalışmanın sonucunda “kamudaki başörtüsü yasağının, özel sektördeki uygulamaları da doğrudan ve dolaylı yollarla etkilediği” bulgusu ortaya çıkıyor. Rapor, Aralık -Haziran arasında Ankara, İstanbul ve Konya’da gerçekleştirilen saha çalışmalarında kadın ve erkek kanaat önderleri, meslek sahibi ya da çalışmayan farklı gurplarda 79 kadın ve 25 erkekle görüşülerek hazırlandı.

YASAK KALKARSA AYRIMCILIK BİTER

Dilek Cindioğlu, kamusal alandaki başörtüsü yasağının özel sektörü de etkilediği konusuna vurgu yaparken, yasağın girişimci kadınların önüne de engeller çıkardığını belirtti. Kadınların yüzde 60’ının başörtülü olduğu bir ülkede varolan bu yasağın bu kadar büyük bir yüzdeyi okumaktan mağdur, işgücüne de katkısız bıraktığını belirten TESEV Başkanı Can Paker de “Bu ayrımcılığın ortadan kalkması için öncelikle yasağın eğitimden kalkması gerekiyor. Bununla da sınırlı kalmayıp başörtüsü yasağının kamu sektöründen de büyük ölçüde kaldırılması gerekiyor” dedi.

Keşke başörtülü olmasaydınız...

İş başvurusu sırasında yaşadıkları en zorlu sürecin özgeçmişi fotoğraflı mı fotoğrafsız mı yollayacakları seçiminde yaşadıklarını belirten başörtülüler, çoğu kez iş görüşmesi sırasında mesleki özelliklerinden ötürü kabul gördüklerini ama “Keşke başörtülü olmasaydınız, bizim için şartlarınız çok iyiydi” cümlesiyle karşılaştıklarını söylüyor.

İşe girmeyi başaran başörtülü kadınlar ise, “Çoğunlukla evin kızı olarak kabul ediliyoruz bu nedenle de bizi annesi, anneannesiyle özdeştirenler için ‘abla, bacı’ oluyoruz diyorlar. Aynı görevdeki başı açık insanlardan daha az para alıyoruz” dedi.